Als je in Nederland mensen vraagt welke countryartiesten ze kennen, dan noemen ze steevast de naam van Johnny Cash. Hoewel het inmiddels bijna negen jaar is geleden dat de oorspronkelijk uit Arkansas afkomstige zanger overleed, is zijn muziek nog steeds springlevend en spreekt zowel oudere als jongere generaties aan.
Gospelsongs namen in zijn leven en werk een belangrijke plaats in en de Nederlandse Country Trail Band heeft nu een aantal nummers uit het gospelrepertoire van Johnny Cash opgenomen op het album A thing called love – The Country Trail Band plays gospel songs of Johnny Cash.
De Country Trail Band heeft niet geprobeerd Johnny Cash zo goed mogelijk te imiteren. “Dat zou simpelweg onmogelijk zijn geweest, want Johnny Cash was absoluut uniek” zegt zanger Wim Pols, die een groot Cash fan is. “We hebben de songs op onze eigen manier aangepakt, ook omdat wij in onze band instrumenten als dobro, steelgitaar en viool hebben, die Johnny Cash niet vaak gebruikte. We hebben wel geprobeerd dat typische sologitaargeluid van zijn band te verwerken zodat de nummers toch iets van die aparte Cash sound kregen.”
Wim had in het midden van de jaren ’80 een kort telefonisch interview met Johnny Cash in zijn toenmalige radioprogramma bij de EO. “Ik ben toen ook naar het concert in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy geweest. Het was indrukwekkend. De stem en het charisma van die man, zijn superstrak klinkende band en al die prachtige songs. Ik kon er een paar nachten niet van slapen. Die muziek bleef maar in mijn hoofd.”
En nog steeds raakt de stem van Johnny Cash vele mensen. Ook jongeren die eigenlijk normaal gesproken naar heel andere muziek luisteren. “Omdat Johnny Cash zo echt en authentiek is”, zegt Wim. Hij heeft een mooie anekdote over zijn 23-jarige zoon Wouter, die meehielp aan dit CD project en het slotnummer mixte als onderdeel van zijn opleiding tot geluidstechnicus. “Wouter draaide een keer een CD met hits van Johnny Cash in zijn auto toen hij op pad was met een paar skateboardvrienden. Die gasten van net in de twintig vonden het zo gaaf, dat ze die CD ook gingen kopen.”
In het midden van de jaren ‘50 deed Johnny Cash samen met gitarist Luther Perkins en bassist Marshall Grant auditie bij Sun Records met gospel songs. Sun eigenaar Sam Phillips zei dat dit materiaal niet zou verkopen en vroeg hun terug te komen met eigen materiaal. Hey Porter was de eerste hit en daarna ging het snel. Toen Johnny Cash eenmaal een gevestigde naam was, heeft hij zijn gospelwortels nooit verloochend. Op veel albums stonden gospels en er waren ook speciale gospelplaten zoals The Gospel Road, een dubbelalbum dat ook de soundtrack was van een film over het leven van Jezus.
Johnny Cash heeft de liefde voor gospelsongs meegekregen van zijn moeder Carrie, die altijd liederen zong uit het boek Heavenly Highway Hymns. Op de CD My mother’s hymn book, waarvan hijzelf zei dat het zijn favoriete CD was, zingt Johnny Cash liederen uit dat zangboek met alleen zijn akoestische gitaar. Hij is dan al in de laatste fase van zijn leven. De liedjes klinken soms breekbaar, maar altijd krachtig.
De Country Trail Band koos 18 nummers uit het rijke gospelrepertoire van Johnny Cash. Daar zitten klassiekers bij zoals A thing called love, Man in black en Daddy sang bass. Maar ook repertoire van The Gospel Road, van andere gospelalbums en oude hymns die Cash graag zong. De liedjes zijn meestal eenvoudig van structuur en tekst, maar ze vertellen het evangelie zoals het verteld hoort te worden: recht uit het hart.
The Country Trail Band kan zelf inmiddels bogen op 27 jaar ervaring in de country gospelmuziek, maar in A thing called love klinkt diep respect door voor de grote country- en gospelpionier die Johnny Cash was. De aanpak van de band is eigenlijk dezelfde als van Cash: puur en oprecht.
Johnny Cash zelf verwoordde het prachtig is het voorwoord van het boekje van de CD My mother’s hymn book: “De liederen in dat oude boek betekenen meer voor mij dan ik je kan vertellen. Dus zing ik ze maar, alleen met mijn gitaar, eenvoudig, zonder versieringen, wetend dat God van muziek houdt en dat muziek hoop brengt op een betere toekomst.”
Zoals altijd bij de albums van The Country Trail Band gaat het batig saldo van de verkoop tijdens optredens naar een goed doel. Omdat de band in oktober naar Zuid-Afrika gaat voor een toernee is dit keer gekozen voor een project in dat land. Het geld gaat naar Theo en Jinke de Jong, een echtpaar uit het Friese plaatsje De Westereen, dat zich inzet voor kinderen en jongeren in de sloppenwijken van Knysna, in het uiterste zuiden van Zuid-Afrika. Zij werken daar voor de stichting Immanuel Ministries. Tijdens een concert in De Westereen heeft de groep Theo en Jinke ontmoet en was onder de indruk van hun bewogenheid voor de kinderen in Afrika en van hun bereidheid om met hun jonge gezin daar in moeilijke omstandigheden te gaan werken.
The Country Trail Band
09-04-2012
Muziek
https://www.countrytrailband.org