Gods trouw aan ons land, ons volk en ons persoonlijk

BIJBELSE OVERDENKING – Amir Tsarfati: Het land was dood. Het land was voor een habbekrats verkocht. Het land was in feite verlaten. En God zegt: Er komt een moment dat Ik ga zeggen: Nu is het genoeg. Het is tijd dat Mijn volk gaat terugkeren naar hun land, maar het land is dood, dus ga Ik eerst leven spreken in dit dode land.

‘Maar u, bergen van Israël, u zult uw takken weer voortbrengen en uw vruchten voor Mijn volk Israël dragen’ (Ezechiël 36:8). God zegt dat dit land toebehoort aan het volk Israël, Zíjn volk Israël. En Hij gaat ervoor zorgen dat het land bewerkt zal worden, zodat het volk ernaar kan terugkeren en erin leven. Vervolgens zegt Hij: Dat zal Ik snel moeten doen, want ‘zij komen naderbij’.

Dus als er eenmaal leven in het land is gesproken, volgt de terugkeer van het volk. En het is heel interessant omdat de Bijbel in hetzelfde hoofdstuk zegt: ‘Ik zal u [het Joodse volk] uit de heidenvolken halen en u uit alle landen bijeenbrengen. Dan zal Ik u naar uw land brengen’ (vs. 24). Dit is wat de Bijbel zegt over het eigendomsrecht van het land Israël. Dit is wat de Bijbel zegt over het plan van God voor het volk Israël, namelijk dat Hij het land zal herstellen, en het volk zal terugbrengen vanuit alle landen waar zij zich bevinden.

Gods trouw aan Israël

Iedereen die weleens in Israël is geweest, heeft de grootsheid en de pracht ervaren van het land waar Gods uitverkoren volk, de Joden, woont. De geschiedenis, de cultuur, de berg Karmel, de Valley of Tears (een gebied op de Golanhoogten dat deze naam kreeg na een grote veldslag daar tijdens de Jom Kippoer-oorlog), Magdala en nog veel meer plaatsen en dingen herinneren ons eraan wat een bijzondere plek Israël in het verleden was en ook nu nog steeds is.

Een van de meest ontzagwekkende bezienswaardigheden in Israël is echter niet gebouwd met oude stenen en het is ook geen plek waar een belangrijke historische gebeurtenis aan verbonden is, zoals de Elah-vallei (of: het Terebintendal) waar David de reus Goliath versloeg.

De verbazingwekkende plek die ik bedoel, heet de Jizreël-vallei (of: de vlakte van Jizreël). Een rijk en vruchtbaar landbouwgebied dat het onbetwistbare bewijs vormt dat God trouw is aan Zijn woord en Zijn beloften nakomt. Gedurende bijna tweeduizend jaar lag deze weelderige en vruchtbare vallei braak en toch wemelt het er vandaag van de gewassen en bloemen.

Ezechiël 36:34-36
‘Het verwoeste land zal bewerkt worden, in plaats van een woestenij te zijn voor de ogen van ieder die erdoorheen trekt. Zij zullen zeggen: Dit land, dat verwoest was, is als de hof van Eden geworden. De steden die verwoest lagen, verwoest en afgebroken, zijn versterkt en bewoond. Dan zullen de heidenvolken die om u heen overgebleven zijn, weten dat Ik, de HEERE, Zelf herbouw wat afgebroken is en beplant wat verwoest is. Ík, de HEERE, heb gesproken en Ik zal het doen.’

In het licht van alles wat we in het Midden-Oosten zien gebeuren rond de natie Israël, kunnen we moed putten uit twee verbazingwekkende bewijzen van Gods trouw. En omdat God de Joden heeft teruggebracht naar hun nationale thuisland en Hij het land heeft gezegend en het tot bloei is gekomen zoals Hij had beloofd, kunnen we er ook zeker van zijn dat de vijanden van Israël niet zullen zegevieren! Want geen mens, land, demon of duivel kan ervoor zorgen dat Gods beloften worden gedwarsboomd of teruggedraaid.

Gods trouw aan ons persoonlijk

We kunnen hier ook een persoonlijke les uit leren: als het leven een lange, dorre periode lijkt en het voelt alsof datgene waar we voor hebben gebeden en naar verlangen nooit zal gebeuren, zal God altijd Zijn woord houden en zullen onze vijanden niets kunnen doen om dat te verhinderen.

Net als de belofte van de Heer aan Israël en aan het land dat het tot bloei zou komen als voorbereiding op de massale terugkeer van de Joden, zo kan Hij ook iets voor jou aan het voorbereiden zijn dat nog onbekend is. Hij heeft beloofd om ons nooit te begeven of te verlaten. Hij heeft ons verzekerd dat niets ons van Zijn liefde kan scheiden en dat niemand ons kan roven uit Zijn hand. Dat betekent dat droge tijden niet onze bestemming zijn, maar slechts een tijdelijke situatie.

Omringd door vijanden

Wat doen we dan in tijden als deze, waarin Israël wordt omringd door vijanden, waarin een groot deel van de kerk de weg kwijt is, waarin kwaad en goed van definitie hebben gewisseld? Denk aan de Jizreël-vallei. Een plek die ooit moerassig en onvruchtbaar was, is nu rijk aan landbouw en akkerbouw. Dit alles is gebaseerd op het feit dat Hij Die het beloofd heeft trouw is en Hij zal het doen.

Er wacht een thuis op ons dat zelfs nog veel weelderiger en mooier is dan de Jizreël-vallei of welke andere plek op aarde dan ook. God heeft beloofd dat wij, op grond van het vergoten bloed van Zijn Zoon, daar de eeuwigheid met Hem mogen doorbrengen. Daar zal nooit meer een dorre tijd zijn of tranen worden vergoten of pijn worden geleden. Er zal nooit meer verdriet zijn of dood. Als Hij trouw is aan een stuk land, hoeveel te meer zal Hij trouw zijn aan ons, Zijn kinderen!

Ja, kom spoedig, Heer Jezus!

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze tekst is vertaald door de redactie van Christelijk Nieuws vanuit de Bijbelse overdenking van Amir van maandag 5 augustus 2024.

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen / Israël

Boeken van Amir Tsarfati

De Nederlandse vertaling van Discovering Daniel is verschenen bij Het Zoeklicht onder de titel Op reis door Daniël

Op reis door Daniël

Ons leven en de toekomst liggen in Gods hand. De wereld verkeert in grote chaos, maar dit hoeft ons niet ongerust te maken. 
Het Bijbelboek Daniël schetst een levendig beeld van de vele manieren waarop God ons leven en de wereldgebeurtenissen leidt, en dat geeft ons reden tot hoop. Op reis door Daniël moedigt ons aan om met vertrouwen in Gods soevereiniteit en liefde te leven, zolang wij nog op aarde zijn.

Paperback, 278 pagina’s, 
ISBN 9789064514289, 
prijs € 19,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Op ontdekking door Openbaring

Het boek Openbaring is geschreven omdat God ons wil laten weten wat de toekomst in petto heeft. De profetische waarheid biedt gelovigen wijsheid, geruststelling en inzicht. Voor ongelovigen is Openbaring een oproep om Gods genade aan te nemen zolang er nog tijd is. Op ontdekking door Openbaring maakt ons duidelijk wat iedereen te wachten staat in de eindtijd – in de hemel of op de aarde. Ben jíj voorbereid op wat er komen gaat?

Paperback, 288 pagina’s, 
ISBN 9789064513930, prijs € 19,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Het laatste uur

Nu het laatste uur nadert, is het tijd om misvattingen recht te zetten en het echte plan van God te ontdekken. Iedereen heeft vragen over de eindtijd. Maar zoals de Israëlische christen en gerespecteerd Bijbelleraar Amir Tsarfati uitlegt, is Bijbelse profetie een geheimenis en niet een geheim. Ieder die de tijd neemt om de profetie te onderzoeken, kan er inzicht in krijgen. 
Dit boek is daarbij een geweldige hulp.

Paperback, 208 pagina’s, 
ISBN 9789064512827, 
prijs € 17,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Onvoorstelbaar vooruitzicht

Ziet u de tekenen van de tijden? In de Bijbel spreekt Jezus over de tekenen die aangeven dat Zijn Wederkomst nabij is. Wat zijn die tekenen? En zien we ze vandaag de dag? Amir Tsarfati is een Joodse autochtone Israëli die christen is. Door deze achtergrond heeft hij een duidelijk perspectief waarin hij Bijbelse historie, huidige gebeurtenissen en Bijbelse profetie verweeft, en zo licht werpt op de geheimenissen betreffende de eindtijd. 

Paperback, 224 pagina’s, 
ISBN 9789064513084, prijs € 17,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Gods meesterplan – Israël en de Gemeente

Om werkelijk inzicht te krijgen in de Bijbelse profetie, moeten we eerst begrijpen dat Gods beloften aan Israël en Zijn plan met de Gemeente elkaar aanvullen. Sommigen gelovigen zijn van mening dat God Israël heeft verworpen en de Gemeente ervoor in de plaats is gekomen, maar dit druist in tegen het karakter van de trouwe Heere Die we in de Bijbel leren kennen. In dit boek maakt Amir Tsarfati duidelijk wat de Bijbel zegt over Gods grote en unieke plannen voor Zijn twee uitverkoren volken: Israël en de Gemeente. 

Paperback, 223 pagina’s, ISBN 9789064513633, prijs € 18,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Bijbelse profetie: de hoofdzaken

Amir Tsarfati en Barry Stagner geven antwoord op veelgestelde vragen over zeven fundamentele onderwerpen van de Bijbelse profetie: Israël, de Gemeente, de opname van de Gemeente, de grote verdrukking, het duizendjarig rijk, het oordeel voor de grote witte troon, de hemel. Wanneer je het biddend en met wijsheid bestudeert, vind je in Gods Woord alles wat je moet weten over de toekomst. 

Paperback, 183 pagina’s
ISBN 9789064514005, 
prijs € 16,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Is de grote verdrukking begonnen?

Leven wij nu in de eindtijd? Naarmate landelijke en internationale gebeurtenissen en nieuwsberichten verontrustender worden, neemt de belangstelling voor de Bijbelse profetie steeds meer toe. De angst en onzekerheid in de samenleving bereikt ongekende hoogten, en veel christenen vragen zich af of de grote verdrukking die in het boek Openbaring beschreven wordt, al is begonnen. Als we ons afvragen hoe dichtbij de eindtijd werkelijk is, dan moeten we het antwoord zoeken in Gods Woord. 

Paperback, 228 pagina’s, ISBN 9789064514128. prijs € 17,95
Bestellen: Het Zoeklicht

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies