SDOK ondersteunt evangelisten en voorgangers in Colombia

Pedro, Juan Carlos en Jorge zitten gezellig bij elkaar. Ze maken grappen en genieten van elkaars gezelschap. De drie broers hebben één doel: Gods Koninkrijk verkondigen in de gevaarlijkste plaatsen ter wereld: de ‘rode zones’ van Colombia, waar militante groepen de bevolking regeren.

De broers waren niet altijd christen. Ze groeiden op in een rode zone op de grens met Venezuela waar het heel normaal is om je als tiener aan te sluiten bij een rebellengroep. Jorge koos voor de FARC, Pedro ging bij de ELN en Juan Carlos bij de Communistische Jeugd. “Ik was vroeger bang voor Jorge”, vertelt de vrouw van Juan Carlos. “Hij wilde mijn vader vermoorden, omdat hij zich in zijn preken uitsprak tegen de FARC”

Gods woorden

Toen Juan Carlos op 17-jarige leeftijd verliefd werd op Mayerlin, vroeg ze hem mee naar de kerk. Daar hoorde hij God tot hem spreken. “God zei me dat ik drie dagen had om Hem te vinden en dat ik anders zou sterven”, vertelt Juan Carlos. En inderdaad: drie dagen later werd hij bij een snackbar beschoten. “Ik herinnerde me Gods woorden. Die nacht kwam ik tot geloof in God.”

Kerken gesloten

“Een jaar lang waren er geen kerkdiensten doordat ik christen geworden was.” – Juan Carlos
Die beslissing bracht direct moeilijkheden met zich mee. Toen de Communistische Jeugd hoorde van Juan Carlos’ bekering en dat hij wilde stoppen met werken voor hen, gaf ze hem een waarschuwing: “Verlaat het gebied, of je wordt gedood”. Ook sloot ze alle kerken in de regio. “Een jaar lang waren er geen kerkdiensten doordat ik christen geworden was”, vertelt Juan Carlos. Ook Mayerlins familie leed hieronder. “Mijn vader was voorganger. Door het sluiten van de kerk hadden we geen inkomsten of eten meer.”

Gods werk gaat door

Terwijl Mayerlin en Juan Carlos verkering kregen en trouwden, leerde Juan Carlos veel van zijn schoonvader over God en begon hij met evangeliseren. Hij startte bij zijn broer Pedro. Maar die voelde aanvankelijk niks voor God of de kerk. Door zijn positie bij de ELN had Pedro veel seksuele contacten met vrouwen en dat was niet iets wat de kerk hem kon bieden. Toch kwam Pedro en later ook zijn broer Jorge tot geloof in Jezus.

Inmiddels werken de broers al meer dan twintig jaar als voorgangers en evangelisten. “We hebben veel mensen van de FARC gered zien worden”, vertelt Jorge. “Doordat ik zelf voor de FARC heb gewerkt, geloven ze me als ik hen vertel dat dat niet de juiste weg is.”

Vervolging en redding

De broers krijgen ook te maken met vervolging. De guerrilla’s zien het als hún fout dat mensen christen worden en de FARC verlaten. Pedro’s kerk ligt dicht bij het kamp van de guerrilla’s en is daardoor vaak een doelwit. Zo werd een kano met kerkgangers beschoten, vielen guerrillastrijders een kerkdienst binnen en probeerden ze een andere keer de kerk op te blazen. Door een wonder van God gingen de bommen niet af!

Op de vraag hoe Pedro het volhoudt om te preken onder zulke omstandigheden zegt hij: “Je moet bij alles in je leven Jezus het middelpunt laten zijn. Het is niet gemakkelijk, maar we geven niet op. Er is veel werk te doen.”

Bid mee voor Colombiaanse christenen

SDOK ondersteunt voorgangers en evangelisten zoals Pedro, Juan Carlos en Jorge. Op zondag 3 november bidden we tijdens de Internationale Dag van Gebed voor vervolgde christen samen met miljoenen gelovigen wereldwijd voor vervolgde christenen zoals zij. Doe jij mee?

Auteur: Marijke Stigter | medewerker SDOK
Beeld: SDOK
Web: www.sdok.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies