Jongerenwerkersopleiding de Wittenberg bestaat 15 jaar

Vijftien jaar geleden ging op de Wittenberg in Zeist het eerste jaar van de Jongerenwerkersopleiding – kortweg JWO – van start. Sindsdien zijn hier ruim 140 jongerenwerkers opgeleid.

Een van hen is Wilma Timmer, inmiddels zo’n 15 jaar jongerenwerker in Amsterdam, zij volgde als een van de eersten de JWO. ‘Om de week ging ik naar Zeist en ontmoette hier medestudenten die ook bezig waren in de praktijk van het jongerenwerk. Het was voor mij allemaal heel erg herkenbaar en leerzaam’, vertelt Wilma. De thema’s die in de lessen aan de orde kwamen kon ze dan ook meteen toepassen. ‘Hoe werk je met vrijwilligers, hoe voer je het gesprek met een kerkenraad en op welke manier maak je visie en beleid. In de lessen kregen we de theorie die we vervolgens zelf moesten vertalen naar een praktijkopdracht.

Deze opdrachten sloten dus altijd aan bij mijn eigen werk zodat ik ze meteen kon implementeren’. Persoonlijke groei en Bijbelstudie hebben een belangrijke plaats in de opleiding. Wilma: ‘Ik heb daar geleerd om te praten over mijn geloof en ik heb zeker ook geleerd om te bidden voor jongeren. Vaak werden dingen teruggekop peld met ‘leuk dat je dat geleerd hebt, maar wat leert dit jou als jongerenwerker?’ Dat heeft ervoor gezorgd dat ik enorm ben gegroeid en een stevige basis heb gekregen voor het werken met jongeren’.

‘De JWO ontstond naar aanleiding van een onderzoek van Sabine van der Heijden. In Amerika waren al lange tijd ‘Youth Pastors’ actief, in Nederland bestond zoiets niet’ vertelt Jetteke Noordzij, samen met Martin Tensen en René Boeije drijvende kracht achter de JWO. ‘Tegelijk was er een grote verlegenheid om de jongeren in de kerk te houden. Vanuit dit onderzoek en vanuit het werkveld werd de JWO opgezet.’ Uniek is ook het interkerkelijke karakter van de opleiding, Jetteke: ‘In één jaar hadden we eens 9 studenten uit 8 verschillende kerken. Dat is typerend’. Persoonlijke ontwikkeling, professionaliteit en actualiteit zijn belangrijke waarden. ‘We haken met de lessen in op wat speelt in de doelgroep. Momenteel zijn bijvoorbeeld social media-verslaving en de discussie over schepping en evolutie onderwerpen die erg actueel zijn. Daar doen we dan wat mee’. De leeftijd van de studenten loopt uiteen van grofweg 20 tot 50. Zij zijn zonder uitzondering actief in het werkveld, ‘dat kan als professional zijn maar natuurlijk ook als vrijwilliger’.

Op vrijdag 6 november viert de Jongerenwerkersopleiding haar 15-jarig jubileum tijdens een trainingsdag in Zeist. Het thema van deze dag is ‘Ge(s)laagd! – Tokkie en Stuudje als broer en zus’ waarbij de stelling ‘Jongerenwerk is pas geslaagd als het gelaagd is en als de diversiteit binnen de groep als rijkdom wordt ervaren’ centraal staat. Hoofdspreker is Frank Strijen (Jeugdenzo) en er zijn workshops met Wilma Timmer, Mark Zeldenrust en René Boeije. Voor meer informatie over de Jongerenwerkersopleiding en om aan te melden voor de jubileum-trainingsdag: www.jongerenwerkersopleiding.nl

Hans Borghuis
De Wittenberg
15-10-2015
Onderwijs
https://www.dewittenberg.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies