Vragen over de berichtgeving van de NOS inzake Israël en Gaza

SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer heeft schriftelijke Kamervragen aan staatssecretaris Gräper-van Koolwijk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de berichtgeving van de NOS rond Israël en Gaza. De vragen zijn hieronder te lezen. 

  1. Bent u bekend met het zwartboek van Likoed Nederland over de berichtgeving van de NOS inzake Israël en Gaza?
  2. Wat zou ervan vinden als de landelijk publieke omroep, ondanks de aanwezigheid van een uitgebreide redactie, stelselmatig onevenwichtige berichtgeving verspreidt over de situatie in Israël en zich daarbij geregeld baseert op uitlatingen van terroristische organisaties?
  3. Bent u bereid het zwartboek onder de aandacht te brengen van de NPO ten behoeve van de journalistieke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van de nieuwsvoorziening voortdurend te verbeteren?
  4. Kunt u aangeven op welke wijze de NOS gebruik maakt van ervaringen van publieke omroepen in andere landen als het gaat om het berichten over gevoelige situaties zoals in Israël? Bent u bereid de NPO te stimuleren om bijvoorbeeld in contact te treden met de BBC om te leren van goede praktijken?

Zwartboek van Likoed Nederland

De berichtgeving door de publieke omroep (NPO) over de huidige oorlog tussen Hamas en Israel is stelselmatig onevenwichtig. Dit komt met name doordat de NPO de informatie die afkomstig is van terreurorganisatie Hamas vaak kritiekloos overneemt. Hetzelfde gebeurt bij andere notoir anti-Israëlische bronnen.

‘Antizionisme’ is de nieuwe variant van het aloude antisemitisme. Dat zeggen Europese leiders als Emmanuel Macron, paus Franciscus en Angela Merkel. Juist de publieke omroep zou dit moeten onderkennen. Het zou informatie van organisaties die een anti-Israëlische agenda hebben niet zonder gegronde dubbelcheck of een waarschuwing over de betrouwbaarheid moeten overnemen. Dat gebeurt niet. Vandaar onderstaand Zwartboek. Dit is tevens hier te downloaden als PDF.

Hierin leest u onder ander andere dat:

  • De publieke omroep veelvuldig de terreurorganisatie Hamas zonder voorbehoud als bron gebruikt.
  • De publieke omroep geregeld het journalistieke basisprincipe van wederhoor slecht of zelfs helemaal niet toepast.
  • De publieke omroep belangrijke negatieve informatie over de Palestijnen niet vermeldt.
  • De publieke omroep geloof hechtte aan een dodelijk verzinsel uit de Middeleeuwen.

Jodenhaat zou veel actiever tegengegaan moeten worden. Want het griezelige effect van de huidige antisemitische hetze is duidelijk zichtbaar. Joden worden weer geïsoleerd en uitgesloten, op scholen en universiteiten, in theaters en winkels en op straat.

Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.sgp.nl
Meer: www.likoed.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies