LUME en She Rises dagen vrouwen uit tevoorschijn te komen

In Hart van Vathorst in Amersfoort hield de christelijke vrouwenorganisatie LUME en het christelijke vrouwenplatform She Rises afgelopen zaterdag 12 oktober een conferentie. Het thema ‘Kom tevoorschijn: stap in het licht’ kwam op allerlei wijzen tot uiting in de lezingen, het toneel- en minespel, de worshipliederen en workshops. Bijzonder was dat er circa 20 internationale vrouwen aanwezig waren die getuigden van hun geloof en vertelden hoe ze Gods kracht in hun leven ervaren.

De kerkzaal van Hart van Vathorst is goed gevuld. Vrouwen uit het hele land zijn naar Amersfoort gekomen. Slechts circa een derde van hen is eerder op een bijeenkomst geweest die LUME organiseerde. LUME is in 2019 opgericht en wil vrouwen wereldwijd stimuleren het licht van Christus uit te stralen in hun omgeving. Daarom is het zo mooi dat er 20 internationale vrouwen bij aanwezig zijn. Zij zijn uitgenodigd door LUME en Verre Naasten voor een tweeweekse conferentie die gefinancierd werd door stichting Pharus. Ze hebben een leidinggevende positie in hun kerk bijvoorbeeld in het vrouwen-, jeugd- of kinderwerk. Het thema van deze langer durende conferentie is ‘Schijn Gods licht op de plek waar Hij je plaatst’. De inspiratie voor dit thema komt uit Jesaja 60: 1-3.

Internationale conferentie

Het is niet toevallig dat er een overlap zit in het thema van de internationale conferentie en de eendaagse conferentie in Amersfoort. Daarom vertellen de internationale vrouwen op de conferentie in het Hart van Vathorst ook over hoe zij Gods licht laten schijnen. Nadhisha Melissa Mendis uit Sri Lanka bekent dat ze het vroeger heel moeilijk vond om Gods licht te laten schijnen. ‘Ik dacht zelfs dat ik het niet kon vanwege mijn huidziekte. Ik kon niet eens in de spiegel kijken. Maar God heeft mij genezen en daar wil ik anderen over vertellen. Ik leerde stap voor stap hoe ik Zijn licht kan laten schijnen.’ Portia Lebogang Mnisi uit Zuid-Afrika vertelt dat ze merkt dat ze Gods licht kan laten schijnen door de gewone dingen van elke dag. Valentina Coronel Herrera uit Venezuela ontvangt Gods licht door het lezen in Zijn Woord en wil dat uitstralen. De vrouwen bezochten op zondag 6 en 13 oktober kerkdiensten overal in Nederland waar ze ook de kans kregen hun geloof te delen en over hun werk in hun kerk te vertellen.

Lichaam en geest

‘In Zoetermeer en in de Amsterdamse Oosterparkkerk mocht ik vertellen over de opleiding voor verpleegkunde en verloskunde waar ik als docent nu al drie jaar werk’, licht Bineta Faye toe. ‘We zijn de enige christelijke opleiding in Senegal. En we vertellen studenten hoe Jezus met zieken omging. We geven holistische zorg met aandacht voor lichaam en geest. Dat maakt onze school uniek. Bij andere opleidingen in ons land gebeurt dat niet. We laten studenten zien hoe ze in hun werk Gods liefde kunnen uitstralen in woorden en daden.’ Er zijn ook islamitische studenten. ‘Zij kiezen voor een christelijke school. Het is hierdoor extra uitdagend voor ons als docenten en de andere studenten, maar ook heel mooi dat dit gebeurt en we zo direct de kans krijgen iets van Zijn licht te laten zien. De studenten mogen dat ook op hun stageplekken doen en wij begeleiden hen daarbij.’

Genade

Voor de dag in Hart van Vathorst zijn drie spreeksters uitgenodigd. De eerste is Christine Langeraar. Zij is evenals Faye docent. ‘Ik train studenten op professionele vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Ik ben ook leefstijlcoach en begeleid mensen van allerlei leeftijden om een gezonde levenswijze te verkrijgen. Op de conferentie staat ze stil bij Adam en Eva die zich na het eten van de verboden vrucht verstoppen voor God. Hij vraagt hen tevoorschijn te komen. Ze daagt de conferentiebezoekers uit om eerlijk te zijn over fouten en zonden en ze bij God te brengen en om vergeving te vragen. ‘Je voelt je daarna meteen 10 kilo lichter. Ze haalt Hebreeën 4 vers 16 aan waarin dat met vrijmoedigheid naar de troon van genade mogen komen om barmhartigheid te verkrijgen en genade te vinden. Ze daagt de vrouwen uit om op de notitiebladen van hun programmaboekje een bekentenis te schrijven die ze met God willen delen.

Angst

Spreekster Gabriëlle Dik besteedt aandacht aan overtuigingen en angsten die je kunnen belemmeren om naar God te komen. Ze vertelt dat ze zelf vroeger bang was voor God. Ze verwierf bekendheid met haar boeken ‘Je bent het al’ en ‘Wie heeft je dat verteld?’. In de middag beklimt spreekster en beeldend kunstenares Gery van Rijn het podium. Ze had vlak daarvoor een creatieve workshop gegeven op de conferentie. Ze spreekt over het hart als bron van je leven. Aan het eind van haar lezing geeft ze een aantal praktische tips mee. Eén daarvan is: begin en eindig je dag met God. Een andere is deze: maak ruimte voor natuur, rust en stilte en leer Zijn stem verstaan.

Alida Fassinou Epse Loko

Polygamie

In één van de workshops is speciaal ruimte gemaakt voor de internationale gasten om hun geloofservaringen te delen. Alida Fassinou Epse Loko uit Benin die communicatiewerk doet voor de theologische opleiding MiFATEP vertelt daarin hoe ze opgroeide in een klein dorp. ‘Mijn vader nam een tweede vrouw en hiermee kwamen de problemen in ons huis. Polygamie zorgt voor veel ellende en ook armoede in ons land. Ik deed het goed op school en mijn vader was trots op mij. Omdat mijn vader trots op mij was, haatte mijn moeder mij. Dat was moeilijk. Toen een christelijke wiskundedocent mij over haar geloof vertelde, wilde ik ook christen worden en voelde ik een verlangen in mij opborrelen om armen te helpen.’

Haat

‘Ik verzamel sinds 2013 kleding door langs de huizen te gaan en te vragen of mensen een kledingstuk over hebben. Die kledingstukken deel ik later uit in dorpen waar mensen arm zijn’, legt ze uit. ‘Als we in die dorpen geaccepteerd worden, kunnen we er ook over ons geloof vertellen en mensen tot discipelen van God maken. Het kost soms tijd om hun vertrouwen te winnen. We moeten geduld hebben. Ik merk ook dat hoe meer we van Gods liefde uitdelen, hoe meer we ook te maken krijgen met haat. Maar ik wil haat niet toelaten in mijn hart. Mijn moeder is intussen tot geloof gekomen en veel familieleden zijn in het proces om Christus aan te nemen. Ik zie Gods Geest door ons heen werken.’ Ook Nederlandse vrouwen delen geloofservaringen. Zo vertelt iemand anders dat ze met gevangenen in een tbs-kliniek werkt. Toen ze een gevangene die ze vaak bezoekt, via een berichtje vertelde dat er bij haar borstkanker was ontdekt en ze voorlopig niet kon komen, belde hij haar op vanuit de gevangenis en vroeg of ze samen konden bidden om genezing. ‘Ik ben genezen en werk nog steeds in deze tbs-kliniek.’

She Rises www.she-rises.nl
Verre Naasten www.verrenaasten.nl
LUME www.wijzijnlume.nl
Auteur en foto’s: Rosanne de Boer

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies