Hanna lanceert tweede boek vol Bijbelweetjes

Schrijfster Hanna Holwerda bracht onlangs het boek ‘Nieuwe Bijbelweetjes!’ uit. Een jaar na deel één ligt het tweede deel al in de winkelschappen. De boeken zijn geschikt voor kinderen van 9 jaar en ouder. Holwerda deelt haar kennis over joodse feesten als Pesach en Chanoeka, wat voor werk mensen in de tijd van de Bijbelverhalen deden, hoe ze reisden, welke kleren, sieraden en make-up ze droegen, hoe de handel werkte en waarmee ze betaalden.

Verrassend is bijvoorbeeld het hoofdstuk over vrije tijd en sport waarin Hanna Holwerda bijvoorbeeld de sportadviezen van Paulus aanhaalt. “Paulus vergelijkt het leven van een gelovige met dat van een sporter. Hij zegt tegen mensen uit de eerste christelijke gemeenten onder andere: leg niet aan anderen spelregels op om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd. Maar ook: heb er alles voor over om de eerste prijs te winnen, net als hardlopers in een wedstrijd.”

Dammen

In dit hoofdstuk schrijft ze verder over speelgoed uit periode 900 tot 600 voor Christus dat gevonden is. “In de tijd van de Bijbel waren er ook allerlei spelletjes, zoals een spel dat lijkt op dammen en één die lijkt op mens-erger-je-niet. Een ander spel doet denken aan solitaire. Hierbij gebruikten de spelers een soort dobbelstenen en pionnen in de vorm van kleine piramides. In die tijd werd er ook veel geknikkerd. Ze probeerden de knikkers door een muurtje met drie openingen te rollen. Achter het muurtje stonden kegels die je omver moest gooien. Een slinger werd gebruikt door herders, maar soms ook door kinderen als speelgoed. Ze probeerden met het steentje een bepaald doel te raken.”

Slecht gebit

Verrassende weetjes staan bijvoorbeeld ook in het hoofdstuk over ziektes. “Door opgegraven schedels te bestuderen, ontdekten archeologen dat mensen in de tijd van de Bijbel een slecht gebit hadden. Niet kwam niet doordat ze gaatjes kregen door het eten van snoep en suiker zoals we dat nu kennen. Hoe de tanden sleten? Door het brood. Het meel werd gemalen met stenen. Deze sleten geleidelijk af. Dit steengruis kwam door het meel en zorgde ervoor dat de tanden langzaam sleten.”

Dode Zee rollen

Interessant om te lezen zijn ook de tien weetjes over het ontstaan van de Bijbel. Hierin beschrijft Holwerda bijvoorbeeld hoe een herdersjongen de Dode Zeerollen vond en hoe het oude Aramese alfabet eruit zag.
De tekeningen in het boek zijn gemaakt door illustratrice Willeke Brouwer die al jaren cartoons voor het Nederlands Dagblad maakt.

Auteur: Rosanne de Boer
Foto: Videostill Family7
Auteur Nieuwe Bijbelweetjes: Hanna Holwerda
Uitgeverij: Ark Media
Meer informatie: Jongbloed Media
Paperback | 9789033834486 | 1e druk | 128 pagina’s | 14 april 2023

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies