Amir Tsarfati: Oorlogsdreiging voor Israël op meerdere fronten

Amir Tsarfati: Shalom vanuit CONNECT in Israël! Terwijl ik deze nieuwsbrief aan het schrijven ben, is het nog steeds woensdag. Met andere woorden: vandaag is het 9/11. Ik kan me nog herinneren dat ik op 10 september 2001 in de Twin Towers was en aan mijn vriend die bij me was, vroeg wat er zou gebeuren als er ooit een vliegtuig neer zou storten op de gebouwen.

Het is wel bijzonder dat ik in Amerika was toen het land wreed werd aangevallen, maar dat ik op 7 oktober 2023 buiten Israël was toen mijn eigen land een brute aanval te verduren kreeg. Als ik terugdenk aan 23 jaar geleden, kan ik me de dag nadat de torens waren ingestort, nog levendig voor de geest halen. Verdriet, woede, shock, wraakgevoelens – dat alles leefde in de harten en hoofden van de mensen. Dezelfde emoties vulden de bevolking hier in Israël elf maanden geleden. Ik mocht dan de dag van de invasie gemist hebben, maar kort daarna kwam ik thuis en sindsdien zit ik in de achtbaan van de nasleep. Net zoals de herinnering aan 9/11 veel mensen meer dan twintig jaar later nog steeds achtervolgt, weet ik dat het spook van 10/7 de Israëli’s nog tientallen jaren zal bezighouden.

Een belangrijke reden waarom Hamas Israël zo hard kon treffen, was dat we hun sluwheid en meedogenloosheid niet ernstig genoeg namen. We waren niet op de hoogte van de details betreffende de kilometerslange tunnels onder Gaza, en evenmin van de immense omvang van het wapenarsenaal dat vanuit Egypte via de Philadelphi-corridor werd binnengesmokkeld. We hebben onze les geleerd wat betreft de militaire kant. We leren onze les ook wat de politieke kant aangaat.

De staakt-het-vurenstrategie van Hamas

Afgelopen vrijdag publiceerde de Duitse krant BILD een document dat afkomstig lijkt te zijn van de computer van Yahya Sinwar. Daarin wordt een staakt-het-vurenstrategie beschreven die het manipulatieve en onoprechte laat zien van de beweringen van Hamas over hun bereidheid om gijzelaars terug te geven en de oorlog te beëindigen. Het artikel beschrijft zes belangrijke punten van de strategie:

  1. Geef Israël de schuld. Hamas wil Israël de schuld geven van elke mislukte gijzelingsonderhandeling. Dit verloopt volgens plan. Terwijl Hamas elke deal afwijst die geen volledige Israëlische overgave inhoudt, leggen de media de verantwoordelijkheid zonder mankeren bij Netanyahu. Vorige week nog werd vastgesteld dat de BBC de afgelopen maanden 1500 keer de journalistieke regels heeft overtreden door hun agenda van anti-Israëlpropaganda door te drukken om het volk te hersenspoelen.
  2. Behoud de militaire macht. Hamas denkt er niet aan om op te geven. Ze zijn bereid om door te vechten tot de dood van hun laatste menselijke schilden. Maar ze kunnen heel snel in de problemen komen nu de IDF de ondergrondse bewapeningshoofdroute vanuit Egypte via de Philadelphi-corridor heeft afgesloten. Minister van Defensie Yoav Gallant onthulde gisteren een brief van de onlangs uitgeschakelde brigadecommandant Rafa Salama van Khan Yunis aan Yahya en Mohammed Sinwar waarin hij meldde dat 70% van de wapens van Hamas vernietigd was, 95% van de raketten vernietigd was en 50% van zijn agenten gedood of gewond was. Sterker nog, 60% van zijn nog valide terroristen was gevlucht, waardoor hij nog maar 20% over had. Kortom: Hamas onderhandelt niet vanuit een sterke positie.
  3. Gebruik de gijzelaars om druk uit te oefenen. Dit is het punt waarop Hamas het meeste succes boekt, zowel in Israël als daarbuiten. Afgelopen vrijdag marcheerden 25.000 demonstranten in Tel Aviv om te eisen dat Netanyahu een gijzelingsakkoord zou ondertekenen. Dit terwijl er helemaal geen gijzelingsovereenkomst is. Ik begrijp de pijn van de families van de gijzelaars. Maar we kunnen Gaza niet zomaar verlaten. Hamas moet gebroken worden, anders komt er snel een dag waarop de moordenaars weer de grens over komen, nog meer mensen afslachten en gijzelaars ontvoeren.
  4. Rek de onderhandelingen. Hamas wil geen deal. Ze dwarsbomen elke poging. Dat komt omdat hun grootste wapen de publieke opinie is. Hoe langer ze de gesprekken kunnen rekken – ondanks het lijden van hun eigen burgers – hoe meer de druk op de Israëlische regering zal toenemen om toe te geven of Netanyahu uit zijn ambt te zetten.
  5. Gebruik de Arabische strijdkrachten als buffer. De bedoeling is dat Arabische troepen langs de grens tussen Israël en Gaza worden geplaatst. Hierdoor kan Hamas tijd winnen en zich hergroeperen, terwijl ze zich voorbereiden op een toekomstige confrontatie.
  6. Blijf de prijs voor gijzelaars verhogen. Net zoals een marktkoopman elke keer de prijs verhoogt als je naar je portemonnee grijpt, blijft Hamas bij elke onderhandeling zijn eisen verhogen. Nogmaals, dit is omdat ze geen interesse hebben in het teruggeven van de gijzelaars. De gijzelaars zijn slechts pionnen in het terroristische spel van Hamas. Dit werd de afgelopen week heel duidelijk toen IDF-woordvoerder Daniel Hagari de gruwelijke omstandigheden liet zien waarin zes gijzelaars de afgelopen elf maanden werden vastgehouden. Toen duidelijk werd dat de gijzelaars op het punt stonden gered te worden, schoot Hamas deze onschuldige mensen een kogel door het achterhoofd. Voor Hamas zijn Israëlische gijzelaars niet anders dan hun eigen burgers. Ze dienen gewoon als kanonnenvoer en worden vervolgens weggegooid als ze geen nut meer hebben.

Dit is de situatie waar Israël mee te maken heeft. Iedereen die gelooft dat Netanyahu of zijn regering zich via onderhandelingen uit dit conflict kan praten, heeft absoluut geen begrip van de werkelijke situatie.

Het Midden-Oosten

Israëls focus verschuift naar het noorden

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant wees duidelijk op de veranderende aandacht van de Israëlische Defensiemacht van het zuiden naar het noorden, toen hij tegen de troepen zei: ‘Het zwaartepunt verschuift naar het noorden, we zijn bijna klaar met onze taken in het zuiden, maar onze missie hier is nog niet gedaan.’ Een tweede indicatie van deze verschuiving kwam dinsdag, toen generaal Michael Kurilla, stafchef van US CENTCOM (United States Central Command), een ontmoeting had met onder anderen luitenant-generaal Herzi Halevi, stafschef van de IDF, om Libanon te bespreken. Israël zal niet veilig zijn zolang de terreurgroep Hezbollah duizenden raketten op de grens gericht heeft.

Ter voorbereiding op de komende aanval heeft het Israëlische leger dagelijks raketlanceerinrichtingen van Hezbollah vernietigd. Dit omvatte een ongebruikelijke aanval in het hart van Syrië vorige week donderdag en vrijdag. Het doelwit was een Iraanse onderzoeksfaciliteit die werkte met drones en chemische wapens. De aanval op Masyaf bestond uit drie golven. Bij de eerste golf werden de toegangswegen naar de faciliteit vernietigd. Bij de tweede golf werden de luchtafweerbatterijen uitgeschakeld. Bij de derde golf waren commando’s in helikopters betrokken, die een aantal mensen in deze Iraanse onderzoeksfaciliteit uitschakelden, computers in beslag namen en vervolgens de compound vernietigden. Bij hun vertrek namen ze een aantal gevangenen mee voor ondervraging. Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan mijn Breaking News Update van woensdagmorgen.

Helaas moeten er nog veel meer locaties en raketlanceerinrinchtingen worden aangevallen, gezien de 60 raketten die gisteren binnen één uur vanuit Libanon op Israël werden afgevuurd. Door deze verschuiving van de focus naar het noorden zal mijn regio in Jizreël voor de eerste keer ernstig getroffen worden door de oorlog. Mijn gezin en ik bereiden ons voor op moeilijke tijden. Toch zien we uit naar het begin van de strijd in het noorden, want als die eenmaal begint, zijn we een stuk dichter bij het einde ervan. Dan kunnen we weer vrede ervaren, het toerisme herstellen en hoeven we niet langer bang te zijn om in ons eigen huis te worden aangevallen.

Nieuw oostelijk front in Israël

Terwijl de IDF zich opmaakt voor het noorden, steekt een nieuw front de kop op. Verwijzend naar de verklaring van Ayatollah Khamenei van Iran dat de Westelijke Jordaanoever net zo bewapend zal worden als Gaza, schreef de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz op X: ‘De Iraanse terreuroctopus werkt aan de oprichting van een oostelijk terreurfront tegen Israël en gematigde staten in de regio.’ Veel mensen realiseren zich niet dat 50-60% van de inwoners van Jordanië Palestijns is. Het was dan ook geen wonder dat toen een Palestijn zondag het vuur opende bij de Allenby-grensovergang tussen Israël en Jordanië, waarbij drie Israëlische burgers omkwamen, er uitbundig feestgevierd werd in Jordanië waarbij snoep werd uitgedeeld en vuurwerk werd afgestoken.

Waar denk je dat de wapens van de terroristen op de Westelijke Jordaanoever vandaan komen? Je hoeft alleen maar naar het oosten te kijken. Afgelopen zondag nog heeft de politie een poging verijdeld om 74 handwapens vanuit Jordanië Israël binnen te smokkelen. De volgende dag heeft de IDF in de buurt van de nederzetting Na’aran in de Jordaanvallei op de Westelijke Jordaanoever nog meer handwapens gevonden en in beslag genomen, samen met een jachtgeweer. Helaas, als terroristen geen wapens hebben, doen ze het met wat ze wel hebben. De dag na de aanval bij de Allenby-grensovergang reed een 58-jarige Palestijn met zijn tankwagen in op een bushalte en doodde daarbij de 24-jarige stafsergeant Geri Gideon Hanghal. Collega-soldaten, samen met een burger, zorgden ervoor dat de dader nooit meer de kans zou krijgen om iemand kwaad te doen.

Een slechte dag in Gaza

Gisteren was een moeilijke dag in Gaza. Een Yanshuf (Black Hawk) helikopter die op een evacuatiemissie was, stortte neer bij Rafah, waarbij sergeant-majoor (res.) Daniel Alloush (37) en sergeant-majoor (res.) Tom Ish-Shalom (38) omkwamen en zeven anderen gewond raakten. Terwijl deze Israëli’s hun leven gaven om anderen te helpen, offert Hamas het leven van anderen op om zichzelf te helpen. Een Israëlische nieuwszender meldde dinsdag dat de terroristische organisatie minstens een half miljard dollar winst heeft gemaakt door humanitaire hulp te stelen en vervolgens te verkopen aan burgers in nood. Dit maakt nu precies de instelling van Hamas duidelijk.

Er wordt een interessant idee besproken dat uiteindelijk zou kunnen leiden tot normalisatie in de regio. Een van de sterkste relaties voor Israël als gevolg van de Abraham Akkoorden is die met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Premier Netanyahu eist een onbeperkte controle over de Philadelphi-corridor en de grens met Egypte, maar hij staat open voor gesprekken over een door de Emiraten gecontroleerde buffer tussen Gaza en Israël. Ik ben heel benieuwd of de Emiraten en andere Arabische staten warm zullen lopen voor het idee.

Elders in de wereld

De verkiezingen in de Verenigde Staten

Dinsdag vond het eerste presidentsdebat plaats tussen de kandidaten. Aan de ene kant stond voormalig president Donald Trump. Aan de andere kant stonden de huidige vicepresident Kamala Harris en de twee gespreksleiders van ABC. Ik zal niet zeggen wie volgens mij de verbale wedstrijd heeft gewonnen, want het is niet aan mij om iemand tot winnaar te verklaren. Ik ben een Israëliër. Ik heb geen stem.

Wat ik wel kan zeggen, is dat de wereld de Verenigde Staten nauwlettend in het oog houdt. En dat geldt zeker voor iedereen in Israël, omdat we weten dat de uitkomst invloed zal hebben op onze toekomst. Harris beweerde in het debat dat ze altijd een groot voorstander van Israël is geweest, maar zei daarna meteen dat er te veel onschuldige Palestijnen worden gedood en dat we een tweestatenoplossing nodig hebben. Oei! Toen Trump werd gevraagd wat hij zou doen, was zijn reactie dat 7 oktober nooit had plaatsgevonden als hij president was geweest. En waarschijnlijk heeft hij gelijk. Toch had ik, als Israëliër, hem graag horen zeggen dat hij ons deze oorlog tot het einde laat uitvechten.

De verkiezingen in november zullen gevolgen hebben voor vele delen van de wereld. Het is mijn gebed dat gelovigen massaal hun stem zullen uitbrengen; dat ze biddend onderweg gaan naar het stemhokje, en dan stemmen zoals de Heilige Geest hen leidt. Als dat gebeurt, kan het goede niet verliezen.

Turkije – Erdoğan is nog steeds overdreven spraakzaam

President Recep Tayyip Erdoğan van Turkije heeft de visie om van zijn land het centrum van de soennitische islam te maken. Om dat voor elkaar te krijgen moet hij op de een of andere manier een belangrijke speler worden op het wereldtoneel. Daarom gebruikt de president zijn platform om moslimlanden tegen Israël op te zetten. Tijdens een recente bijeenkomst zei hij: ‘De enige stap die Israël zal tegenhouden, is een alliantie van islamitische landen.’ Hij ging verder met klagen over Israëlisch expansionisme, wat begrijpelijk is als je kijkt naar alle koloniën die Israël over de hele wereld heeft gesticht. O wacht … er zíjn geen koloniën. Misschien moet de president het woord ‘expansionisme’ eens opzoeken in het woordenboek. Het betekent vast iets anders dan hij denkt. Hoe dan ook, president Erdoğan heeft een hartstochtelijke haat tegen Israël ontwikkeld en zal er alles aan doen om de natie te helpen vernietigen. Het is daarom helemaal niet verrassend dat ik vorige week veel tijd besteed heb aan het opnemen van het promotiefilmpje van onze volgende thriller, The Sick Man’s Rage, die zich richt op Turkije en zijn verlangen om Israël te vernietigen. Volgens de profetieën van Ezechiël moet Turkije opstaan en zich aansluiten bij een alliantie met Rusland en Iran en andere landen. Samen zullen ze Israël aanvallen. Helaas voor hen zal hun aanval niet helemaal verlopen zoals ze hadden gepland.

Rusland en Iran

Als je nog wat ballistische raketten hebt liggen, dan wil Rusland ze vast graag van je overnemen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, beweerde dinsdag dat Iran meer dan 200 ballistische raketten voor de korte afstand naar Rusland heeft gestuurd. In ruil daarvoor heeft Rusland Iran voorzien van technologische informatie die heel goed nucleair van aard zou kunnen zijn. Als onderdeel van een voedsel-voor-wapensdeal heeft Noord-Korea miljoenen munitie en artilleriegranaten naar Rusland gestuurd, samen met een flinke voorraad ballistische raketten. Dus mocht je nog raketten overhebben, bel Poetin dan even. Ik heb gehoord dat je voor elke honderd raketten een gratis set handgeschilderde matroesjka-nestpoppen krijgt. Wat een deal!

De bediening

Thriller The Sick Man’s Rage

Zoals ik al zei, was 7 oktober een dag van ondenkbare gruwel. Weinigen van ons zullen ooit de onvoorstelbare verschrikking meemaken om opgejaagd, aangevallen en vermoord te worden. Door dat gebrek aan persoonlijke ervaring bestaat het gevaar dat de nachtmerrie van elke individuele persoon gebagatelliseerd wordt en dat de slachtoffers tot statistieken worden gedegradeerd. Steve Yohn en ik zijn vastbesloten om dat niet te laten gebeuren. Daarom neemt het begin van onze volgende roman, The Sick Man’s Rage, de lezer mee door die traumatische dag, zowel vanuit het gezichtspunt van een slachtoffer als dat van de hulpeloze vrienden en familie die alleen maar konden toekijken. De rest van de thriller laat zien hoe Israël omgaat met hen die geweld plegen tegen het volk en degenen die hen steunen.

Uitzendingen van CONNECT

Hoe weten we dat onze Bijbel zo is samengesteld als God het heeft bedoeld? Misschien hebben de samenstellers van het Nieuwe Testament gewoon de vele evangeliën die in omloop waren omhooggegooid in de lucht en de eerste vier die in een mandje belandden uitgekozen. Als je wilt weten waarom je je Bijbel kunt vertrouwen, kijk dan maandag 16 september om 11.00 uur PDT naar de uitzending van ‘Explore the Bible’ (Onderzoek de Bijbel), waarin dr. Rick Yohn en ik dat onderwerp behandelen. Op onze website is er nog meer over te vinden.
Ook de Midden-Oostenupdate van dinsdag is op de website te bekijken. We zijn grondig ingegaan op wat er in het noorden van Israël gebeurt en op de dreiging vanuit het oosten.
Maandag hebben pastor Barry Stagner, pastor Mike Golay en ik weer een Q&A gehouden. Dat was krachtig en diepgaand, maar ook gewoon leuk!

Vrede ervaren

De wereld verkeert in chaos. Maar wie bij de Messias hoort, kan gezegende vrede ervaren. Wat er ook gebeurt, Hij zal Zijn plan tot in de perfectie uitvoeren. Dank aan iedereen die voor ons gebeden heeft en deze bediening heeft gesteund. Moge God jullie zegenen.

In de verwachting van Zijn komst,
Amir Tsarfati


Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze nieuwsbrief is vertaald door de redactie van Christelijk Nieuws vanuit de Nieuwsupdate van Amir van donderdag 12 september 2024.
Foto: © Christelijknieuws

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati
X / Twitter: x.com/beholdisrael

Nieuw boek van Amir Tsarfati

De Nederlandse vertaling van Discovering Daniel is onlangs verschenen bij Het Zoeklicht onder de titel Op reis door Daniël. Paperback, 278 pagina’s, ISBN 9789064514289, prijs € 19,95. Bestellen: Het Zoeklicht

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies