Amir Tsarfati: Israël is de oorlog in Gaza aan het winnen

Shalom uit Israël! Ondanks het bijna constante gebrul van opstijgende en landende F-16 straaljagers op een nabijgelegen luchtmachtbasis, is het hier een zeer productieve week geweest. Het werk aan CONNECT vordert goed. En het zijn zeven erg drukke dagen geweest in het Midden-Oosten, dus voor de editie van de nieuwsbrief van deze week wil ik er meteen induiken.

Israël is de oorlog in Gaza aan het winnen. Laat de media je niet anders vertellen. Zondag kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan dat de Israel Defense Forces (IDF) 17 van de 24 Hamasbataljons hebben vernietigd. Duizenden gebouwen die werden gebruikt om terroristen en hun oorlogsmaterieel te huisvesten, zijn gesloopt en kilometers aan ondergrondse tunnels worden wekelijks opgeblazen. Een enorm aantal wapens, van explosieven tot raketten en van automatische geweren tot handwapens, is gevonden en in beslag genomen.

Yahya Sinwar

Toch is het werk nog niet gedaan. De IDF moet Yahya Sinwar, de leider van Hamas in Gaza, nog vangen of uitschakelen. Het lijdt geen twijfel dat hij zich heeft omringd met een menselijk schild van Israëlische gijzelaars. Er zijn nog steeds duizenden Hamas terroristen in Khan Yunis en Rafah. Hoewel Rafah er vandaag één minder heeft nadat Majdi Abd al-Aal, commandant van de speciale troepen van de Hamas-politie in het gebied, doelgericht werd uitgeschakeld. Het werk in Khan Yunis en daarna richting de Egyptische grens zal doorgaan totdat de dreiging volledig is geneutraliseerd.

Voorstel voor een staakt-het-vuren

Ondanks de ene nederlaag na de andere lijkt Hamas te denken dat ze aan het winnen zijn. Dat is de enige verklaring voor hun belachelijke reactie op het door Qatar, de VS en Egypte bemiddelde voorstel voor een staakt-het-vuren. Terwijl ze verbaal een over het algemeen positieve reactie gaven, brachten ze vervolgens een tegenvoorstel uit dat, volgens de Libanese krant Al-Akhbar, in wezen luidde 1) we willen alle IDF-soldaten weg, 2) laten we teruggaan naar hoe het was voordat we jullie mensen afslachtten, met dezelfde grenzen en internationale garanties dat jullie voortaan aan jullie kant blijven, en 3) we willen geen Joden meer op de Tempelberg. In ruil daarvoor geven we jullie gijzelaars terug over een periode van 135 dagen. Hoe kan Israël “nee” zeggen tegen zo’n genadig aanbod?

Israël zal “nee” zeggen

Helaas lijkt het erop dat Israël in feite “nee” zal zeggen. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant vertelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat het overduidelijk is dat het antwoord van Hamas “zo is opgesteld dat Israël het zal verwerpen.” Gebaseerd op Netanyahu’s verklaringen van de afgelopen week, zou het tegenvoorstel van Israël aan Hamas meer in de lijn liggen van “overgave of sterven.” Als dat hard klinkt, denk dan aan wat deze wrede beesten op 7 oktober deden.

Als je je geheugen nog eens wilt opfrissen, bekijk dan de video die Israël voorlegde aan het Internationaal Gerechtshof. Maar laat ik je eerst waarschuwen. Moord, verminking, verkrachting, afranseling, ontvoering – het maakte allemaal deel uit van de acties van Hamas die dag. Vandaag de dag, meer dan 100 dagen later, worden er nog steeds 136 gijzelaars vastgehouden. Maar van dat aantal weten we dat er minstens 31 zijn omgekomen in gevangenschap. Israël kan het zich niet veroorloven om de terroristische organisatie Hamas te laten voortbestaan.

Hulp komt in handen van terroristen

Honderden Israëli’s zijn het zat dat hun land humanitaire hulp naar Gaza stuurt. Ze nemen het heft in eigen handen en blokkeren de transporten van deze hulp. Het is niet omdat ze wraak willen nemen op de Gazaanse burgers. Het is omdat ze erkennen dat het merendeel van de hulp in handen van de terroristen terechtkomt. Netanyahu schatte onlangs dat 60% van de humanitaire hulp door Hamas wordt afgepakt, maar velen denken dat dit zelfs 80% is. De Gazanen zelf vertellen over deze diefstal, die vaak wordt uitgevoerd door Hamas-soldaten die vrijelijk knuppels gebruiken om mensen in nood terug te slaan.

De Westelijke Jordaanoever

De gevechten gaan dagelijks door op de West Bank terwijl de IDF Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) probeert uit te roeien. Veel mensen denken dat de grootste bedreigingen in het zuiden en het noorden zijn, maar ik denk dat het heel goed mogelijk is dat een 7 oktober-achtig bloedbad vanaf de Westelijke Jordaanoever zou kunnen komen. Ten eerste is de wil er. De meeste Palestijnen, in welk deel van de regio ze zich ook bevinden, steunen Hamas. Ten tweede is het vermogen er. De Westelijke Jordaanoever is door de jaren heen zwaar bewapend door smokkel. Als er een aanval zou plaatsvinden, zou er geen tekort zijn aan wapens of munitie. Ten slotte moedigt de vijandige houding van de VS en Europa tegen Joden die op de Westelijke Jordaanoever wonen de Palestijnen die daar wonen aan, wat hen een excuus geeft om aan te vallen. De terroristische groeperingen moeten uit het gebied worden geëlimineerd.

Libanon en Syrië

Aan het begin van de week vlogen er raketten vanuit Syrië richting Golan, wat Israël ertoe bracht om een terrein in Homs van pro-Iraanse milities als doelwit te nemen. In Libanon worden dagelijks raketten en projectielen over de grens afgevuurd op Israël. Als tegenprestatie vliegt Israël regelmatig vluchten naar Libanon, vooral naar het zuidelijke deel. In de afgelopen maanden heeft de IDF volgens woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari 200 Hezbollah-terroristen uitgeschakeld en 120 observatieposten, 40 wapendepots en 40 commandocentra vernietigd. Het is essentieel dat de IDF de infrastructuur van Hezbollah in het zuiden van Libanon verzwakt voordat de oorlog aan de noordgrens van Israël begint.

Argentinië

De nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, is naar Israël gekomen en heeft dinsdag een ontmoeting met president Isaac Herzog en woensdag met premier Netanyahu. Bij zijn aankomst kondigde Milei meteen aan dat Argentinië van plan is om de ambassade van het land naar Jeruzalem te verplaatsen. Milei’s bezoek omvatte een emotioneel bezoek aan de Westelijke Muur en veel diplomatieke gesprekken over het uitbreiden van de economische relatie tussen de twee landen. Bedankt, president Milei en Argentinië, dat jullie laten zien dat jullie grote vrienden van Israël zijn!

Saoedi-Arabië

De regering in Riyad heeft veel moeite gedaan om de schade te herstellen die de Verenigde Staten hadden aangericht toen naar de media werd gelekt dat Saoedi-Arabië bereid was om zijn positie ten opzichte van Israël te verzachten, zelfs terwijl het conflict in Gaza voortduurt. Dit gerucht werd vervolgens bevestigd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. De beschuldiging bracht de Saoedi’s, die in feite een sterkere relatie met Israël nastreven, maar op een uiterst stille manier, in grote verlegenheid. Dit lek naar de media dwong Riyad om met een sterke ontkenning naar buiten te komen en te verklaren dat een relatie met Israël niet genormaliseerd zal worden zonder een Palestijnse staat.

Amerikaanse bases in Irak en Syrië

De VS lanceerde zaterdag een vergeldingsaanval tegen door Iran gesteunde milities in Irak en Syrië als reactie op de dodelijke aanval op Amerikaanse troepen vorige week. Vijfentachtig doelen werden geraakt met 125 precisiewapens, waarbij bijna 40 mensen omkwamen. Maandag kwamen de milities echter weer in actie met een drone-aanval op de Amerikaanse basis bij het Al-Omar olieveld, waarbij zes door de VS gesteunde Koerdische strijders werden gedood.

Kataib Hezbollah

Gisteravond ondernam de VS meer beslissende actie tegen Kataib Hezbollah, de door Iran gesteunde militie die verantwoordelijk is voor de aanval van 28 januari op een Amerikaanse basis waarbij drie Amerikaanse soldaten omkwamen. Een raket afgevuurd door een Amerikaanse drone vernietigde een rijdende auto in het oosten van Bagdad. Onder de drie doden in het voertuig was Abu Baqir Al-Saadi, de commandant van Kataib Hezbollah’s operaties in Syrië en de man die direct verantwoordelijk is voor de dodelijke aanval waarbij drie Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. Al-Saadi is de hoogste persoon die op Irakees grondgebied is gedood sinds de gerichte eliminaties van Qassem Soleimani en Abu Mahdi al-Muhandis in januari 2020. Ook Arkan Al-Alawi, die toezicht hield op het sturen van UAV’s van Irak naar Israël, werd gedood bij de aanval van gisteravond.

Slechts vervangbare Arabieren voor Iran

Hoe positief het ook is dat die twee Hezbollah-terreurcommandanten van het speelveld zijn verwijderd, Iran had niet om een betere reactie van de VS kunnen vragen. Ten eerste is er geen enkele Iraniër gedood of is er geen enkel goed beschadigd op Iraans grondgebied. Het verlies van Soleimani vier jaar geleden was verwoestend voor Iran, omdat hij een Perziër was die aan het hoofd stond van de Quds Force van de IRGC. Al-Saadi en Al-Alawi waren daarentegen geen Iraniërs maar Irakezen. Hoewel hun vaardigheden dus gemist worden, zijn het nog steeds slechts vervangbare Arabieren voor Iran.
Ten tweede vonden de moorden plaats in Irak, waardoor de Iraakse soevereiniteit werd geschonden. Dit geeft de Irakezen een excuus om de Amerikanen eruit te schoppen en de pro-Iraanse terroristische milities een reden om wraak te nemen op Amerikaanse troepen en bezittingen. Opnieuw blijven de Perzische handen van Iran schoon, terwijl hun Arabische volgelingen hun bloed vergieten om de agenda van Teheran te bevorderen.

Jemen

Zaterdag sloegen de VS en het VK hard terug tegen de Houthi-infrastructuur in Jemen. Er werden 36 doelen op 13 locaties getroffen als vergelding voor de bijna dagelijkse raket- en droneaanvallen van de Houthi’s op de scheepvaart in de Rode Zee en de Golf van Aden. De Jordaanse regering zit in de problemen nadat werd ontdekt dat ze deelneemt aan een “landbrug” om noodzakelijke goederen naar Israël te brengen. Schepen meerden aan in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en hun inhoud werd in vrachtwagens geladen. Die vrachtwagens werden vervolgens door Saoedi-Arabië, door Jordanië en naar Israël gereden, om zo de blokkade van de Rode Zee door de Houthi’s te omzeilen.

NAVO

Turkije heeft eindelijk toestemming gegeven voor de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat zou de weg vrij moeten maken, toch? Wacht eens even. Terwijl sommigen zeggen dat het een interne politieke kwestie is met de partij van president Viktor Orbán die zegt dat Zweden heeft gelogen over de kwaliteit van hun democratie, zeggen anderen dat het Orbán zelf is die de weg blokkeert. Zij beweren dat de president, die zijn innerlijke Rodney Dangerfield speelt, vindt dat Hongarije “geen respect krijgt” van Zweden. Orbán tweette echter dat hij met de secretaris-generaal van de NAVO had gesproken en zijn steun had uitgesproken voor het Zweedse lidmaatschap. Wat het echte verhaal ook is, Hongarije moet het uitzoeken.

Meer over ons werk

Mijn Telegram kanaal is een constante stroom van nieuws de hele dag door. Abonneer je op mijn kanaal om er zeker van te zijn dat je precies weet wat er gaande is.

Bedankt voor je constante gebeden en je trouwe steun aan Behold Israel. Dit kan wereldwijd een heel moeilijk jaar worden. Met jullie hulp kunnen we mensen helpen om de gekte om hen heen te begrijpen door het door een bijbelse lens te filteren. God heeft de controle en samen zullen we ervoor zorgen dat de wereld wordt herinnerd aan die prachtige waarheid.

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze tekst is vertaald vanuit de nieuwsbrief van Amir van donderdag 8 februari 2024.

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies