Een kans voor arme tienermeisjes

In Egypte hebben meisjes over het algemeen minder kansen dan jongens. Als er in een arm gezin maar geld is om één kind naar school te laten gaan, dan is het vanzelfsprekend dat een zoon die kans krijgt.

In een arme wijk van Caïro ondersteunt Dorcas al tien jaar kwetsbare tienermeisjes die door armoede en andere problemen thuis veel op straat rondhangen en soms analfabeet zijn. De afgelopen jaren zijn er al ruim 5.000 meisjes geholpen met onder meer sociale begeleiding, medische zorg, lessen in lezen en schrijven en voorlichting over hygiëne. Sinds 2008 legt het project steeds meer nadruk op het stimuleren om (weer) naar school te gaan en vervolgens een vaktraining te volgen. Ten slotte worden de meisjes begeleid bij het vinden van een baan. In de zomer biedt het project de meisjes zomerlessen aan, bijvoorbeeld Engelse en Arabische les, maar ook lessen in babysitten en koken. Deze zomerschool wordt gegeven door meisjes die eerder het project met succes hebben afgerond.

Er is ook een cateringproject gestart, waar een aantal meisjes een inkomen verwerft door typisch Egyptische gerechten te bereiden. Ze staan bekend om hun smakelijke en hygiënisch bereide voedsel en worden daarom gevraagd om bij bekende evenementen hun cateringservice aan te bieden. De meisjes zijn er van overtuigd dat ze dit zonder het project nooit bereikt zouden hebben. Veel meisjes die inmiddels een baan hebben gevonden, gaan zich naderhand ook als vrijwilliger inzetten voor een van de activiteiten van het project. Zo geven zij wat ze zelf hebben geleerd weer door aan meisjes die dezelfde hulp nodig hebben.

Tekst: Mona Wissa, landcoördinator Egypte

Gegevens Egypte

Oppervlakte: 24,1 x Nederland

Inwonertal: 78,8 miljoen

Hoofdstad: Cairo

Dorcas actief sinds: 1994

Aantal Dorcas-projecten: 15

24-12-2010
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies