Nieuw onderwijsprogramma leidt tot 40 identiteitspaspoorten

Het vernieuwde onderwijsprogramma van bijbelschool de Wittenberg levert een eerste groep enthousiaste studenten af. Vanaf de grond waarop zij staan (lesthema 1) gaan zij de sprong wagen (lesthema 5) naar de maatschappij waarin zij leven. Tijdens het studiejaar hebben alle studenten gewerkt aan hun Identiteitspaspoort.

© christelijknieuws.nl

Aan het eind van hun jaar Wittenberg, zijn dit indrukwekkende documentjes geworden.

Er staan 40 jongeren klaar om als christen van betekenis te zijn in hun kerk, vriendengroep, werk en studie. Vrijdag 1 juli krijgen zij hun getuigschrift uitgereikt.

Om een inkijkje te geven, slaat de Wittenberg graag een aantal paspoorten open.

Identiteitspaspoort Stéphanie

● leeftijd 18 jaar ● vooropleiding VWO ● kerkelijke achtergrond CGK Goes

Wat heeft het jaar Wittenberg je gebracht?

De Wittenberg is echt heel goed voor me geweest. Het was een mooie tussenstap tussen thuis wonen en op kamers gaan. Ik heb heel veel geleerd van het leven in de leefgemeenschap. Het is niet altijd makkelijk om op elk moment van de dag omringd te worden door mensen, maar als je eraan gewend bent wil je niet meer anders! Ik heb ontdekt hoe belangrijk het is om tijd door te brengen met God, ook naast de lessen en het huiswerk. In de lessen heb ik handvatten gekregen in verschillende manieren van Bijbellezen en stille tijd houden, dat heeft me wel echt geholpen dichter bij God te komen.


Wat is de sprong die jij gaat wagen!?

Ik ben tot het besef gekomen dat ik mijn leven echt voor en met God wil leven. Ik was al van plan om rechten te gaan studeren, en dat plan is er nog steeds. Ik denk dat God je op elke plek kan gebruiken dus ook in de zakenwereld. Het lijkt me super om tijdens mijn studie een meidenclub te leiden of mee te helpen bij Agapè’s studentenwerk in Utrecht.

Identiteitspaspoort Daniel

● leeftijd 20 jaar ● vooropleiding gymnasium en een jaar Taalwetenschap & Spaans ● kerkelijke achtergrond Gkv Amersfoort

Wat heeft het jaar Wittenberg je gebracht?

Misschien verlaat ik de Wittenberg wel met meer vragen dan toen ik kwam. Ik ben juist veel meer gaan nadenken over dingen die vanzelfsprekend voor me waren of die door andere mensen onder mijn aandacht gebracht werden. Door de vakken heb ik geleerd dat geloven zoveel meer behelst dan wat ik ervan kende en door de verschillende stages heb ik geleerd om over kerkmuren heen te kijken. Mijn stage bij de IZB heeft me zelfs geleerd om kerkmuren weg te denken en het geloof te zien als iets dat niet beperkt is tot een bepaald kerkgenootschap, maar veel meer als een kwestie van levensstijl.


Door het intensieve contact met anderen heb ik heel veel geleerd over hoe ik in elkaar zit en wat mijn sterke en minder sterkte kanten zijn. Dit heeft mij geholpen om een beeld te vormen van de manier waarop ik van betekenis kan zijn. En dat is precies waar ik naar op zoek was.

Wat is de sprong die jij gaat wagen!?

Gaaf om te merken dat je in een jaar echt veel leert over de manier waarop jijzelf je plek gaat zoeken in het Koninkrijk. Ik ga volgend jaar Theologie studeren, omdat ik ervan overtuigd ben dat dat voor mij de manier is om van betekenis te kunnen zijn in de toekomst. Ik zal de dingen die ik op de Wittenberg heb geleerd zeker goed kunnen toepassen en voortzetten in de toekomst. Ik zal proberen om in alles een zichtbare christen te zijn en zo Gods liefde uit te stralen.

Identiteitspaspoort Maarten

● Leeftijd 24 jaar ● vooropleiding mbo timmerman ● kerkelijke achtergrond PKN

Wat heeft het jaar Wittenberg je gebracht?

Verschillende vakken hebben mijn geloofsleven verdiept, daarnaast hebben vakken als Kunst en cultuur, Media en missionaire vakken mijn blik op de wereld breder gemaakt. Ik ben er meer bewust van geworden wat voor taak wij als christen hebben gekregen en wat voor kansen er voor ons open liggen om Christus te verkondigen met woorden en daden. Door het leven in de leefgemeenschap ben ik het makkelijker gaan vinden om mij aan te passen aan anderen.

Wat is de sprong die jij gaat wagen?

Ik ga volgend jaar aan de slag op mijn stageplek. Het is een plek waar mensen komen die aan de rand van de samenleving zitten, verslaafd zijn en onder grote druk leven. Ik ben er van overtuigd dat God juist deze mensen wil bereiken met Zijn evangelie. Ik ben God dan ook enorm dankbaar dat ik één van de mensen mag zijn die hun de blijde boodschap mag vertellen.

Identiteitspaspoort Arieke

● Leeftijd 24 jaar ● vooropleiding Pabo

Wat heeft het jaar Wittenberg je gebracht?

Ik ben er echt van doordrongen geraakt dat we ons leven niet ‘zomaar’ hebben gekregen, maar dat God ons het leven heeft gegeven om in Zijn Koninkrijk bezig te mogen zijn, op welke manier en op welke plaats dat op deze aarde dan ook mag zijn. Als we als christenen belijden dat ons geloof in Jezus Christus het belangrijkste van ons leven is, dan geloof ik ook dat daarmee samen gaat dat we andere mensen in deze rijkdom willen laten delen! En is dat ook niet juist de opdracht die Jezus ons zelf geeft?

Tijdens dit jaar heb ik nieuwe Bijbelkennis opgedaan, maar ook nagedacht over de manier waarop onze samenleving in elkaar zit en op welke manier we het Evangelie kunnen delen. Daarbij ontkom je niet aan de vraag hoe we als kerk hier een rol in kunnen spelen. Over al deze onderwerpen hebben we als groep onderling heel wat gediscussieerd, maar ook persoonlijke ervaringen gedeeld.

Tijdens mijn stage heb ik opnieuw iets gezien van de kracht van het Evangelie. Door het geloof in Jezus veranderen mensenlevens totaal! Daarnaast heb ik ook weer zoveel zegeningen gezien die ik zelf heb gekregen van God. Het feit dat ik in Nederland in een vrij land leef, een dak boven mijn hoofd heb, uit een christelijk gezin kom, de mogelijkheid heb gekregen om te studeren en om nu zelfs een Bijbelschool te doen!

Wat is de sprong die jij gaat wagen!?

Ik sluit de weg naar het buitenland niet uit. Ik wil graag iets van mijn rijkdom uit willen delen.  Tegelijk besef ik dat er in Nederland ook meer dan genoeg werk te doen is. In ieder geval geloof ik dat God mij de weg hierin wil wijzen. Voorlopig ga ik aan de slag in het onderwijs. Ik ben inmiddels aangenomen op de protestants-christelijke Koningin Beatrixschool in Den Haag. Deze school is actief in de Schilderswijk, een achterstandswijk waar veel verschillende nationaliteiten wonen. Naast het van betekenis zijn voor kinderen, die vaak alleen op school in aanraking komen met het Evangelie, hoop ik ook iets in een gemeente in Den Haag te gaan doen. Eén ding is in ieder geval duidelijk: na zo’n jaar kun je niet alsnog in je luie stoel blijven zitten!

28-06-2011
Onderwijs
https://www.dewittenberg.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies