Nieuwsupdate van Amir Tsarfati vanuit de Jizreëlvallei

Amir: Ik heb een week gehad vol interviews. Eerst had ik de gelegenheid om Tony Perkins te vergezellen in zijn programma “Washington Watch”. We hadden een discussie over wat er vandaag de dag in Israël gebeurt en hoe dat past in Gods plan voor Zijn uitverkoren volk. Als je het nog niet hebt gezien, kun je het hieronder bekijken.

Meteen daarna nam ik tijd voor Chris Mitchell, een verslaggever van CBN. Op maandag zat ik samen met Dr. Einat Wilf, die een groot voorstander van Israël is op politiek en academisch gebied. Terwijl de regen van Jeruzalem op de achtergrond neerdaalde, bespraken we onze liefde voor onze natie, maar we deden dat vanuit verschillende standpunten, zowel politiek als spiritueel.

Geen plaats voor God

Hoewel ze een groot denker is, heeft Dr. Wilf geen plaats voor God in haar filosofie. Ze ziet het zionisme als een seculiere beweging, waar ik het absoluut niet mee eens ben. God verwijderen uit het verhaal van de terugkeer van de Joden naar hun voorouderlijk thuisland is als een kind dat naar de kast gaat, een pak crackers eruit haalt en zich vervolgens trots voelt dat het zichzelf heeft kunnen voeden. Het is een jammerlijk beperkt perspectief zonder visie op het grotere geheel.

Maar toch, net zoals een vader voor dat kind zal blijven zorgen, of het kind zijn aandeel nu erkent of niet, zo zal God doorgaan met Zijn plannen om Zijn volk thuis te brengen zonder onze hulp en zonder dat wij Zijn aandeel erkennen. Daarom zegt de Bijbel dat Hij hen eerst zal terugbrengen en dan Zijn geest over hen zal uitstorten. Ik kijk uit naar de komende release van deze video, omdat christenen zich vaak in een echokamer bevinden en vergeten dat het grootste deel van de wereld een heel ander fundament heeft waarop zij hun wereldbeeld bouwen. Dit interview zal zeer verhelderend zijn.

Pastor Barry Stagner

Gisteravond had ik de tegenovergestelde ervaring van het interview van maandag, toen ik via video een man ontmoette die de Schrift goed kent. Mijn goede vriend, Pastor Barry Stagner, nodigde me uit om deel te nemen aan zijn wekelijkse show “The Lineup”. Wanneer Barry en ik samen zijn, is het altijd een goed moment om naar de huidige gebeurtenissen te kijken en ze door de lens van de Schrift te trechteren. Gisteravond was geen uitzondering. Als je tijd hebt om de video te bekijken wanneer deze vanavond uitkomt, dan wil ik je aanmoedigen om dat te doen.

Tachtigduizend moslims op de Tempelberg in Jeruzalem

Helaas voor Hamas hadden zij niet zo’n goede week als ik. In feite begon die van hen heel slecht. Tachtigduizend moslims reisden naar de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Ze waren daar voor het eerste vrijdaggebed van de Ramadan. De gelovigen kwamen, ze baden en toen gingen ze naar huis. Hamas was verpletterd. Ze hoopten wanhopig dat er rellen zouden uitbreken of protesten of een of andere vorm van geweld – iets waar ze op konden wijzen dat zou aantonen hoe de kwaadaardige Israëli’s vastbesloten waren om moslims te weerhouden van het aanbidden van hun heilige moskee. In plaats daarvan verliep alles vlekkeloos.

Het Midden-Oosten

Terwijl ik enkele belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen week samenvat, zorg er dan voor dat je kijkt en je abonneert op Mijn Telegram Kanaal als je dat nog niet hebt gedaan, want dit is het platform dat ik gebruik om dagelijks real-time updates te geven over Israël, de regio en gebeurtenissen over de hele wereld. Telegram:  t.me/beholdisraelchannel

Hezbollah, Hamas en andere milities

Een belangrijk punt van kritiek op de IDF is het aantal burgerslachtoffers in Gaza en in het noorden van Libanon en Syrië. Wat deze critici zich niet realiseren – of waarschijnlijker, niet toegeven – is de immorele menselijke schildfilosofie van Hamas en Hezbollah. De hele reden waarom de IDF in burgerwijken, ziekenhuizen en humanitaire gebieden is, is omdat de terroristen daar hun soldaten, hun wapenopslagplaatsen, hun raket- en bommenfabrieken en hun militaire hoofdkwartieren hebben geplaatst. Als de IDF binnenvalt, doet ze er alles aan om onschuldige levens te beschermen. Dat is het tegenovergestelde van de terroristen die hopen op hoge aantallen burgerslachtoffers. Voor hen maakt de public relations boost van een foto van een dode baby het verlies van het leven van het kind meer dan goed.

Newsweek

Eind januari publiceerde Newsweek een opiniestuk getiteld “Israel Implemented More Measures to Prevent Civilian Casualties Than Any Other Nation in History”. De titel zegt alles. En dit is niet zomaar een bevooroordeelde tirade van een Israëlische sympathisant. De auteur is John Spencer, leerstoel stedelijke oorlogsvoering aan het Modern War Institute (MWI) in West Point en mededirecteur van MWI’s Urban Warfare Project. In zijn artikel schrijft Spencer: “Om duidelijk te zijn, ik ben woedend over de burgerslachtoffers in Gaza. Maar het is cruciaal om die verontwaardiging op het juiste doel te richten. En dat doelwit is Hamas.” Zowel Hamas als Hezbollah weten dat ze geen conventionele wapens hebben die het Israëlische leger kunnen verslaan. Dus zullen ze hun toevlucht nemen tot hun enige wapen dat krachtig genoeg is om hen de overwinning te bezorgen – de publieke opinie.

Vijf hoge leiders van pro-Iraanse milities werden uitgeschakeld in een gerichte luchtaanval door de IDF in het oosten van Syrië. Eén daarvan was een hoge commandant van Hezbollah. Vorige week waren er ook twee aanvallen op wapenopslagplaatsen van Hezbollah in hetzelfde gebied ten noorden van Damascus, slechts twee dagen na elkaar. Ondertussen gaan in Libanon de luchtaanvallen van de IDF op Hezbollah-sites door.

Hamas

Toen de Israel Defense Forces (IDF) Gaza City hadden ontruimd van Hamas, richtten ze hun inspanningen op het zuiden. Terwijl de strijd in Khan Yunis woedde, zagen de terroristen een kans. Stilletjes begonnen ze Gaza City weer binnen te sluipen en richtten een geheime basis op bij het Shifa Ziekenhuis. Wat ze zich niet realiseerden was dat ze in de gaten werden gehouden. Toen Hamas zich eenmaal gevestigd had, zette de IDF hun val op.

Militairen en Shin Bet troepen omsingelden het ziekenhuis en trokken naar binnen. Binnen vonden ze een heleboel terroristen en een enorme hoeveelheid wapens en wapentuig. Tot nu toe zijn er minstens 90 Hamasleden gedood en 350 verdachten gearresteerd. Fa’ak Mabhouh, het hoofd van de afdeling interne veiligheidsoperaties van de terroristische organisatie, behoorde tot de doden. Deze verrassingsaanval was een grote teleurstelling voor Hamas.

Op de Westelijke Jordaanoever woedt de strijd nog steeds tegen Hamas. Gisteren werd in Jenin een auto met drie terroristen aan boord vernietigd tijdens een chirurgische luchtaanval. In Tulkarm trokken meer dan 50 militaire jeeps, drie bulldozers en drie Caterpillar D9 gepantserde bulldozers de stad binnen voor een operatie. Er waren ook meldingen van een luchtaanval op de militanten in de stad. Het is essentieel voor de IDF om de terroristische vloedgolf op de Westelijke Jordaanoever een halt toe te roepen.

Humanitaire hulp

Een groeiend aantal Gazanen keert Hamas de rug toe vanwege de neiging van de terroristen om hulp te stelen. Een week geleden begonnen gewapende Palestijnen te schieten op burgers die wachtten op een levering van humanitaire hulp. De gewapende schutters bleven schieten op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen nadat de hulptrucks waren aangekomen bij de Kuwaiti rotonde in Gaza Stad. Er vielen tientallen doden en minstens 150 gewonden. Sommige doden werden overreden door de hulptrucks. Meer recentelijk werd een enorme hoeveelheid meel voor humanitaire hulp ontdekt in een opslagplaats die onlangs was gebombardeerd door de IDF. Het is geen wonder dat er kreten klonken als “Moge God je beschermen, Netanyahu” en “Moge God het Joodse volk beschermen” onder degenen die het meel hadden ontdekt.

Israël

Terwijl Hamas thuis grote teleurstellingen heeft gekend, worden ze aangemoedigd door wat ze overzee zien. De Canadese regering kondigde dinsdag aan dat ze toekomstige wapenexporten naar Israël zal stopzetten. Hoewel teleurstellend, is het niet verrassend. Met premier Justin Trudeau aan het roer was het geen kwestie van “of” maar “wanneer”. Een groot deel van West-Europa neigt sterk in dezelfde richting als Canada.

Chuck Schumer

Het meest verontrustend is de opzettelijke verwijdering van de Verenigde Staten van Israël, die wordt aangevoerd door de wakkere liberale linkerzijde. Vorige week waarschuwde Chuck Schumer, leider van de meerderheid in de Amerikaanse Senaat, premier Benjamin Netanyahu in een toespraak die zeer kritisch was over Israëls aanpak van de oorlog, dat hij maar beter orde op zaken kon stellen. Anders “zullen de Verenigde Staten geen andere keuze hebben dan een actievere rol te spelen in het vormgeven van het Israëlische beleid door onze invloed aan te wenden om de huidige koers te veranderen”. Hij deed in zijn toespraak ook een oproep voor vervroegde verkiezingen in Israël. Dit bracht Netanyahu ertoe om de senator eraan te herinneren dat Israëlische verkiezingen onder de bevoegdheid van het Israëlische volk vallen, eraan toevoegend: “We zijn geen bananenrepubliek.”

Joe Biden

Maar het is niet alleen Schumer die de Verenigde Staten probeert te betrekken bij kritieke Israëlische besluitvorming. Zowel president Joe Biden als nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan maakten duidelijk dat een inval van de IDF in Rafah een grote vergissing zou zijn. Biden ging zelfs zo ver dat hij het een “rode lijn” noemde, voordat hij terugkrabbelde en zei: “Dus er is geen rode lijn…”, om er vervolgens aan toe te voegen: “Maar er zijn wel rode lijnen….”. Eh, bedankt voor de opheldering. Netanyahu reageerde door de Amerikaanse regering en het Israëlische volk te verzekeren dat Israël naar Rafah zal gaan. Hij voegde eraan toe: “Weet je, ik heb een rode lijn. Weet je wat de rode lijn is? Dat 7 oktober niet meer gebeurt. Nooit meer.”

Jemen

Maandagochtend vroeg werd een explosie gehoord in een open gebied bij Eilat in het zuiden van Israël. De oorzaak van die explosie was een kruisraket die was afgevuurd door de Jemenitische Houthi-rebellen. De Israëlische luchtmacht volgde de raket de hele weg en toen eenmaal was vastgesteld dat hij op weg was naar een open gebied, koos ze ervoor om geen raket te verspillen om hem neer te schieten. Toch was dit de eerste keer dat een projectiel afgevuurd door de Houthi’s Israëlisch grondgebied bereikte.

U.S. Central Command (CENTCOM) gaf maandag een persbericht uit waarin werd verteld over een succesvol gevecht tegen de Houthi’s waarbij zeven antischipraketten, drie UAV’s en drie wapenopslagcontainers werden vernietigd. Deze wapens vormden een onmiddellijke bedreiging voor zowel koopvaardij- als marineschepen.

Rusland

Vladimir Poetin won maandag de herverkiezing voor het Russische presidentschap met 87% van de stemmen. Dit was voor niemand een verrassing. Zijn naaste tegenstander, Nikolaj Charitonov, die 4% van de stemmen kreeg, werd het laatst gezien toen hij door het hoofdkwartier van de Doema liep, mompelend: “Waarom heb ik aangedrongen op het balkonappartement op de tiende verdieping?”.

Niet alles is rooskleurig voor president Poetin. Zaterdag werden twee olieraffinaderijen door drones aangevallen, een in de regio Krasnodar en een in de oblast Samara. Deze aanvallen op raffinaderijen komen steeds vaker voor en het Russische leger heeft nog geen antwoord gevonden om ze te stoppen. De volgende dag werd de internationale luchthaven Domodedovo in Moskou getroffen door explosieve drones, waardoor de activiteiten een tijdlang werden stilgelegd.

Bijbel-Ervaringsreizen

We willen dat je weet dat we de gebeurtenissen in de regio blijven volgen, omdat ons hart verlangt om onze Bijbel-Ervaringsreizen zo snel mogelijk te hervatten. Blijf alsjeblieft bidden dat God ons duidelijke wijsheid wil geven over de juiste timing hiervoor. We zijn zo enthousiast over het informeren van mensen aan het land van de Bijbel, zodat ze kunnen getuigen van de trouw van onze God.

The Next Temple

Vanaf het begin van de schepping heeft God ernaar verlangd om bij Zijn volk te wonen. Zelfs nadat de zonde in de wereld kwam, voorzag God genadig in de middelen om dit te laten plaatsvinden. In mijn boodschap “The Next Temple”, die vrijdag 22 maart om 12:00 PM PDT in première gaat, leg ik uit hoe de aard van Gods aanwezigheid bij Zijn volk door de eeuwen heen is veranderd en in de toekomst zal blijven veranderen.

Zaterdagavond begint Purim, een speciale feestdag die Gods trouw in het beschermen van Zijn volk herdenkt. In de tijd van koningin Esther besloot Haman, een minister van de koning, om het Joodse volk te vernietigen. Maar door de trouw van de jonge koningin draaide God de rollen om en bracht Hij de redding van de Joden en de vernietiging van Haman teweeg. Aan het einde van het bijbelboek dat vernoemd is naar de dappere Esther, werd een jaarlijks feest verordend om eer te brengen aan de God die over Zijn volk waakt. Als je meer wilt lezen over Purim, lees dan mijn artikel “Purim – Herdenking van het verhaal van Esther”.

We zijn zo gezegend door jullie gebeden en steun voor deze bediening. God is goed en ondanks de toenemende druk tegen Israël weten we dat Hij altijd trouw blijft aan Zijn volk en Zijn beloften. Daarom is er geen reden om te twijfelen of bang te zijn. Dezelfde God die het Joodse volk ten tijde van Esther beschermde, waakt ook vandaag nog over hen!

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze tekst is vertaald vanuit de nieuwsbrief van Amir van donderdag 7 maart 2024.

Meer berichten van Amir zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies