Het gebeurt steeds vaker dat zendelingen en hun gezinnen naar het buitenland vertrekken zonder dat daarbij een uitzendende Nederlandse organisatie achter hen staat. Dat constateert een van de organisatoren achter de eerste landelijke voorbereidingsdag voor zendelingengezinnen die op 12 oktober in Ede plaatsvindt.
‘Mensen reizen meer en worden dan door iets geraakt’, constateer Margriet Muurling van InToMission, een bureau dat zendelingen coacht en begeleidt bij vertrek naar het buitenland. ‘Ze hebben een roeping voor een bepaalde plek en besluiten te gaan zonder dat er een grote uitzendende organisatie achter hen staat.’
‘Ze hebben een roeping voor een bepaalde plek
en besluiten te gaan zonder dat er een grote
uitzendende organisatie achter hen staat.’
Tien jaar geleden was het nog slechts een enkeling die besloot als zendeling zelfstandig naar het buitenland te gaan, constateert Muurling. Het merendeel van de mensen werd met hun gezin destijds uitgezonden door grote zendingsorganisaties zoals MAF, Interserve of GZB. Maar dat is veranderd.
‘Ik schat dat tachtig procent van de mensen die wij op dit moment begeleiden omdat ze op het punt staan naar het buitenland te gaan, op eigen initiatief gaat, dus zonder een grote uitzendende organisatie achter zich’, vertelt Muurling. Ze begeleidt jaarlijks circa dertig vertrekkende zendelingen, soms eenlingen en soms mensen met een gezin.
De dag in Ede is nieuw in Nederland. Eerder werden er wel eens bijeenkomsten georganiseerd door individuele organisaties, maar nog nooit gebeurde het dat er gezamenlijk een dergelijk evenement werd opgezet. De organisatoren zijn MAF, Interserve, InToMission, OMF, Passagebegeleiding en WEC.
Overigens ziet Thamar van den Brink, HR-adviseur bij MAF, een van de grote gevestigde zendelingenorganisaties, dat het aantal mensen stijgt dat door MAF wordt uitgezonden. Eind vorig jaar had MAF 22 uitgezondenen; 38 procent meer dan 10 jaar geleden.
Eind vorig jaar had MAF 22 uitgezondenen;
38 procent meer dan 10 jaar geleden.
Het gezamenlijke initiatief tot de zendelingendag wordt gezien een teken van verdere professionalisering van de protestants-christelijke missionair ingestelde organisaties in Nederland. Het hoofdprogramma van de dag bestaat uit een serie workshops intercultureel opvoeden, transitie en afscheid nemen.
Op de dag in Ede wordt ook over een ander belangrijk thema gesproken; scholing. ,,Er is meer aandacht dan vroeger voor scholing en voor het welzijn van de kinderen’’, vertelt Van den Brink. ‘Vroeger kon het gebeuren dat een zendingskind in Papua te horen kreeg van zijn broertje; ,We gaan volgende week weer weg, naar Nederland’. Zoiets is tegenwoordig ondenkbaar.’
MAF
MAF richt zich op mensen die in afgelegen gebieden leven; met vliegtuigen en communicatiemiddelen maakt MAF deze mensen bereikbaar voor hulp en het evangelie. Meer dan 1.000 (hulp)organisaties kunnen dankzij MAF sneller, efficiënter en veiliger hun werk doen. Elke 5 minuten stijgt ergens ter wereld een MAF vliegtuig op om te helpen.
MAF – Teije Brandsma
MAF
25-09-2019
Evangelisatie
https://www.maf.nl