Enorme groei werk Stichting Chris

Het onderwerp mishandeling en seksueel misbruik staat nummer één op de ranglijst van veel gestelde vragen aan Chris. Het aantal contacten met kinderen en jongeren groeide spectaculair: van 7.700 in 2010 naar 16.900 vorig jaar.

De ranglijst van de meest gestelde vragen laat zien dat er ook veel mails, chats en telefoontjes binnenkomen over seksualiteit en depressie. Vragen over geloof en ziekte complementeren de top vijf. Wietske Noordzij, die het werk van Chris leidt, is niet verrast door deze uitkomst. “We horen van onze coaches dat de vragen en problemen steeds heftiger worden. We zijn daarom des te meer dankbaar dat steeds meer jonge mensen de weg naar Chris weten te vinden.”

Dat het jongeren goed doet om hun verhaal kwijt te kunnen, blijkt uit de reacties die Chris krijgt. Een vader mailde: “Mijn dank dat jullie de afgelopen weken naar mijn dochter hebben willen luisteren en met haar konden praten. Het heeft haar erg geholpen na het verlies van mijn vrouw”.

Chris biedt al meer dan twintig jaar een luisterend oor voor kinderen en jongeren. Van oudsher via de Chris-telefoon, die inmiddels gratis is. Een paar jaar terug ontwikkelde de organisatie een chat-functie, verder komen er ook veel vragen via mail. Het werk wordt vooral gedragen door vrijwilligers, die na een gedegen opleiding en met voortdurende begeleiding als chat-, telefoon- of mailcoach aan de slag gaan.

Chris biedt kinderen en jongeren coaching en toerusting, door middel van telefoon, chat, email, trainingen en voorlichtingen. Daarnaast biedt Chris advies en toerusting aan volwassenen op het terrein van vroegsignalering, jeugdpastoraat, preventie en vele andere thema’s.

Stichting Chris is een christelijke organisatie met als doel hulpverlening aan kinderen. Zij heeft, net zoals de Kindertelefoon, een telefonische hulplijn.

Sinds 1990 onderhoudt de stichting een telefonische hulpdienst. Dit is nog steeds een kernactiviteit. Daarnaast doet Chris aan hulpverlening via e-mail, preventieprojecten, cursussen en trainingen, gebedsondersteuning en heeft een uitgebreid netwerk voor professionele hulpverlening, voor waar daar behoefte aan is. Zij werkt daarbij samen met organisaties als CPC (Centrum voor Pastorale Counseling), Stichting De Hoop ggz en vertegenwoordigt het Amerikaanse Focus on the Family in Nederland en België.

Vanuit dit laatste onderdeel zijn onder meer werkboeken verschenen onder de titel “Family Builders”, voor gebruik binnen het gezin. Daarnaast biedt Chris pastorale begeleiding, opvanggezinnen, preventieprojecten en gebedsondersteuning.

Stichting Chris ontvangt geen subsidie van de overheid. Vanaf 1 januari 2005 beheert Stichting Vrienden van De Hoop de giften van Stichting Chris en onderhoudt zij de contacten met de achterban.

Henry Valk
© Henk-Jan Oudenampsen
21-05-2012
Jongeren
https://www.chris.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies