Team van Dorcas in Oekraine wacht in spanning af

Dorcas: De spanningen in Oost-Oekraïne nemen toe. Het Dorcas-kantoor staat in dit gebied en we horen van de collega’s hoe dreigend de situatie daar is. De lokale collega Andriy deelt hoe het gaat met de medewerkers ter plaatse, hoe zij de situatie ervaren en hoe zij zich voorbereiden op een eventuele conflictsituatie.

Andriy heeft een duidelijke boodschap voor de supporters van Dorcas: ‘We waarderen het enorm als jullie willen bidden voor ons. Ook hier zie ik dat mensen en kerkgemeenschappen elkaar opzoeken om samen te bidden. Spannende situaties zoals deze leiden ook tot meer eenheid. En dat is precies wat we nodig hebben.’

Hoe ervaar je de huidige situatie?

‘De situatie is gespannen. Overal zijn gesprekken over de mogelijke interventie van Rusland. Toch geloof ik nog steeds dat het in de praktijk mee zal vallen.’ Onze collega Andriy vertelt hoe het gaat met hem en zijn team in Oost-Oekraïne.

‘We leven al jaren in de spanningen die horen bij conflictsituatie. Ook nu gaat het leven ook nu voor de meeste mensen gewoon door. Tegelijkertijd is de situatie nu voelbaar anders dan voorheen. Zo bleven de afgelopen dagen de scholen en het vliegveld dicht vanwege de dreiging van bommen.’

Hoe bedreigend is de situatie eigenlijk voor jou en jouw Dorcas-team?

‘Ondanks de Russische troepen die op verschillende plekken langs de grens staan, is het nog helemaal niet zeker of er daadwerkelijk een nieuw conflict zal uitbreken. Als dit inderdaad gebeurt, weten we niet op welke plekken. In Oost-Oekraïne hebben we Dorcas-kantoren vlakbij het huidige conflictgebied, bijvoorbeeld in Kurakhova, maar ze kunnen net zo goed op andere plekken het land binnenvallen. Dit maakt het lastig om onze situatie in te schatten.’

Hoe bereiden jullie je voor op de eventuele conflictsituatie?

‘Ik heb veel contact met andere (partner)organisaties die in hetzelfde schuitje zitten als wij. We delen informatie, veiligheids- en evacuatieplannen. Ook onderzoeken we samen hoe we kunnen reageren in verschillende scenario’s: tot wanneer blijven we gewoon doorgaan met het werk? Vanaf wanneer gaan we noodhulp verlenen? Wanneer is het te riskant en moeten we ons werk stilleggen? We blijven ons verantwoordelijk voelen voor onze projectdeelnemers, maar als zij bijvoorbeeld vluchten naar een andere plek heeft het geen zin meer om door te gaan met onze programma’s. Ook kan het gebeuren dat wijzelf onze huizen moeten verlaten, en vluchteling worden in eigen land.’

Welke noodhulp kunnen wij verlenen?

‘Als de situatie het toestaat staan we er zeker voor open om mensen te ondersteunen met noodhulp. Je kunt denken aan het uitdelen van voedsel of geld om basisbenodigdheden te kunnen kopen, kacheltjes voor de kou of psychologische hulp na traumatische gebeurtenissen.’

Hoe kunnen wij betrokken zijn?

‘We waarderen het enorm als jullie willen bidden voor ons. Ook hier zie ik dat mensen en kerkgemeenschappen elkaar opzoeken om samen te bidden. Spannende situaties zoals deze leiden ook tot meer eenheid. En dat is precies wat we nodig hebben.’

Dorcas Nederland
© Henk-Jan Oudenampsen
27-01-2022
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies