Het sneeuwbaleffect in de Griekse crisis treft de opvang van asielzoekers in het land heel hard. Niet iedereen is anti-migrant. Sommigen zien de nieuwe mensenstroom als gewone mensen die door een hel zijn gegaan en wat compassie en een helpende hand nodig hebben. Verminkt door de financiële crisis is Griekenland geen hemel op aarde. Maar waar het tekort schiet in geld en middelen compenseert men dat in een geestdrift en saamhorigheidsgevoel. Met name in Athene, de hoofdstad van het land.
De stroom aan vluchtelingen verblijft in parken en op pleinen in Athene. Inmiddels is het de grootste daklozencrisis van de stad. Met name veroorzaakt door de financiële problemen en de opgelegde bezuinigingen. Terwijl de overheid, samen met Europa, een oplossing probeert te verzinnen op de problematiek zijn de vluchtelingen zich bewust van hun situatie. Zij zijn een ongenode gast die toeristen weghoudt uit een toch al geteisterd land. De meesten willen niet eens blijven maar zijn hongerig, vermoeid en gevangen. Meestal wachten zij op reisdocumenten of familieleden die hen verder proberen te helpen.
Het Leger des Heils in Athene ziet dagelijks de hachelijke situatie van complete families. Het Leger ondersteunt dagelijks bijna 1.000 vluchtelingen door hen te voorzien van eten, water en andere essentiele levensbehoeften. ’s Avonds reikt een team van vrijwilligers broodjes uit aan de verarmde mensen op de straat.
Polis Pantelidis is de regionale officier van het Leger des Heils in Athene. Hij ziet de continue stroom van vluchtelingen en verteld dat het aantal tenten in de parken binnen een aantal weken is verdubbeld. “Ik ontmoette een moeder met zes kinderen uit Afghanistan die gevlucht zijn nadat haar man was vermoord door de Taliban. Zij is met haar kinderen al zes jaar op de vlucht door Iran en Turkije voordat ze eindelijk aankwam in Europa.”
“Zoals de meeste vluchtelingen in Athene hebben ze geen geld en zijn hier daadwerkelijk gestrand. Het liefste zouden ze doorreizen naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of Zweden. Maar voordat hun papieren geregeld zijn, kan het zomaar twee maanden duren. Twee maanden waarin er geen opvang, eten en drinken is geregeld.”
Polis maakt zich zorgen om de situatie: “Niet alleen van deze kinderen maar van allen die hier aankomen. De levensomstandigheden zijn erbarmelijk. Er is maar een handvol toiletten beschikbaar en de viezigheid wordt steeds erger. Als je dan bedenkt dat we hier in de zomer te maken hebben met temperaturen tot ver boven de veertig graden. Kun je je de gevolgen wel voorstellen. De watertap die hier staat is ook niet voldoende voor zoveel mensen.”
Het Leger des Heils is in Griekenland niet zo bekend als in de rest van Europa. Maar wint aan ondersteuning en vrijwilligers. Vooral door Britten die in Griekenland leven. Het Leger richt zich nu voornamelijk op primaire levensbehoeften maar probeert snel te ondersteunen bij het vinden van goed onderdak voor de mensen.
Leger des Heils
Leger des Heils
13-08-2015
Hulpverlening
https://www.legerdesheils.nl