Expositie portrettenreeks Invisible Cities door studenten CHE

Een expositie over onzichtbare groepen, in tekst en beeld gebracht door studenten CHE. In de cultuurexpo van Cultura zijn van maandag 1 april tot en met vrijdag 3 mei negen indringende portretten te zien uit het project Invisible Cities, gemaakt door studenten Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede.

Invisible Cities wordt dit jaar voor de eerste keer uitgevoerd in Nederland. Vijfenveertig jonge journalisten maakten zo’n twintig portretten van mensen uit verschillende ‘groepen’ die sociale uitsluiting ervaren in onze samenleving. Zoals zwerfjongeren, jongens met een eetstoornis, pedofielen, sekswerkers, eenzame jongeren, werkloze 50-plussers, ex-gedetineerden, horende kinderen van dove ouders en mensen met een ernstige ziekte. De portrettenreeks wordt deze maand getoond in Cultura en is daarna te zien in de gangen van de CHE.

Betrokken journalisten

Docent Journalistiek Douwe Schaaf: “Wij willen studenten opleiden tot betrokken journalisten. Journalisten die recht doen aan mensen en situaties, doorvragen naar motieven en overtuigingen van mensen en van zichzelf, betrouwbaar zijn en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen door verhalen te maken waarin zichtbaar wordt wat het goede leven inhoudt. Dit project past daar helemaal bij. We merkten dat het project voor onze jonge journalisten, naast veel enthousiasme, ook voor veel spannende interviewervaringen zorgde. Dat zette hen aan het denken over welke bijdrage ze met ‘hun’ verhalen willen hebben aan de samenleving.”

Geschiedenis

Het project Invisible Cities is in 2016 gestart in Antwerpen, door de opleiding Journalistiek aldaar in samenwerking met een Antwerps theatergezelschap. Dit jaar werd het project uitgevoerd in vijf landen (België, Nederland, Griekenland, Roemenië en Georgië) en ontmoetten deelnemende studenten elkaar in maart 2019 tijdens de eerste Internationale Invisible Cities week in Antwerpen, waar zij hun ervaringen uitwisselden.

Je bent pas anders als de ander je zo ziet

In een stad (of land) is het gemakkelijk om onzichtbaar te zijn. Veel verschillende mensen leven naast elkaar, mensen die elkaar vaak niet kennen. Invisible Cities portretteert inwoners van een stad of land die hun verhaal vertellen. Mensen die op de één of andere manier buiten de samenleving vallen, vaak door de manier waarop anderen hen bekijken, labelen.

Ieder mens heeft een eigen leven en een eigen verhaal. Vaak staan we niet stil bij hoe onze buur in het leven staat, waar hij vandaan komt of welk verhaal hij meedraagt. We hebben onze vooroordelen en stoppen mensen graag in hokjes: je bent een allochtoon, mindervalide, bejaarde, psychopaat, moordenaar, racist, autist…Uitsluiting begint bij taal en het labelen van mensen. Je bent pas anders als een ander je zo ziet. En wanneer je eenmaal een label of tag hebt, is het moeilijk om die vooroordelen te doorbreken.

Bij Invisible Cities lees je persoonlijke, medemenselijke verhalen van mensen die niet gehoord worden omdat ze op de één of andere manier anders zijn en vertellen zij over hoe zij zich thuis voelen in de maatschappij.

Christelijke Hogeschool Ede EDE
CHE
09-04-2019
Samenleving
https://www.che.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies