Jeugdzorgbehandeling Leger des Heils succesvol

De effecten van een door het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering gebruikte intensieve jeugdzorgbehandeling leiden tot forse maatschappelijke besparingen, blijkt uit onderzoek van PriceWaterhouseCoopers.

Een intensieve vorm van jeugdzorgbehandeling waarbij een jongere met ernstige gedragsproblemen voor een bepaalde tijd in een opvoedgezin wordt geplaatst en daarmee 24 uur per dag onder toezicht staat, blijkt zeer succesvol. De opbrengsten van dit zogenaamde ‘Multidimensional Treatment Foster Care (MTFC) traject’ overstijgen ruim de investering. PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft – in opdracht van Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering – onderzoek gedaan naar de impact van op grotere schaal toepassen van Multidimensional Treatment Foster Care op de Nederlandse samenleving. De uitkomsten zijn bemoedigend.

De uitkomsten van het onderzoek zijn tijdens het jaarlijkse symposium van Forensisch Consortium Adolescenten op 25 november 2013 in Utrecht, gepresenteerd door de heer W. Meester van PwC. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de aangetoonde gedragsveranderingen van jongeren die een MTFC traject hebben doorlopen, leiden tot forse maatschappelijke besparingen. Niet alleen de recidive wordt verminderd door MTFC, maar ook schoolprestaties blijken gunstig beïnvloedt te worden. De aanwezigheid op school en het voltooien van huiswerk leidt tot het afmaken en behalen van een diploma en de kans op een betaald werk. De combinatie van een intensieve training van sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen, draagt bij tot een verbetering van functioneren en participatie in de samenleving. Om de bereikte resultaten te bestendigen wordt het biologische gezin vanaf de start van de behandeling tot maximaal drie maanden na terugkeer in het gezin, begeleidt om in de toekomst op eigen kracht goed te kunnen functioneren.

De aangetoonde gedragsverbeteringen kunnen leiden tot flinke maatschappelijke besparingen. Uit analyse blijkt dat de financiële baten van een MTFC behandeling twee tot drie maal groter kunnen zijn dan de investering. De MTFC-aanpak is maatwerk en behaalt betere gedragsverbeteringen dan de conventionele methoden.

Leger des Heils
© Henk-Jan Oudenampsen
30-11-2013
Jongeren
https://www.legerdesheils.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies