MENU
Dorcas in Oekraine: radeloosheid in de ogen van de mensen

Dorcas in Oekraine: radeloosheid in de ogen van de mensen

12 maa

De oorlog in OekraÔne is inmiddels ruim 2 weken oud. Dorcas wil ons informeren over de huidige stand van zaken in deze crisis. Ze doen dat in OekraÔne zelf, maar ook in de buurlanden MoldaviŽ en RoemeniŽ, waar veel vluchtelingen worden opgevangen.

Wat doet Dorcas aan noodhulp?
In RoemeniŽ en MoldaviŽ zijn we betrokken bij noodhulp aan de vele vluchtelingen die uit OekraÔne komen. In OekraÔne zelf verlenen we noodhulp aan zowel vluchtelingen in het westen als aan kwetsbare mensen die zijn achtergebleven in het oosten van het land. Onze noodhulp bestaat uit het zorgen voor onderdak, uitdelen van voedsel, drinken en hygiŽnematerialen en het bieden van traumahulp.

Een voorbeeld van wat we doen, is het ondersteunen van onze lokale partners bij de opvang van vluchtelingen. Zo zijn we in RoemeniŽ betrokken bij een opvanglocatie van een kerk. Onze medewerkers brachten een bezoek aan deze locatie en spraken met enkele vluchtelingen.

Bekijk het filmpje:


Paniek
'Ik heb paniek gezien, en radeloosheid in de ogen van de mensen die nu ineens afhankelijk zijn van de hulp van anderen. Ik vond het indrukwekkend om te ervaren wat de impact is op zoveel mensenlevens, terwijl deze ramp niet door iets van buitenaf is veroorzaakt, maar door menselijk handelen.'

Dorcas-medewerker Jan Jacob Hoefnagel reisde af naar RoemeniŽ. Hij bezocht daar grensovergangen en opvanglocaties. De verhalen van de vluchtelingen uit OekraÔne maakten diepe indruk. Van elke dag heeft Jan Jacob een verslag geschreven waarin hij zijn ervaring deelt.
> Lees het verslag

Een onmogelijke keuze voor Irina
De nacht dat het luchtalarm afging, zal Irina niet snel vergeten. Haar zoon Andrei heeft een beperking en zit in een rolstoel. Bij het horen van het alarm sloeg de paniek toe: waar moest Irina heen met haar kinderen als de gevechten zouden beginnen? Naar een schuilkelder is voor Andrei in zijn rolstoel niet mogelijk. Maar dat is voor de andere kinderen wel veiliger. Irina stond voor een onmogelijke keuze. Uiteindelijk besloot ze samen met haar moeder, tweelingzus en de kinderen te vluchten.
Lees het verhaal van Irina: > Lees haar verhaal

Paula maakt hartjessleutelhangers van tafelzeil
'Het spreekt mij aan dat het een stukje van je eigen inzet vraagt. Dat maakt het gewoon net even anders dan geld overmaken.'
Paula van Doornik is een van de vele enthousiaste, creatieve vrijwilligers die meedoet aan onze actie Hart voor OekraÔne. Paula is coupeuse en maakte speciaal voor deze actie prachtige sleutelhangers.
Het hele verhaal van Paula: > Lees haar verhaal

Datum: 12 maart 2022
Auteur: Dorcas
Foto: Videostill - Dorcas
Website: http://www.dorcas.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: