Groeit de christelijke uitgeverswereld langzaam uit elkaar?

De brancheorganisatie van christelijke boeken en muziek, de BCB, doet verwoede pogingen om evenementen op te zetten waarbij alle christelijke uitgevers en boekhandels betrokken zijn. Toch lijkt het er op dat alle neuzen niet meer dezelfde kant op staan.

Al een paar keer heeft de BCB bijvoorbeeld geprobeerd een evenement te starten voor reformatorische boeken en muziek. In juni heeft BCB een concept voor zo’n evenement gepresenteerd aan de betrokken uitgevers. Helaas was er niet voldoende draagvlak om er een aantrekkelijk en betaalbaar evenement van te maken. Het plan wordt dus niet gerealiseerd. Daarmee wordt ook duidelijk dat er in ieder geval in 2009 geen speciaal reformatorisch boekenevenement zal kunnen worden gehouden.

Een deel van de reformatorische uitgevers gaat ook niet meer naar de algemene boekenbeurs in september in Zwolle. Alle uitgevers zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het nieuwe Lees & Luister festival dat dit jaar voor het eerst gehouden zal worden op zaterdag 17 oktober in de Reehorst te Ede.

De beurs in september was meer dan dertig jaar een begrip, eerst in Barneveld, vanaf 2002 in Zwolle. Op aangeven van veel standhouders en bezoekers gaat het roer in 2009 om: geen grote beursvloer meer, maar een levendig programma op meerdere podia – een echt festival dus.

BCB gaat voor het nieuwe festival samenwerken met meerdere partners, zoals het christelijke vrouwenmagazine Eva, het Nederlands Bijbelgenootschap en het Nederlands Dagblad.

Maar ook het slagen van dit festival is nog zeer onzeker. Het lijkt er meer en meer op dat de deelnemers in de christelijke boeken- en muziekmarkt langzaam uit elkaar groeien. Er zijn verschillen van opvattingen op theologisch vlak. Maar ook over het organiseren van een gezamenlijke beurs lopen de meningen uiteen. Het is de vraag of de nieuwe opzet van het nieuwe Lees & Luister fesitval kans van slagen heeft.

De grote vraag is namelijk of de bedoelde doelgroepen met een dergelijk evenement wel in beweging te krijgen zijn. En het wordt moeilijker om de goede balans te krijgen tussen alle belangen in een dergelijk evenement. Alles wijst erop dat de uitgevers en de doelgroepen verder uit elkaar raken.

Het Lees & Luister festival vraagt de bezoekers toegangskaartjes te kopen. Een forse drempel dus, zijn de mensen bereid dit te doen?

Er zijn ook lichtpuntjes. Een grotere diversiteit geeft het uitgeversveld ook meer kleur. En er zijn al tal van mogelijkheden om de boeken, cd’s en producten te promoten. Misschien dat onbewust het internet een grotere rol speelt dan de boekenbranche zich beseft. Vroeger was een publieksbeurs met presentaties een must. Tegenwoordig kunnen we via het web sneller en effectiever nieuws verspreiden en vinden de consumenten en de journalisten direct wat ze wensen. Mogelijk ligt daar de uitdaging voor de komende jaren.

Auteur: Henk-Jan Oudenampsen

21-07-2009
Samenleving
https://www.bcbplein.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies