Nieuwe opleiding Verpleegkundig Leiderschap brengt zorgprofessionals steviger in positie

De CHE start met twee nieuwe post-hbo’s Verpleegkundig leiderschap. Gisteren startte het traject speciaal voor verpleegkundigen die werken in het ziekenhuis. Vandaag is de variant Verpleegkundig leiderschap in de GGZ gestart. Deze is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking met GGz Centraal.

Wat kunnen professionals verwachten van de opleiding? Met deze post-hbo helpen we verpleegkundigen om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om hun stem te laten horen en veranderingen in gang te zetten. Coördinator Verpleegkundig leiderschap in de GGZ Arja van de Giessen: “Het gaat om verpleegkundig en persoonlijk leiderschap. Hoe kan je als verpleegkundige invloed uitoefenen? Enerzijds naar binnen gericht, wie ben ik als verpleegkundige in de dagelijkse praktijk op de afdeling, maar het gaat ook over welke weg je moet bewandelen om iets voor elkaar te krijgen.”

Hoe leid ik de verhuizing van onze afdeling in goede banen?
Patricia Peek is één van de studenten die gaat starten met de opleiding. “De afdeling waar ik binnen het ziekenhuis werkzaam ben, gaat in 2024 verhuizen. Als regieverpleegkundigen hebben we de opdracht gekregen om op het vlak van opleiden, werkprocessen en materiaal alles in goede banen te leiden. In deze post-hbo hoop ik te leren hoe ik alles op een goede manier kan regelen (projectmanagement,) hoe ik collega’s meekrijg (communicatie) en hoe ik de beste zorg kan leveren aan mijn patiënten (kwaliteit en innovatie). Daarnaast kijk ik er naar uit om te leren van mijn collega’s uit andere ziekenhuizen en werkvelden.” In deze opleiding zitten cursisten uit maar liefst vijf verschillende ziekenhuizen en dat is van grote toegevoegde waarde voor de post-hbo, vertelt Coördinator Verpleegkundig leiderschap Carolina van Moorsel.

Opleiden als onderdeel van een project
GGz Centraal is aan de slag met de invoering van verpleegkundige functiedifferentiatie. Middels het project ‘Verpleging in beweging; samen in ontwikkeling voor de beste patiëntenzorg’, zetten ze in op het verbeteren van de kwaliteit van zorg, werkplezier en het laten groeien van verpleegkundig talent. Het opleiden van verpleegkundigen die willen doorgroeien naar de functie van regie/coördinerend verpleegkundige is daarvan een belangrijk onderdeel. Arja: “Het is mooi dat we vanuit een goede samenwerking, onze expertise kunnen inzetten om zo te voldoen aan de vraag van GGz Centraal. Samen met GGz Centraal hebben we de expertise die er al is binnen hun organisatie kunnen integreren in de opleiding. Zo leren verpleegkundigen hoe ze de kwaliteit van verpleegkundige zorg kunnen verbeteren, hun collega’s daarbij coachen en leren ze hoe ze hun zeggenschap kunnen vergroten.”

Datum: 31 januari 2023
Auteur: CHE – Marketing en communicatie
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: www.che.nl

ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies