Het werk van Dorcas in Oekraine

Dorcas: De oorlog in Oekraïne is ruim 7 maanden oud. Vanaf het eerste moment hebben we gezorgd voor noodhulp in de vorm van onderdak, voedsel, hygiënemiddelen en kleding. Inmiddels is de eerste nood voorbij en is er andere hulp nodig. Op diverse plekken bieden we daarom bijvoorbeeld psychosociale zorg aan mensen met een trauma.

We willen graag aan u laten zien wat we gedaan hebben in Oekraïne. Op onze website geven we daarom een samenvatting van de geboden noodhulp. Ook vertelt medewerker Igor hoe het nu met hem gaat en legt Natalia uit wat het team in Moldavië allemaal heeft gedaan. De Oekraïense Grigorieva deelt haar emotionele verhaal over haar vlucht, het achterlaten van haar man en de impact die dit alles op haar heeft. Bezoek deze pagina: www.dorcas.nl

De ondersteuning die we bieden stemmen we altijd af op de behoefte. Samen met lokale partners, zoals kerken, hulporganisaties en de overheid, hebben we de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de behoefte van de vluchtelingen. Op basis daarvan bieden we soms andere vormen van noodhulp aan.

Cash: contant geld

Sinds april hebben we 7.000 mensen geholpen door cashgeld te geven. Het bedrag is bestemd voor het aanschaffen van de eerste levensbehoeften voor een periode van 3 maanden. Het grote voordeel hiervan is dat mensen kunnen kopen wat ze daadwerkelijk nodig hebben. Een gezin heeft namelijk andere levensmiddelen nodig dan een ouder echtpaar. Mensen gebruiken het geld voor onder meer eten, brandstof en medicijnen.

Klaar voor de winter

De tijd begint te dringen; de winter staat voor de deur. Veel mensen zijn met weinig spullen op de vlucht geslagen. We bereiden hen voor op de koude wintermaanden door te zorgen voor warme kleding, dekens en brandstof.

Voorbereiding op evacuatie

Wat doe je als je plotseling moet vluchten en je huis en haard moet achterlaten? In Zaporizja helpen we de inwoners hier bewust over na te denken. We geven voorlichting over het belang van het meenemen van belangrijke documenten, medicijnen en kleine gereedschappen. Door het verspreiden van informatie hebben we 800.000 mensen geholpen. Daarnaast zijn we op ruim 100 scholen geweest om aan kinderen voorlichting te geven.

Welke noodhulp biedt Dorcas?

• Het uitdelen van maaltijden en voedselpakketten aan gevluchte mensen;

• Spullen voor het inrichten van de opvanglocaties, zoals matrassen, dekens en kookgerei;

• Hygiënekits met verzorgingsmiddelen, zoals zeep, toiletpapier en tandpasta;

• Eerste hulp bij trauma’s en psychosociale hulp.

Dorcas
Dorcas
07-10-2022
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies