Tentoonstelling in Zierikzee over de Kijkbijbel van Kees de Kort

In de Gasthuiskerk, Havenplein 17 in Zierikzee, is van 7 juli tot en met 23 augustus een expositie met illustraties van Kees de Kort uit de Kijkbijbel. De expositie is te zien tijdens de Open Kerkdagen: zondag van 12.30 – 15.30 uur en maandag tot en met vrijdag van 13.30 – 16.30 uur.

De Kijkbijbel, uitgegeven door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), bevat 28 Bijbelverhalen. Die verschenen eerst in losse deeltjes, bedoeld voor kinderen met een verstandelijke beperking, onder de titel Wat de Bijbel ons vertelt. De illustraties werden gemaakt door de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934-2022). Zijn afbeeldingen maakten de serie wereldberoemd: er werden 33 miljoen boekjes verkocht in circa 100 talen. Werk van hem is te zien op de site keesdekort.com.

Iconische illustraties

De Kort was ‘de Dick Bruna van de Bijbel’, schreef het NBG bij zijn overlijden in een In memoriam. Volgens kunstkenners zijn de illustraties van De Kort ‘iconisch’. Mensen staan centraal, met hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren. De afbeeldingen zijn in rustige vlakken opgezet, in afwisselende en felle kleuren. Van De Kort zijn 24 illustraties uit zes Kijkbijbel-verhalen te zien in de Gasthuiskerk: Noach, Jezus en zijn leerlingen, de storm op het meer, de verloren zoon, Bartimeüs en de man die gedoopt wordt. De expositie toont ook de verhaaltekst.

Boeken bekijken en kopen

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen enkele boeken van De Kort bekijken en kopen: de Kijkbijbel, de Kleine Kijkbijbel, Jezus is geboren en Bartimeüs. Deze zijn ook te bestellen in de NBG-webshop.

Initiatief en toegang

De tentoonstelling is een initiatief van de Hervormde Gemeente Zierikzee. De expositie is rolstoeltoegankelijk. Het kan incidenteel op weekdagen gebeuren dat de tentoonstelling niet toegankelijk is vanwege andere activiteiten in de kerk. Kijk daarvoor op hervormdzierikzee.nl.

Kijkbijbel

De Kijkbijbel is gemaakt voor kinderen die graag uit de Bijbel horen vertellen. Vooral dankzij de mooie, kleurige tekeningen die bij de verhalen staan. De tekeningen in de Kijkbijbel hebben iets speciaals: ze spreken boekdelen. Dat is de kunst die Kees de Kort verstaat. Met dat artistieke vakmanschap illustreerde hij 28 Bijbelverhalen van de serie ‘Wat de Bijbel ons vertelt’. Zijn kunstwerken uit de losse boeken zijn in de Kijkbijbel op een andere manier verwerkt. Met de tekst van alle verhalen zijn ze vormgegeven tot een sprankelend geheel. Voor volwassenen is achterin de Kijkbijbel een leeswijzer met achtergrondinformatie bij de verhalen opgenomen.

Een Bijbel om in te kijken als je nog niet kunt lezen tot 6 jaar, om kinderen zelf te laten lezen tot 12 jaar, om je leeshonger te stillen zodra je wèl kunt lezen, om uit voor te lezen of te vertellen als je (groot)ouder of opvoeder bent. Een boek voor … voor wie eigenlijk niet?

Kees de Kort (1934-2022) was een kunstenaar die in 1964 meedeed aan een wedstrijd van het Bijbelgenootschap. De uitdaging was om materiaal in te sturen voor een serie Bijbelverhalen voor mensen met een verstandelijke beperking. De Kort tegen het NBG: ‘Ik heb snel één tekening gemaakt, van Jozef en Maria onderweg naar Betlehem. Die moest dezelfde dag nog worden opgestuurd. En díé tekening werd gekozen!’ Zo begon de serie wat Wat de Bijbel ons vertelt, wat in 1992 werd gebundeld tot de Kijkbijbel.

Auteur: Pieter Siebe
Beeld: Kijkbijbel omslag
Web: www.bijbelgenootschap.nl
Tentoonstelling: www.hervormdzierikzee.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies