Ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de toespraak van Poetin

Amir Tsarfati geeft ons een update van het laatste nieuws: Gisteren gaf de Russische president Vladimir Poetin een toespraak die alleen maar beschreven kan worden als een gedenkwaardige televisietoespraak. Zijn woorden leidden tot drie belangrijke conclusies.

Militaire dienstplicht

Ten eerste stelt Rusland een “gedeeltelijke militaire dienstplicht” in onder de naar schatting 25 miljoen reservisten van het land, waaronder iedereen die ooit in het leger heeft gediend. Als reden wordt opgegeven dat Rusland zo zijn landgenoten in de betwiste Oekraïense gebieden kan helpen hun eigen toekomst te bepalen. Velen zien echter de recente tegenslagen in Kharkiv en de opmars van de Oekraïense strijdkrachten als de aanleiding voor deze actie. De dienstplicht heeft grote beroering veroorzaakt in het land en een poging tot massale uittocht van mannen die voor de dienstplicht in aanmerking komen. Er staan lange rijen auto’s voor de Russisch-Finse en Russisch-Georgische grens, en de sociale media melden dat luchtvaartmaatschappijen geen tickets meer mogen verkopen aan mannen tussen 18 en 65 jaar. Vanaf vandaag worden overal in Rusland controleposten opgezet om mannen op te sporen die aan de dienstplicht willen ontsnappen. Degenen die ontdekt worden, worden ingelijfd of gevangen gezet. Het parlement heeft een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar opgelegd aan degenen die zich niet aan de dienstplicht houden. Tot nu toe zijn in Rusland meer dan 360 demonstranten tegen de dienstplicht gearresteerd.

Annexatie

De tweede conclusie is het plan van Poetin om vier Oekraïense regio’s te annexeren: Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia en Kherson. Zijn strategie is vergelijkbaar met die op de Krim. De regeringen van deze regio’s zullen een referendum houden. Als uit de stemmen blijkt dat de meerderheid van de bevolking zich wil afscheiden van Oekraïne en deel wil uitmaken van Rusland – wat Rusland zal verzekeren – zal Moskou de gebieden officieel annexeren. Als alle vier de regio’s deel gaan uitmaken van Rusland, verliest Oekraïne 20% van zijn grondgebied. Mocht Oekraïne proberen deze gebieden terug te nemen, dan zal Moskou dit zien als een aanval op Russisch grondgebied en beschouwen als een oorlogsdaad. Als dat gebeurt, zullen de andere landen van het Collectieve Veiligheidsverdrag (CST) – Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan – verplicht zijn zich bij Rusland aan te sluiten in een oorlog tegen Oekraïne.

Nucleare dreigingen

Tot slot herinnerde president Poetin de wereld eraan dat in het Oekraïense conflict alle wapens op tafel liggen, ook nucleaire. “Wanneer de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we zeker alle middelen gebruiken die ons ter beschikking staan om Rusland en ons volk te beschermen. Dat is geen bluf”, zei hij tegen zijn publiek. De voormalige commandant van het Europese Commando van het Amerikaanse leger, gepensioneerd luitenant-generaal Ben Hodges, zei dat als Poetin kernwapens gebruikt in Oekraïne, de VS misschien niet zullen reageren met eigen kernwapens, maar wel bereid zijn de Russische Zwarte Zeevloot te vernietigen of de Russische bases op de Krim weg te vagen. Als gevolg van de televisietoespraak van Poetin crashte de Russische beurs woensdag en verloor tot 10% van zijn waarde.

Kerncentrale van Pivdennoukrainsk

Rusland blijft de civiele infrastructuur in Oekraïne aanvallen. Maandag beschoten ze de kerncentrale van Pivdennoukrainsk ten zuiden van Kiev met raketten die op slechts 300 meter van de reactoren ontploften. De Russen troffen ook een nabijgelegen waterkrachtcentrale. Toen de Oekraïners ondertussen de stad Izium repatrieerden, ontdekten ze een massagraf met meer dan 440 lichamen. Een deel van de doden bleek slachtoffer te zijn van beschietingen en luchtaanvallen, terwijl anderen aanwijzingen van marteling vertoonden.

Gevangenenruil

In de grillige wereld van de oorlog vond een bizar incident plaats in Oekraïne. De Saoedische kroonprins Mohamed bin Salman bemiddelde bij een gevangenenruil tussen Rusland en het Westen. Vijf Britten, twee Amerikanen, een Kroaat, een Zweed en een Marokkaan werden uit Rusland vrijgelaten en naar Saoedi-Arabië vervoerd. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan raakte betrokken bij een bredere uitwisseling van meer dan 250 mensen. Onder de uitgewisselden waren de drie bekendste commandanten van het Oekraïense Azov-bataljon die betrokken waren bij de lange belegering van de Azovstal-centrale in Mariupol. Onder de meer dan 50 aan de Russen overgedragen personen bevond zich ook het pro-Russische parlementslid Viktor Medvedchuk, een oligarch die van verraad wordt beschuldigd.

Cyberaanvallen Centrale Bank Iran

Gisteren was een slechte dag voor de Centrale Bank van Iran toen de hacktivistengroep Anonymous hun website platlegde. Bankfunctionarissen verklaarden snel dat alle interne informatie veilig was en dat alleen de website onbereikbaar was. Later werden ook de websites van de Iraanse president en de opperste leider enige tijd offline gehaald. Deze laatste twee vonden plaats vlak voordat de Iraanse president Ebrahim Raisi de Algemene Vergadering van de VN toesprak, waarbij hij een foto van Qassem Soleimani omhoog hield. Door die actie liep de Israëlische ambassadeur weg. De cyberaanvallen kwamen te midden van protesten rond de dood van een jonge vrouw die door de zedenpolitie werd gearresteerd omdat ze haar hijab niet correct droeg. Zij stierf later in hechtenis. Dit heeft geleid tot rellen en massaprotesten waarbij veel mensen “Weg met de dictator” scandeerden. Bij de demonstraties zijn tot dusver minstens 17 doden gevallen, hoewel sommigen melden dat het aantal veel hoger ligt. Het heeft veel vrouwen in het hele land ertoe aangezet video’s te posten waarop zij hun hijabs verwijderen en hun haar afknippen. Als gevolg van de protesten heeft de regering de communicatie verstoord door het afsluiten van mobiele netwerken, Instagram en WhatsApp.

Iran is niet alleen het slachtoffer van cyberactiviteiten. Het aantal Iraanse cyberaanvallen tegen Israël is de afgelopen jaren met 70% toegenomen. De meeste aanvallen werden echter verijdeld door de Cyber Defense Division van het C4I Directorate, de technologische elite-eenheid van de IDF.

Luchtaanvallen Damascus

Terwijl Iran het internet gebruikt voor zijn aanvallen, doet Israël zijn zegje met luchtaanvallen. Vrijdag trof Israël de internationale luchthaven van Damascus, waarbij vijf Syrische soldaten werden gedood en de vrachtterminal werd beschadigd die door Hezbollah en de Quds Force van de IRGC van Iran wordt gebruikt voor illegale smokkel. De aanval beschadigde ook de operatiekamers en het hoofdkwartier van de Quds Force ten zuiden van Damascus in El Kiswah.

Hongarije

Het Europees Parlement heeft besloten dat Hongarije, onder premier Viktor Orbán, niet langer een volwaardige democratie is. In plaats daarvan is het een “hybride electorale autocratie”. Zoltan Kovacs, Hongaars staatssecretaris voor Internationale Communicatie en Betrekkingen, reageerde op Twitter: “Waarom niet stemmen dat de aarde plat is…”. Het Europees Parlement heeft ook gestemd dat mannen kunnen bevallen… Wat het EP er ook van zegt, we zullen Hongarije altijd op de eerste plaats zetten.”

Taiwan

Een aardbeving van 6,9 magnitude heeft Taiwan zondag getroffen. Een persoon overleed en 146 raakten gewond doordat gebouwen instortten en treinen ontspoorden. De volgende dag trof een aardbeving van 7,6 magnitude de centrale kust van de Stille Oceaan in Mexico. Ten minste één persoon werd gedood en er werd lichte schade aan gebouwen gemeld. Vervolgens werd Nieuw-Zeeland vandaag getroffen door een aardbeving van 5,8 en trof een 6,7 opnieuw de westkust van Mexico.

Ebola-uitbraak in Oeganda

Gezondheidsautoriteiten hebben een Ebola-uitbraak in Oeganda uitgeroepen nadat een 24-jarige man aan de ziekte is overleden in het centrale Mubende-district van het land. Het is tien jaar geleden dat deze zeldzame Soedanese stam van de ziekte in Oeganda uitbrak, hoewel de Ebola Zaïre-stam nog in 2019 is gemeld.

Canada en Covid-19

Canada heeft eindelijk besloten om de COVID-19 vaccinatie-eis voor toegang tot het land te laten vallen. De wijziging gaat eind september in. Er blijft echter een maskerplicht bestaan voor vliegreizen en in treinen.

Yad Vashem

Tijdens een bezoek dat tien jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest, bezocht de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, het Yad Vashem Holocaust Herdenkingscentrum in Jeruzalem. “Ik ben hier vandaag om ons te herinneren aan de lessen die de geschiedenis ons leert en aan de grote verantwoordelijkheid die op ons rust om ons met verdraagzaamheid te gedragen ten behoeve van de opbouw van onze gemeenschap en samenleving,” zei hij. “We moeten een moedige stap zetten om een brug van echte vrede te bouwen voor toekomstige generaties.”

Tweestatenoplossing

Israëls uiterst impopulaire interim-premier Yair Lapid zal de VN vandaag vertellen dat de natie zich inzet voor een tweestatenoplossing met de Palestijnen. Hij is niet de eerste die dit voorstelt, en hij zal snel merken hoe slecht het de anderen verging die deze belachelijke oplossing aanraadden. Positief is dat de Britse premier Liz Truss overweegt de Britse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati werd geboren in Israël en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in Israël geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel – een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over Israël vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

Behold Israel – Amir Tsarfati
Videostill – Behold Israel
22-09-2022
Buitenland
https://www.beholdisrael.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies