Boek over de watersnoodramp ‘Alleen maar zee’ krijgt herdruk

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaats vond, de dijken braken en een groot deel van zuidwest-Nederland onder water stroomde. Misschien is het daarom dat onlangs van het boek ‘Alleen maar zee’ van kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd bij de christelijke uitgever Columbus een tweede druk verscheen. ‘Alleen maar zee’ is gebaseerd op de gebeurtenissen die in 1953 tijdens de Watersnoodramp en de periode daarna plaatsvonden. Veel van wat Riet meemaakt, is echt gebeurd.

Willemijn de Weerd

Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De Weerd schreef meerdere historische kinderboeken onder andere over de razzia in Putten waarvoor ze een nominatie voor de Thea Beckmanprijs ontving.

De 11-jarige Riet

Hoofdpersonage in ‘Alleen maar zee’ is de 11-jarige Riet die vanwege tuberculose maanden binnen heeft gezeten. Ze verlangt erna de buitenlucht te voelen en naar de boerderij te gaan. Maar als ze bij deze heftige februaristorm even naar buiten gaat en er een grote boom omwaait, weet ze niet hoe snel ze weer binnen moet komen. Het stormt vaker op de plek waar Riet met haar ouders, zusje en broertje woont. Maar deze storm is anders. Het water staat veel te hoog. Houden de dijken het wel? Voor de zekerheid sjouwen haar ouders de nodige spullen naar boven.

Watersnoodramp

Als het water daadwerkelijk in huis komt, verhuist het hele gezin naar boven, uiteindelijk zelfs naar het dak! De wereld lijkt veranderd in één grote, verwoestende zee. In die zee drijft een vlot met mensen. Riet en haar zusje mogen mee, op weg naar een veilige plek. Maar zullen ze ooit hun vader, moeder en broertje nog terugzien?
Al lezend voel je de angst die de meisjes meemaken en kun je je voorstellen hoe het toen geweest moet zijn. Je hoort de wind te keer gaan als zij met hun ouders nog op het dak zitten en het water dreigend dichtbij komt.

Watersnoodmuseum

De Weerd heeft het verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen en gehoord wat mensen ervoeren die de ramp meemaakten. Het zijn heftige verhalen waarvan ze verschillende in dit boek verwerkt heeft. Als het boek in de klas voorgelezen wordt of kinderen het thuis lezen, is het goed om er met hen over door te praten. Wat ze gelezen hebben, maakt indruk en zal hen waarschijnlijk niet snel loslaten. Als ze er meer over willen weten, is het interessant om een bezoek te brengen aan het Watersnoodmuseum dat dit jaar ook aandacht geeft aan het feit dat het in 2023 70 jaar geleden is dat deze ramp plaats vond.

Online spel

Het Zeeuwse museum is gevestigd vlakbij Ouwerkerk in vier betonnen caissons die werden gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat ontstaan door de ramp in 1953. Voor wie Zeeland te ver rijden vindt, liet het museum het online spel InVloed ontwikkelen. Het gaat zowel over rampen in het verleden als de gevaren die nu dreigen. Via filmpjes, vragen en weetjes ontdek je van alles over hoe men vroeger dijken aanlegde en onderhield. Monniken van de abdij van Egmond lieten in 1105 de eerste bouwen.

Online spel: Watersnood Museum
Meer informatie: Watersnood Museum
Nederlands – Hardcover
ISBN 9789085435075
Tweede druk 2023, eerste druk 2022
Omvang: 96 pagina’s
Meer over: Willemijn de Weerd
Meer informatie: Columbus, Leeuwarden
Auteur: Rosanne De Boer
Foto Zeeland: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies