Analyse door Dorcas – Op 15 maart 2017 gaan we in Nederland naar de stembus. We kiezen wie er in de Tweede Kamer komen en daarmee wellicht in de nieuwe regering. Komende weken duiken Dorcas-medewerkers Anneke en Sara in de verkiezingsprogramma’s om te kijken wat de partijen zeggen over ontwikkelingssamenwerking.
Al jarenlang steggelen we in Nederland over de kwestie hoeveel geld er jaarlijks in ontwikkelingssamenwerking geïnvesteerd moet worden. Er zijn partijen die daar het liefst helemaal mee willen stoppen, want ‘het geld gaat toch naar corrupte mensen’. Er zijn ook partijen die de bijdrage van Nederland juist weer willen verhogen tot (minstens) 1,0 procent van het nationaal inkomen.
De Nederlandse overheid koos de laatste jaren voor de aanpak waarin handelsbevordering en economische groei centraal stonden. De internationale norm voor 0,7 procent werd losgelaten; de invulling van het budget is vertroebeld. In Europa houdt alleen het Verenigd Koninkrijk zich aan de afspraak. Vier andere landen houden zich ook aan de norm maar gebruiken het budget ook voor opvang van vluchtelingen. In Nederland doen we dat ook. Volgens ons geen logische en verstandige keuze, want met deze middelen zou je ervoor moeten zorgen dat landen zelf voldoende veerkracht ontwikkelen en dat mensen niet meer willen of hoeven migreren.
Wat Dorcas betreft mag de Nederlandse politiek zich harder maken voor een goede en eerlijke besteding van dit budget. Maar wat zeggen de partijen? De PvdA kiest ervoor om 0,7 procent te investeren in ontwikkelingssamenwerking. Zij vinden dat dit geld niet bestemd is voor opvang van vluchtelingen of klimaatfinanciering. De ChristenUnie kiest ervoor om de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking terug te draaien en te staan voor een budget van 0,7 procent per jaar voor ontwikkelingssamenwerking. De SGP stelt eveneens niet te willen bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking; het percentage dat ze daarvoor willen uittrekken noemen ze niet. GroenLinks wil meer geld besteden aan ontwikkelingssamenwerking en kiest voor 1,0 procent. Ook zij willen dat de opvang van vluchtelingen en klimaatfinanciering bovenop dit budget komt. De Partij voor de Dieren kiest ook voor een groei van het budget naar 1,0 procent. De VVD heeft voldoende ideeën, maar tot een harde uitspraak voor een bepaald budget komt het niet. Wel vinden ze dat van het budget ook de militaire veiligheidsoperaties moeten worden betaald. Het CDA vindt dat er de afgelopen jaren te veel is bezuinigd. Hoeveel extra middelen er dan voor vrijgemaakt moeten worden zeggen ze niet. 50PLUS wil zich ook houden aan de internationale afspraak van 0,7 procent. De SP neemt helaas geen stelling in over een budget voor ontwikkelingssamenwerking. En de PVV wil helemaal geen geld besteden aan ontwikkelingssamenwerking.
Het merendeel van de huidige partijen ziet de waarde en het belang van voldoende budget in. Heel uitgesproken zijn ze over het algemeen niet. Wat ons betreft een gemiste kans. Eerdere keuzes van de politiek hebben laten zien dat dit een makkelijke bezuinigingspost is. Wij dagen de politiek uit om te kiezen voor een duidelijk budget voor echte ontwikkelingssamenwerking.
Dorcas
© Henk-Jan Oudenampsen
23-02-2017
Buitenland
https://www.dorcas.nl