Arie Slob opende Oekrainehuis

Arie Slob, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, opende maandag om 10.00 uur het Dorcas Oekraïnehuis dat sinds deze week voor de studio van GrootNieuwsRadio in Veenendaal staat.

Van 2 tot en met 8 zullen vier vrijwilligers het huis bewonen en proberen rond te komen van één voedselpakket en 20 euro zakgeld. Met deze actie willen GrootNieuwsRadio en Dorcas aandacht vragen voor de situatie waarin veel mensen in Oost-Europa leven.

Het Oekraïnehuis is een exacte kopie van huizen zoals je ze veel in Oost-Europa tegenkomt. Muren van klei en een dak van golfplaten. Achter het huis bevindt zich een buiten-wc. De bewoners moeten zich zien te redden met minimale middelen. In die week worden ze op de voet gevolgd in de uitzendingen op GrootNieuwsRadio. De actie valt samen met de Dorcas Voedselactie die in dezelfde week wordt gehouden, waarbij in duizend supermarkten en kerken in Nederland voedsel wordt ingezameld voor Oost-Europa. Ook de bewoners van het Oekraïnehuis zullen proberen om zoveel mogelijk voedselpakketten in te zamelen. Hiervoor willen ze de hulp inroepen van de luisteraars van GrootNieuwsRadio.

Het gezelschap bestaat uit Annemieke Vogel (27) uit Willemsoord, Johan Huisjes (37) uit Tolbert, Marha van Faassen (57) uit Aduard en Tim Hendriks (26) uit Rotterdam. Behalve via GrootNieuwsRadio, zijn de belevenissen van de bewoners ook te volgen op oekrainehuis.hyves.nl via foto’s, filmpjes en weblogs.

Voedselpakketten

In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten zoals huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken als voedsel en kleding blijven dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze daar niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen. Ook hebben veel mensen in Oost-Europa te lijden onder de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door de voedselcrisis.

In 2008 werden tijdens de voedselactie ruim 51.000 voedselpakketten ingezameld. Dit jaar streeft Dorcas ernaar om 55.000 voedselpakketten in te zamelen. Het is de bedoeling dat de eerste 20.000 voedselpakketten voor Kerst op de plaats van bestemming terechtkomen.

28-10-2009
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies