Iedereen moet gewoon van onze schilderijen af blijven

“Als dit zo doorgaat, moeten musea binnenkort nét zo zwaar beveiligd worden als de Tweede Kamer, Schiphol of gevangenissen. Dat kan echt niet. Het is toch werkelijk ongelooflijk dat een museumdirecteur niets wil zeggen over het besmeuren of kapot maken van kunstwerken uit angst om ook zelf doelwit te worden van dit soort klimaatfanatici.”

Dat zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Gisteren sprak de rechter uit dat de daders van de aanval op het beroemde schilderij ‘Het Meisje met de Parel’ niet gestraft worden om te voorkomen dat andere activisten ontmoedigd worden. “Als je er goed over nadenkt, dan is dit de wereld op z’n kop,” zegt Stoffer. “Ik begrijp wel dat de woordvoerder van de klimaatactiegroep dit vonnis viert als een bemoediging, dus gewoon een aanmoediging. Ik kan daar met de beste wil van de wereld niet bij”

Cultuurbarbarij

De SGP wil dat de regering zich uitspreekt over deze ‘cultuurbarbarij’ en dat de overheid en de musea samen gaan kijken hoe ons unieke en wereldwijd beroemde erfgoed beter beschermd kan worden. Stoffer suggereert ook andere een museumverbod voor misdragers. “Ik ben het eens wat de directeur van het Mauritshuis: iedereen moet gewoon van onze schilderijen af blijven. Het zou goed zijn als het Wetboek van Strafrecht wordt uitgebreid met een artikel waarin expliciet staat dat wie, om welke reden dan ook, schilderijen of andere kunstwerken te lijf gaat, zwaar(der) wordt gestraft.”

Web: www.sgp.nl
Auteur: Chris Stoffer
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies