Dorcas-directeur Ruud van Eijle is deze week teruggekeerd van een projectreis naar Moldavië. ‘Ik ben geschrokken van wat ik daar heb aangetroffen’, zegt hij. ‘De situatie in Moldavië is sinds mijn laatste bezoek een jaar geleden erg verslechterd.’
Zo’n 80% van de bevolking is arm en 60% leeft onder de armoedegrens van 1 dollar per dag’, vertelt Van Eijle. ‘Een steeds groter deel van de Moldavische mannen verlaat het land en probeert in het buitenland geld te verdienen. Terwijl er vorig jaar nog sprake was van 25%, worden nu percentages genoemd van 40% van de bevolking die het land heeft verlaten. De totale inkomsten van deze migranten zorgen inmiddels voor 30% van het BNP.’
Veel mensen zien geen andere oplossing dan werk zoeken in het buitenland. Op het platteland heerst een werkeloosheid van 80 tot 90%. Veel mensen zien op tegen de winter en hebben nauwelijks geld voor eten en het verwarmen van één kamer. De grote uitstroom van de bevolking leidt niet alleen tot een ‘brain drain’, maar zorgt ook voor een sociale ramp. Ruud van Eijle sprak met een medewerker van Dorcas in Telenesti wiens broer al vier jaar in Frankrijk werkt, zonder zijn kinderen te hebben gezien. Ook de kerk ziet het bezoekersaantal minder worden door de grote uittocht van mannen.
Armste land van Europa
Moldavië wordt wel het armste land van Europa genoemd. Moldavië ligt op drie uur vliegen van Nederland aan de grens van de Europese Unie. In belangrijke mate is het land afhankelijk van de landbouw. Vorig jaar werd het land geteisterd door een wekenlange periode van droogte en hitte, waardoor het grootste deel van de oogst verloren ging. Dit jaar was het de overstroming in het noorden waardoor veel mensen hun eigendommen en oogst verloren zagen gaan. In twee dorpen waar Dorcas noodhulp verleende waren meer dan 300 huizen vernietigd. De uitzichtloosheid is groot, waardoor naast het vertrek naar het buitenland, de vlucht naar de fles wordt genomen. ‘Het aantal alcoholisten is schrikbarend. Kinderen krijgen geen warme maaltijd, omdat het kleine beetje geld in hun gezin op gaat aan alcohol’, aldus Van Eijle.
Dorcas is sinds 1994 actief in Moldavië en ondersteunt daar dit jaar twaalf projecten, waaronder verschillende projecten van financiële adoptie.
03-11-2008
Buitenland
https://www.dorcas.nl