Noodhulpcluster tevreden over voortgang hulp Filipijnen

Vandaag precies een jaar nadat tyfoon Haiyan over de Filipijnen raasde, presenteren de samenwerkende christelijke hulporganisaties Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA hun rapportage over de gegeven noodhulp. Er kwam na de ramp ruim 8,3 miljoen euro aan giften binnen. Het geld ging onder meer naar noodhulppakketten, woonruimte, levensonderhoud en onderwijs. ‘Er is al veel werk verzet, maar Haiyan is voor ons nog steeds niet voorbij.’

Op 8 november 2013 raasde de tyfoon Haiyan over de eilanden en liet een spoor van verwoesting achter, dat zich uitstrekte over honderden kilometers. Het Christelijk Noodhulpcluster koos voor een ambitieuze aanpak. De leden wilden samenwerking zo veel mogelijk concentreren op locaties binnen Oost-Samar. Dit zwaarst getroffen eiland is een van de armste regio’s in de Filipijnen.

De hulpverlening in de Filipijnen vond plaats in twee fasen. De eerste fase duurde tot en met december 2013 en bestond uit het lenigen van de eerste nood en de directe levensbehoeften, zoals water en voedsel, kleding en medische zorg. Ook werd voor (tijdelijk) onderdak gezorgd en kreeg de lokale bevolking ondersteuning bij het herstel van werkgelegenheid.

In de tweede fase werkten de organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster binnen het programma Restoring Eastern Samar Together (REST) intensief samen. Het cluster selecteerde drie focusgebieden, namelijk ‘woonruimte’, ‘levensonderhoud’ en ‘onderwijs’.

Enkele concrete resultaten:

– 23.356 huishoudens ontvingen een voedselpakket en hulpgoederen.

– 8.208 kinderen kregen nieuwe schoolspullen.

– Aan 4.347 patiënten werd medische zorg verleend.

– 5.853 kinderen volgden een educatief programma of kregen psychologische ondersteuning bij het verwerken van de ramp.

– Inmiddels is onderdak gerealiseerd voor 943 mensen.

– Minstens 3.500 gezinnen kregen hulp bij het weer opbouwen van hun levensonderhoud.

De hulpverlening verliep voortvarend, mede vanwege een goed georganiseerde en efficiënt werkende overheid en de veerkracht van de Filipino’s. Zij pakten al snel hun leven weer op. Rina Molenaar van Woord en Daad, die zes maanden na de ramp de Filipijnen nogmaals bezocht, sprak met een getroffen inwoner. Hij riep, terwijl hij op het dak van een huis zat te timmeren: ‘We zijn blij met jullie hulp. Toch hoop ik dat ik het over een paar jaar weer helemaal zelf kan doen.’

Hoewel de hulp goed verloopt, is ondersteuning ook een jaar na de ramp nog steeds hard nodig. Daarom zal het consortium in ieder geval de eerstkomende twee jaar blijven samenwerken om mensen in Oost-Samar te ondersteunen. Boeren krijgen niet alleen zaad, kunstmest en gereedschappen, maar ook les in nieuwe landbouwtechnieken. Vissers worden geholpen bij de bouw van nieuwe boten. Er zijn bovendien spaar- en kredietgroepen gevormd van mensen die samenwerken bij het verbeteren van hun levensomstandigheden. Met het oog op de lange termijn zullen mensen getraind worden in Disaster Risk Reduction, waardoor zij beter voorbereid zijn op mogelijke toekomstige rampen.

Het Christelijk Noodhulpcluster werft al geruime tijd gezamenlijk fondsen bij noodsituaties. Dit was de eerste keer dat ook een volledig gezamenlijk programma is opgezet in een rampgebied. Hiermee wordt de samenwerking tussen de vijf organisaties verbreed en de kwaliteiten en contacten gebundeld in het voordeel van de slachtoffers van tyfoon Haiyan.

Dorcas komt in actie voor de Filipijnen samen met de andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster: Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA.

Dorcas
Dorcas
08-11-2014
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies