Uniek onderwijsprogramma was een keerpunt voor Alex

In veel Oost-Europese landen leven de Roma als minderheid in de marge van de samenleving, de meesten zijn extreem arm. Al generaties lang worden Roma erg gediscrimineerd en buitengesloten. Onacceptabel, want God houdt van alle mensen evenveel en wil het goede voor ieder mens, voor ieder kind. Christian Roma Support (CRS) zet zich in om Roma-kinderen en -gezinnen te helpen een beter leven op te bouwen.

Als Roma-kinderen in Oost-Europa naar school gaan, beginnen zij vaak al met een achterstand. Onze projectpartners proberen hen te helpen die zo spoedig mogelijk in te halen. In Noord-Macedonie kon musicologe Kristina met steun van CRS een unieke versie van Remedial Teaching ontwikkelen, waarin muziek de hoofdrol speelt. Rekenen werd omgezet in pakkende deuntjes en taaloefeningen in speelse rijmpjes.

Alex

Het leren is voor de kinderen zo een heel positieve ervaring geworden. Zoals voor Alex, een Roma-jongen uit Saraj, die worstelde met het onthouden van formules en grammaticale regels. Door de ritmische aanpak hielp elke noot die hij speelde of zong de leerstof beter te begrijpen.
Het was een cruciaal keerpunt voor Alex, die eerder erg onzeker was geworden op school, waar hij veel afwijzing ervoer. Tijdens de presentatie van de Muzikale Remedial Teaching stond hij vol zelfvertrouwen op het podium!

In het nieuwe seizoen wil onze Projectpartner in Saraj meer kinderen met de Muzikale Remedial Teaching verder helpen. Wil je meehelpen met dit leertraject? School Support

Niet eens een wieg…

“Het hangt er van af waar je wieg staat, maar veel Roma-babies hebben niet eens een wieg…!” Dit vertelt Frank van Delft in de CRS-podcast die sinds 1 sept. jl. te beluisteren is. Hij heeft in het verleden met zijn vrouw in het Karpatengebied in Oekraïne gewoond, en werd geraakt door de schrijnende situatie van de Roma-bevolking. Nu is hij betrokken bij projecten van Christian Roma Support om met name kinderen betere kansen te geven.

Werkvakantie in Montenegro

Deze zomer ondernam een groep studenten van stg. Mara een werkvakantie naar Montenegro. Zij bezochten onze projectlocatie in Podgorica en hebben gezinnen geholpen met verbetering van hun woonomstandigheden. Zoals reparatie van een lekkend dak, aanleg van een fundering en verbetering van sanitaire voorzieningen. Voor de betreffende Roma-families zeer waardevolle en structurele hulp!

Wist je dat …

… in Montenegro en andere Balkan-landen sommige Roma ‘Egyptenaren’ worden genoemd? Zij veronderstellen dat hun voorouders afkomstig zijn uit Egypte. Uit onderzoek is bekend dat migrerende Roma-stammen in het verleden door Egypte zijn getrokken. Daar komt de eveneens gebruikte benaming ‘Gypsies’ – d.w.z. afkomstig uit ‘E-gypt’ – vandaan. Mogelijk is een aantal van hen daar langere tijd gebleven.

Web: Christian Roma Support (CRS)
Auteur: Nieuwsbrief CRS
Beeld: Christian Roma Support

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies