MENU
Hulp voor Jemen dat al zes jaar lang geteisterd wordt door oorlog

Hulp voor Jemen dat al zes jaar lang geteisterd wordt door oorlog

27 aug

Jemen wordt al zes jaar lang geteisterd door oorlog. Door een voedsel- en watertekort overlijden mensen. Kinderen kunnen niet naar school en de gezondheidszorg is slecht. Met de campagne ’21 voor Jemen’ voert EO Metterdaad actie om de Jemenieten te helpen.

Het getal 21 staat centraal in deze campagne. In de 21e eeuw in het jaar 2021 zijn 21 miljoen Jemenieten in nood. De campagne loopt van 21 augustus tot 21 september.

Oorlogsland
Van opbouw is in dit oorlogsland helaas nog geen sprake. Hulp in de vorm van schoon drinkwater, voedsel- en hygiënevoorzieningen is voor Jemen nu cruciaal. Water en voedsel zijn nodig om te overleven en een grote cholera-epidemie zorgt ook voor de nodige gevaren. Voor deze campagne werkt EO Metterdaad intensief samen met partnerorganisaties ADRA, Medair en ZOA die allemaal in Jemen actief zijn op dit gebied. Via de bestaande structuren kan de hulp goed worden ingezet.

Portretten en challenge
EO Metterdaad ontwikkelde een speciale site met 21 portretten van prachtige Jemenieten: metterdaad.eo.nl/21voorjemen. Zo zegt de 60-jarige boer Samair: “Het leven hier is hard, vooral voor de kinderen. Ik leer aan de kinderen: houd moed, wat er ook gebeurt. Zet door. Er komt een beter leven.” De 35-jarige Nehaya is met haar vier kinderen in eigen land op de vlucht. “Mijn grootste angst is dat mijn kinderen geen normaal leven kunnen leiden en dat ze niet krijgen wat ze nodig hebben. We zijn arm en hebben niet veel, ik ben altijd maar bezig met hoe ik hen gezond en veilig kan houden.”

Daarnaast worden mensen vanaf 1 september online uitgedaagd om challenges te doen rondom het getal 21. Zoals 21 dagen lang een kaartje sturen aan iemand die je niet wilt vergeten, 21 dagen lang geen koffiedrinken of 21 dagen lang het geld dat je uitgeeft aan eten overmaken aan het project voor Jemen.

Tv-uitzendingen
In de tv-uitzendingen komen diverse mensen in beeld die allemaal op hun eigen manier een band met Jemen hebben. Bijvoorbeeld de 47-jarige Issam, die nu badmeester is en Nederlandse kinderen de kikkerslag leert zwemmen. In 1994 vluchtte hij vanwege de oorlog uit Jemen. Naast zijn werk als badmeester geeft hij les aan kinderen met een Arabische achtergrond. Zijn hart gaat uit naar kinderen in Jemen. Dat geldt ook voor Gerrianne, die werkzaam is voor hulporganisatie ZOA. Zij heeft al veel van de wereld gezien, maar de armoede in Jemen is volgens haar extreem. Regelmatig moet zij naar een schuilkelder gaan vanwege gevaar door bommen. In de tv-uitzending zien we hoe zij het volhoudt en waarom ze vol overgave dit werk doet.

De tv-uitzendingen van EO Metterdaad over Jemen zijn te zien op 21 en 28 augustus, 4, 11 en 18 september om 17.10 uur bij de EO op NPO 2.

Datum: 27 augustus 2021
Auteur: EO - Metterdaad
Foto: EO - Metterdaad
Website: http://www.metterdaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: