Marcel en Lydia: nieuwe plannen voor kinderdiensten in het zuiden van ons land

Na een reis van vijf weken in Zuid-Afrika, zijn Marcel en Lydia Zimmer weer terug in Nederland. Boordevol verhalen schuiven ze aan bij Hans van Vuren van Groot Nieuws Radio. Ze vertellen over de bijzondere reis, hoe ze hun liedje in het Afrikaans brengen en wat ze terug in Nederland willen doen. In het bijzonder het zuiden van Nederland, want daar hebben ze mooie plannen voor.

Zuid-Afrika
Inmiddels worden de liedjes van Marcel en Lydia al twaalf jaar lang vertaald in het Afrikaans. Al die tijd was het Lydia’s droom om daarheen te gaan en zelf de liedjes te zingen. Twee jaar geleden zouden ze dat eigenlijk al doen, maar door corona ging het niet door: “Ik moest iets langer wachten op mijn droom”, vertelt Lydia. Deze zomer was het dan toch zover: “Het was de reis van mijn leven! We hebben zesduizend kilometer afgelegd in een huurautootje. Marcel heeft alles gereden en ik heb het allemaal in me opgenomen. Dat was heel gaaf!”

De reis was voor Lydia extra bijzonder, omdat ze negen jaar lang in Zuid-Afrika woonde. Toen ze een burn-out kreeg, kwam het gemis naar boven: “Ik was vijftien toen we daar weg moesten. Zelf wilde ik helemaal niet weg. Jarenlang had ik een knagende heimwee. Het was heel mooi om daar weer te zijn en dat gedeelte een plekje te kunnen geven.”

Muzikaal cultuurverschil
Hier in Nederland zijn de liedjes van Marcel en Lydia al erg bekend. In Zuid-Afrika moesten ze helemaal opnieuw beginnen. Ze merkten dat er een muzikaal cultuurverschil is: “De liedjes die we hier schrijven zijn natuurlijk echt Westerse liedjes, met meerdere coupletten. We leggen er Bijbelteksten in uit. Je merkt dat de kinderen dat daar niet zijn gewend. Zij horen het liefst één refreintje en herhalen dat honderd keer.”

Bij de traditionele kerken vonden de muzikanten meer aansluiting, vertelt Marcel: “Qua cultuur sluit dat heel goed aan. Ze lopen wel een aantal jaren achter met hun liederen, het is iets behoudender dan in onze kerken. Maar je merkt dat mensen het heel snel oppikken en ook meedoen. Dat voelde voor ons meer als thuis.”

Terug in Nederland
Na een mooie reis, richten Marcel en Lydia zich in Nederland weer op nieuwe muziek. Aanbiddingsmuziek voor volwassenen zal daar niet tussen zitten. Ze willen zich namelijk voornamelijk richten op familie- en kinderdiensten: “We zien dat er een jonge generatie opstaat die worship op een nieuwe manier brengt. Bij de kinderen zijn er juist weinig concerten. Dat ligt heel dicht bij ons hart, dus daar willen we ons op gaan focussen.”

Ook hebben ze een verlangen om in het zuiden van Nederland meer te betekenen voor de kerken: “Het is een gebied waar weinig mensen geloven in God.”

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies