Nieuwe cd van de Choir Company Sisters

Op zaterdagavond 18 novermber presenteerden de Choir Company Sisters hun eerste cd: Oneindig God. De nieuwe cd van de Sisters is uitgebracht door EdenMuziek. De cd werd gepresenteerd in de Koepelkerk aan de Kerkstraat in Renswoude. Het concert begon om 19.30 en de toegang was gratis. De 250 aanwezigen konden genieten van een heel gevarieerde avond. In het voorprogramma werden de aanwezigen verrast met een optreden van de Choir Company Vocals. Speciale gastzangeres was: Talitha Nawijn. Hieronder enkele foto’s van die avond.

In drie jaar tijd is de Sisters-formatie van de Choir Company uitgegroeid tot een bekend en bijzonder gospelkoor in Nederland. Het vrouwenkoor is ontstaan binnen de activiteiten van de andere Choir Company projecten waarbij dirigent Maarten Wassink een belangrijke rol speelt. Met zijn uitbundige enthousiasme weet hij deze koren aan te vuren en te leiden. Maarten heeft jaren gewerkt voor de Continental Singers en is professioneel ingestelde musicus die z’n talenten wil inzetten in het koninkrijk van God.

Over de Sisters-formatie is Maarten bijzonder opgetogen. Hoewel het koor echt een vrouwen-‘ding’ is en hij als man soms aan de zijlijn staat, wil hij toch met grote inzet het koor te dirigeren. Toen de Sisters een eerste optreden gaven op een vrouwenochtend kwam er zo veel los dat de koorleden er allemaal door overweldigd waren. Een mooiere bevestiging konden ze zich niet voorstellen. Met veel enthousiasme gingen ze door. De omstandigheden veranderden echter snel en een van de sisters werd ernstig ziek, en een dramatische periode voor de Sisters volgde, waarin ze elkaar ook konden bemoedigen en troosten. De liederen van de Sisters speelden daarin een belangrijke rol. We spraken met de twee initiatiefnemers, Maarten Wassink en Ella Hol.

Hoe en wanneer zijn de Sisters ontstaan?

Maarten: Op een bankje aan de Maas, op de Kop van Zuid in Rotterdam. Voor mij een plek waar ik regelmatig kom om rust te vinden en met de Here God te praten over de dingen van het leven. Ik was aan het nadenken over uitbreiding binnen The Choir Company en was erg enthousiast over een cd van ‘Women of Faith’ – geweldige muziek, bruisend, verfrissend, enthousiast. Ik wist gewoon dat we daar iets mee moesten gaan doen. Toen ik Ella benaderde, was ze direct enthousiast en zo werd een nieuw plan geboren.

Ella: November 2003. Het verlangen was een nieuwe groep te starten met alleen vrouwen, die overdag repeteerde en ook in eerste instantie voor vrouwen zou zijn en daarbij een nieuw concept te ontwikkelen, zie onder.

Mogen er ook mannen meezingen?

Maarten: Haha… De naam zegt al genoeg, lijkt me. Nee, dit is echt een gebeuren voor en door vrouwen. Nadrukken liggen gewoon anders. Het ‘concept’ van Choir Company Sisters is dan ook echt essentieel anders dan van bijvoorbeeld ons Celebration Choir. Ook ik doe regelmatig een stap achteruit omdat ik merk dat vrouwen heel andere keuzes maken dan ik gedaan zou hebben. Ik ben dan ook erg blij met een solide team dat zelf een heel groot deel van de invulling van onze programma’s bepaalt. Maar de mannen hoeven niet te treuren: als ze willen zingen, hebben we binnen The Choir Company ook nog een National Celebration Choir, een Rotterdam Celebration Choir en onze Choir Company Vocals & Band.

Ella: Nee. We hebben wel regelmatig kleine optredens waarbij mannen aanwezig zijn, en dus meezingen, en we proberen aan het eind van het seizoen een avond te plannen om onze eigen mannen te laten zien wat we zoal gedaan hebben dat seizoen.

* Choir Company Sisters

Waar treden jullie zoals op als Sisters?

Ella: Onze eerste prioriteit zijn de ‘Sistermeetings’. Daar presenteren we gedurende een zaterdag een totaalprogramma voor vrouwen van allerlei achtergronden, leeftijden en omstandigheden. We noemen het ook wel ‘verwendagen’; we zingen, bidden en praten samen. We volgen ieder jaar een thema dat we verduidelijken door middel van drama en dans. Vaak ook nodigen we een gast uit die daar iets over kan vertellen uit haar leven. We bieden workshops aan die gerelateerd zijn aan het thema en we hebben een heerlijke maaltijd voor ze klaar staan.

Daarnaast worden we ook wel uitgenodigd om op vrouwenochtenden een bijdrage te leveren.

* Choir Company Sisters

Waarin zijn jullie anders dan andere koren?

Ella: In eerste instantie natuurlijk al omdat er niet veel vrouwenkoren in Nederland zijn die ook nog eens een bijna volledig Nederlandstalig repertoire hebben. Verder proberen we de afstand tussen podium en publiek zo klein mogelijk te houden, waardoor intimiteit en dus impact vergroot worden. God is een God van alle tijden, en van alle mensen; het is een uitdaging erachter te komen dat Hij ook met jou persoonlijk een plan heeft. Wij willen vrouwen helpen dat plan te ontdekken of na wat voor moeilijkheden ook samen met God weer een nieuwe start te maken.

Maarten: Daarnaast besteden we veel aandacht aan de rol die de Here God zelf aan muziek gegeven heeft. Het zingen bij The Choir Company moet meer zijn dan een ochtendje zingen. Als je leest in het Oude Testament dat er mensen (Levieten) waren die 24 uur per dag beschikbaar waren om in dienst van God muziek te maken, dan verlang ik ernaar om samen met anderen te ontdekken hoe we daar in onze tijd invulling aan kunnen geven. Dan kom je als het goed is stap voor stap van interesse naar hobby, naar passie en bediening. God heeft een doel met onze muziek. Buiten het feit dat zijn liefde voor ons al genoeg zou moeten zijn om Hem te aanbidden, wil Hij zijn aanwezigheid, dwars door onze muziek heen, ook nog eens laten merken aan de luisteraars – of dat nou live is of via de muziek op de cd.

* Choir Company Sisters

Jullie hebben naast enkele eigen nummers ook gekozen voor heel bekende liederen van Johannes de Heer. Waarom?

Maarten: Allereerst omdat het gewoon geweldige liederen zijn! Ten tweede omdat ik het heerlijk vind om deze ‘oude liederen’ te combineren met nieuw repertoire. Ik vind het zo bijzonder dat een dergelijk lied door de jaren heen over de hele wereld gezongen wordt in allerlei talen. Wij mogen ons daarbij aansluiten. Het geeft voor mij zo’n geweldige extra dimensie en ik zie dan ook vaak in gedachten de kerken voor me in landen die ik tijdens tournees mocht bezoeken. Een kerk in Indonesië, Zuid-Afrika, Amerika… Aan de ene kant zo verschillend, maar aan de andere kant met geweldige overeenkomsten. Volgens mij geniet de Here God ook enorm van al die verschillende uitingen.

Waarom eigenlijk Nederlandstalig?

Maarten: Tja, dat is iets dat we bij The Choir Company eigenlijk altijd doen. Kijk, er zijn uitzonderingen. Toen wij Mark Condon (USA) naar Nederland haalden, hadden we niet veel keuze. Het lukte niet om die man in drie dagen Nederlands te leren… hahaha. Maar als het even kan, zingen we in onze eigen taal – of misschien moet ik zeggen: de taal van het land waar we zijn. We zijn nu drie keer op tournee in Indonesië geweest, en als we daar zijn zingen we ook een paar liederen in Bahassa Indonesia. Je merkt dat de teksten gewoon veel dichterbij komen als je ze zingt in de taal van het land. Voor ons als Choir Company is dat een enorme meerwaarde.

Wat willen jullie precies bereiken met jullie werk, wat is jullie uiteindelijke doel?

Ella: Dat is niet zo vast omlijnd. We gaan waar God ons hebben wil, en dat heeft ons al van de ene verbazing in de andere doen vallen de afgelopen drie jaar, We durven ons in die zin met vertrouwen aan Hem over te geven; Hij brengt de mogelijkheden op ons pad.

Maarten: Ik zou zeggen dat het ons verlangen is om mensen iets te laten ervaren van de realiteit van onze God. Dat gaat verder dan een goed gevoel na afloop van een concert. Mijn uitgangspunt is dat als wij in zijn naam bij elkaar komen om Hem te aanbidden, Hij niets liever wil dan bij ons zijn. Hij zal geen verstoppertje spelen, maar zal zich laten vinden. Als je dan reacties hoort van mensen die zeggen: ‘Ik heb voor de eerste keer in mijn leven iets van God ervaren’, dan snap je dat dat een geweldige bemoediging is om vooral door te gaan.

Merken jullie vaak dat de teksten overkomen? Begrijpen de luisteraars jullie boodschap?

Ella: Absoluut. In je eigen taal zijn teksten toch altijd directer. En met dans en drama kun je dat ook nog eens mooi onderstrepen.

Maarten: Ik verbaas me er vaak over. Ik herinner me nog ons eerste optreden. Al bij de eerste nummers kwamen er tranen los… Ik snap wel dat die tranen niet maatgevend zijn, maar aan de andere kant zegt het natuurlijk wel iets. Ik denk dat het ook iets zegt over de manier waarop deze zangeressen op het podium staan. Het is gewoon echt en dat komt blijkbaar over.

Hoe reageren mensen op jullie nummers?

Ella: Dat is natuurlijk afhankelijk van de boodschap van het nummer. Inmiddels hebben we een repertoire dat bekend is en waarbij veel meegezongen wordt. Ook hebben we altijd weer nieuwe nummers die qua thema nogal uit elkaar liggen, zowel tekstueel als muzikaal.

Maarten: Ik merk dat als de vrouwen zich veilig voelen, ze hun emoties veel sneller laten zien dan mannen. Het ene moment staat een hele zaal superenthousiast mee te zingen en het volgende moment is het doodstil en ervaar je dat er heel wat gaande is in de zaal. Ik vind het belangrijk dat iedereen in de zaal zich veilig voelt om zichzelf zo te uiten zoals hij of zij dat op dat moment ervaart. De een zal zich dan heel uitbundig uiten terwijl een ander liever blijft zitten en in alle rust zoekt naar God. Als daar ruimte en respect is, dan kan Gods Geest zijn gang gaan.

Stel dat je zou mogen optreden voor honderdduizend mensen, welk lied zouden jullie dan zingen en wat zou je proberen te communiceren?

Ella: ‘Oneindig God’, de titelsong van onze nieuwe cd. En dan het liefst met de beelden, omdat het zo universeel en tegelijkertijd zo persoonlijk is. God, Schepper van hemel en aarde en al wat daarin is. God, de Schepper van jou.

Kun je iets vertellen over de inhoud en het doel van die nieuwe cd, Oneindig God, waar jullie mee bezig zijn?

Maarten: Ja, hij is bijna klaar. De titel is dus Oneindig God en er staan negen Nederlandstalige liederen op. Ik heb een soort haat-liefdeverhouding met cd-opnamen. Het kost ontzettend veel tijd, je neemt financiële risico’s, je hoort elk detail waardoor er een gevaar is dat je een technische opname krijgt waar elk gevoel uit is… Aan de andere kant is het zo’n geweldig middel om mensen kennis te laten maken met onze muziek of ze na te laten genieten na een Sistermeeting of concert. We zijn als Choir Company nu zo’n zes jaar bezig en deze cd vind ik weer een enorm getuigenis van Gods trouw. Het is prachtig om te zien wat en wie God ons toevertrouwt. Allereerst natuurlijk ons Sisters-team, ze hebben er allemaal zo keihard aan gewerkt. Er is zoiets moois ontstaan gedurende de afgelopen jaren, en dat hoor je door de opnamen heen. Daarnaast is het natuurlijk een enorm voorrecht om samen te werken met een aantal zeer getalenteerde mensen die ook nog eens recht vanuit hun hart werken. Talitha Nawijn begint ondertussen al aardig ingeburgerd te raken binnen The Choir Company. Ze was direct bereid om een van de solo’s voor haar rekening te nemen. Daarnaast waren Ralph van Maanen, Erik Koudijs en Luca Genta verantwoordelijk voor de opnamen en speelden o.a. Erik Lagerstrom en Marcel Zimmer mee. Ik vond het zo bijzonder om te merken dat het voor hen niet ‘een leuk klusje’ was of ‘een leuke opdracht om geld te verdienen’; nee, ze gingen er vol tegenaan. Ik heb dat als erg bijzonder ervaren. En… het resultaat is er ook naar; het is echt heel erg mooi geworden.

Kun je iets vertellen over de bijzondere tijd die jullie als koor hebben doorgemaakt tijdens en na de ziekte en het overlijden van Mieneke? Wat is de impact geweest en hoe verwerken jullie dit als koor?

Ella: De impact is natuurlijk enorm als één van de vijfentwintig met wie je toch al een band hebt, ziek wordt en uiteindelijk overlijdt. Het indrukwekkende aan zoiets verwoestends als kanker, is dat als de zieke je toelaat in haar directe omgeving, en dat deed Mieneke, je van dichtbij meemaakt dat God zijn kind ook in grote misère niet alleen laat. Het maakte onze band alleen maar sterker; en hoewel wij de strijd en de pijn rond zo’n ziekbed niet willen bagatelliseren, want die zijn er wel degelijk, ook bij een christen, is God toch zeer nabij geweest in alle ogenblikken.

De angst voor de dood is bij velen van ons ook minder geworden of weggenomen. De verwerking is natuurlijk nog in volle gang. Mienekes overlijden heeft een gat geslagen in onze groep; we waren er zo mee bezig. Aan de andere kant koesteren we de waardevolle momenten die we dankzij haar hebben mogen meemaken. Omdat de cd opgenomen werd in deze periode, hebben we die ook aan haar willen opdragen, zodat haar getuigenis niet verstomt nu ze hier niet meer is.

18-11-2006
Muziek
https://www.choircompany.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies