Vrouwen en mannen in Egypte in dialoog in projecten van Dorcas

Wereldwijd wordt op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Een dag waarop extra aandacht gevraagd wordt voor de rechten van vrouwen. In en voor projecten van Dorcas is dit eveneens een belangrijke dag: in de verschillende projecten geven we extra aandacht aan vrouwen en hun potentieel.

Ook in Egypte geeft landendirecteur Mona Wisse van Dorcas aandacht aan Vrouwendag. Zij zet zich overigens het hele jaar dóór in voor gelijke rechten voor vrouwen. ‘We willen vrouwen meer eigenwaarde en zelfvertrouwen geven. Heel veel mannen in onze samenleving hebben een verkeerd beeld van vrouwen. Er is sprake van extreem geweld en seksueel misbruik. Van jongs af aan groeien jongens en meisjes op met een verkeerd beeld. Dat kun je niet veranderen door je alleen op vrouwen te richten, dus ook mannen en jongens worden zo veel mogelijk bij de projecten betrokken.’

Respect voor de cultuur

In de meeste landen waar Dorcas projecten heeft, worden vrouwen achtergesteld. Daarom is het van groot belang om de dialoog aan te gaan, zo vertelt Marije Bijvoet, programmacoördinator van Dorcas in Nederland. ‘Voor Dorcas is het belangrijk dat we met onze projecten kunnen bijdragen aan meer gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, en daarbij respect hebben voor de rollen die ze vervullen vanuit de verschillende culturen.’ Om dat te bewerkstelligen, richt Dorcas zich bij het geven van hulp ook op het aanpakken van gendergerelateerde problemen, zoals ongelijkheid tussen jongens en meisjes in onderwijs, meisjes die op te jonge leeftijd trouwen en kinderen krijgen, misbruik van meisjes binnen families en vrouwenbesnijdenis. Verder wordt er in de planning van de projectactiviteiten bijvoorbeeld heel concreet rekening gehouden met de (werk)dagindeling van mannen én vrouwen, zodat zij allebei aan trainingen kunnen deelnemen.

Samen verantwoordelijk

Een van de projecten waarin Dorcas de integrale aanpak tussen mannen en vrouwen laat samenkomen is in de Masai-gemeenschap in Kenia. Veelal nemen de Masai-mannen de beslissingen. Voor de vrouwen en kinderen ligt de taak in het huishouden. Zij lopen vaak ook de lange afstanden om water te halen. Hierdoor houden ze minder tijd over voor sociaal-economische activiteiten en scholing. Andere belangrijke problemen in de Masai-gemeenschappen zijn vrouwenbesnijdenis, kindhuwelijken en de inzet van traditionele vroedvrouwen. De overtuigingen en tradities raken de gezondheid van vrouwen. Door de aanpak van de lokale partnerorganisatie van Dorcas in Loitokitok wordt deze situatie stap voor stap veranderd.

Zeventig procent van de moeders maakt nu gebruik van zorg voor, tijdens en na de geboorte van kinderen. De traditionele vroedvrouwen zijn getraind en verwijzen vrouwen die in verwachting zijn door naar gezondheidscentra. In dit project is er ook aandacht voor om mannen dichter te betrekken bij de zorg voor moeder en kind. Veel mannen willen niet langer dat hun dochters besneden worden. Waar mannen voorheen niet wilden dat hun vrouwen naar gezondheidscentra gingen, gaan sommigen nu zelfs mee. Ze worden hier soms nog om uitgelachen, maar de verandering is in gang gezet!

Waardevol

Mona: ‘We willen vrouwen laten weten dat zij als mensen waardevol en bijzonder zijn. Via de projecten van Dorcas mogen ze dit zelf ervaren, en kunnen ze dat ook doorgeven aan hun kinderen. Hierdoor veranderen gezinnen en gemeenschappen daadwerkelijk.’

Dorcas
© Henk-Jan Oudenampsen
10-03-2016
Buitenland
https://www.dorcas.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies