Jonge filmmaker legt indrukwekkende getuigenis vast van ex-gevangene IS

De documentaire Long road ahead van auteur Felix Govers vertelt het verhaal van vier IS-slachtoffers in Irak. Indrukwekkend in de documentaire is onder meer hoe een slachtoffer, een jong yezidi-meisje, in beeld vertelt over haar gevangenschap bij IS. De documentaire is op 5 juli a.s. af. De trailer is vandaag online verschenen.

In de periode van 20 april tot 9 mei jl. heeft een team van vier jonge Nederlandse filmmakers opnames gemaakt in Duhok, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het Koerdische deel van Noord-Irak. Het filmteam bestaande uit de studenten Felix Govers (auteur, 20 jaar), Paul Voors (21 jaar), Laurens van de Geer (20 jaar) en Stephan Valkenier (27 jaar) voelde zich gedreven om de situatie in het noodlijdende land met de door IS miljoenen verdreven mensen in beeld te brengen. Zij waren te gast bij Rada Sukkar, landendirecteur van ontwikkelingsorganisatie Dorcas in Noord-Irak, die ze ter plaatse heeft geholpen bij het vinden en selecteren van slachtoffers die hun verhaal voor de camera wilden delen.

Felix Govers: ‘Voor ons als team was alles nieuw. Het land, de vluchtelingen, de verschrikkelijke verhalen. Door onwaarschijnlijk toeval konden we iets filmen wat enorme indruk op ons maakte. We willen dat iedereen ziet en hoort wat daar werkelijk gebeurt.’

In de film van 25 minuten komen twee vrouwen en twee mannen aan het woord van uiteenlopende geloven en achtergronden. Indrukwekkend is onder meer het verhaal van een jong yezidi-meisje dat werd ontvoerd, geslagen en verkracht door IS. Het is bijzonder dat zij als slachtoffer verslag durft te doen voor de camera. Rada Sukar: ‘Ik ben half Irakese en hoorde haar verhaal bij de opnames. Het meisje wilde zelfmoord plegen maar bedacht zich toen zij IS-ers hoorde lachen om anderen die dat deden. Dat plezier gunde ze hun niet.’

De trailer is vandaag online gepubliceerd waarmee het filmteam een vooraankondiging doet van de documentaire die gepland is op 5 juli af te zijn. Daarna zal bekend worden waar en wanneer deze te zien zal zijn. U kunt de trailer ook onder dit bericht bekijken.

Met de publicatie van de trailer wil het filmteam bovendien aandacht vragen voor de toenemende nood in Irak en de lancering van het HRP (Humanitarian Response Plan) in Brussel vandaag. Om te voorzien in de dringende en groeiende behoefte in Irak, lanceerde de humanitaire gemeenschap vanochtend, 4 juni, in Brussel een herzien humanitair interventieplan voor Irak. Het plan richt zich op 5,6 miljoen kwetsbare Irakezen met essentiële, levensreddende steun in de komende zes maanden.

De humanitaire crisis in Irak is een van de meest instabiele en complexe humanitaire crises in de wereld. In het afgelopen jaar is het aantal Irakezen dat levensreddende hulp nodig heeft verviervoudigd tot meer dan 8 miljoen mensen, met 2,9 miljoen die hun huis uit gedwongen zijn sinds januari 2014. De middelen voor humanitaire hulp raken op. Minder dan veertig procent van wat nodig is, is beschikbaar. Zonder een onmiddellijke injectie van nieuwe fondsen worden de huidige humanitaire operaties afgebouwd of afgesloten. Eerste lijns gezondheidszorg wordt nu al verminderd, waterprogramma’s worden teruggeschroefd en beschermingsactiviteiten worden stopgezet.

Dorcas is sinds 2014 actief in Noord-Irak. Samen met twaalf andere organisatie van de Dutch Relief Alliance (DRA) en in afstemming met de vier andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster verleent Dorcas humanitaire hulp aan getroffenen in Noord-Irak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) heeft hieraan een bijdrage van 8 miljoen euro gegeven.

Dorcas

04-06-2015
Buitenland
https://www.dorcas.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies