Dorcas helpt patiënten in Albanië

De Mary Potter Kliniek is het enige centrum voor palliatieve zorg in de regio Korça, Albanië. Deze vorm van zorg startte in 1993. Sindsdien zijn er al vele terminale patiënten in de kliniek liefdevol opgevangen en verzorgd.

Eén van hen was Armando Beqiraj, zestien jaar oud, de zoon van een arm gezin in Maliq. Armando was een gewone zorgeloze tiener, met normale dromen en verwachtingen van het leven. Van de ene op de andere dag voelde hij zich ziek en kreeg hij problemen met zijn benen. Hij werd verlamd en uit een CT-scan bleek dat hij lymfklierkanker in een vergevorderd stadium had. Een grote schok voor Armando: hij was niet alleen invalide geworden, hij zou ook op korte termijn sterven…

De dokter raadde een chemokuur als pijnbestrijding aan en zo kwam Armando met de Mary Potter Kliniek in contact. De medewerkers waren onmiddellijk erg geraakt door het lot van deze jongen. Ze gaven hem een rolstol in de hoop dat hij minder afhankelijk zou zijn en zoveel mogelijk tijd met zijn vrienden door kon brengen.

Een bezoek aan zijn huis maakte nog meer indruk. Het arme gezin leefde in een vochtige voormalige opslagruimte, zonder licht.

De kerstperiode kwam eraan. Het team zamelde traditiegetrouw geld in om kleine presentjes te kunnen kopen voor patiënten met een armoedige achtergrond. Op de vraag waar ze Armando blij mee konden maken, antwoordde hij: ‘Ik wil alleen maar leven’ en de tranen stroomden over zijn bleke gezicht.

De medewerkers konden hem het leven helaas niet teruggeven. Maar ze gaven hem en zijn familie een voedselpakket, zodat ze het kerstfeest dit jaar met een uitgebreide maaltijd konden vieren. Het waren de laatste mooie momenten van Armando’s leven. Vlak na Nieuwjaar overleed hij.

Dorcas ondersteunt sinds dit jaar het werk van deze kliniek.

Wilt u een bijdrage geven voor dit project? Dat kan via de button linksonder op deze pagina of maak een bedrag over op giro 2500 van Dorcas in Andijk, onder vermelding van ‘Project 5420 Palliatieve zorg Albanie’. Hartelijk dank!

21-04-2007
Buitenland
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies