Takecarebnb wint KNR-Waarderingsprijs 2021

Takecarebnb is de winnaar van de waarderingsprijs van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). Takecarebnb werd uit 36 inzendingen gekozen tot winnaar. KNR over Takecarebnb: “Stichting Takecarebnb levert een bijdrage aan verbroedering en wederzijds begrip… Door Takecarebnb kan de integratie sneller beginnen en wordt het lange wachten in een AZC verkort”.

Geweldige ‘boost’ voor inburgering

Takecarebnb matcht Nederlandse gastgezinnen met statushouders. Robert Zaal van Takecarebnb laat ons weten hoe belangrijk het is dat Nederlanders mensen opvangen: “Dat drie maanden logeren een geweldige ‘boost’ voor inburgering geeft kan je op je klompen aanvoelen. Maar recent onderzoek geeft ook een wetenschappelijk onderbouwing. De onderzoekers concluderen dat ook gastgezinnen er veel aan hebben. Zij vinden de opvang verrijkend, gaven aan veel geleerd te hebben over de achtergrond en problematiek van vluchtelingen en vonden het ook heel fijn om concreet te kunnen helpen met de integratie van vluchtelingen. “Gegeven al deze positieve ervaringen kunnen we gerust spreken van een best practice voor integratie”, aldus de onderzoeker over Takecarebnb.

Winnaar Waarderingsprijs

Donderdag 4 november werd bekendgemaakt dat Takecarebnb de winnaar is van de waarderingsprijs van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en deze keer werd Takecarebnb uit 36 inzendingen gekozen tot winnaar. Op zijn website schrijft KNR over Takecarebnb: “Stichting Takecarebnb levert een bijdrage aan verbroedering en wederzijds begrip…. Door Takecarebnb kan de integratie sneller beginnen en wordt het lange wachten in een AZC verkort”. Zie voor meer informatie over het werk van Takecarebnb ook de laatste nieuwsbrief van Kerk in Actie.

De laatste drie maanden hebben bijna 200 mensen zich opgegeven als gastgezin. Overweegt u ook om gastgezin te worden? Meldt u zich dan aan via info@takecarebnb.org

Interview Gerard Moorman

NieuwWij interviewt Gerard Moorman waarom hij de jaarlijkse oecumenische herdenking van vluchtelingen die omkwamen aan de Europese grenzen organiseert. Moorman: “Begrijp me goed: ik besef dat het realiseren van politieke oplossingen allesbehalve makkelijk is. Maar als gelovige staan voor mij respect en hulp aan mensen in nood hoe dan ook op de eerste plaats. De uitspraak van Jezus ‘Al wat je gedaan hebt voor een van de minsten van mijn broeders en zusters…’ geldt niet alleen voor individuele gelovigen maar ook voor overheden. Een beleid van wegkijken en het echt vuile werk overlaten aan overheden in transitlanden zoals Libië, daar moeten we ons eeuwig voor schamen.”

De herdenking wordt gehouden op zondag 7 november om 15.00 uur in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam. Zie voor meer informatie en het programma de website van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

Paus naar Lesbos

In het Belgische Kerknet is te lezen dat het Vaticaan vrijdag 5 november officieel heeft bekendgemaakt dat paus Franciscus van 2 tot 6 december 2021 naar Cyprus en Griekenland reist. In Griekenland wil de paus ook het kamp op Lesbos bezoeken. Kerknet: “Net als in 2016 wil de paus ook nu opnieuw aandacht vragen voor het lot van vluchtelingen, waarvan er velen bij hun overtocht van de Middellandse Zee om het leven komen. In een van zijn boodschappen voor de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen omschreef hij die zee eerder als een openluchtkerkhof”.

Ander nieuws van de week

Daily Sabah laat door verhalen van vluchtelingen zien hoe het Europese vluchtelingenbeleid de hoop van vluchtelingen verandert in een nachtmerrie. Verhalen als van Amani Ismail, die in tranen vertelt wat er gebeurde nadat hij, zijn vrouw en hun drie kinderen uit Libanon waren gevlucht:

“We kochten een boot in Libanon door $ 3.000 per persoon te betalen. De smokkelaars leerden sommigen van ons hoe ze een boot moesten besturen. Ons doel was om eerst naar Italië en vervolgens naar Duitsland te gaan. We werden op weg naar het eiland Kreta, langs het eiland Cyprus, overvallen door een storm. Ons schip werd verpletterd. Griekse kustwachtteams zagen ons. Op het moment dat we dachten dat we gered waren, beleefden we een ramp. Ze vielen ons aan, ze sloegen ons allemaal. Ze namen ons geld, onze mobiele telefoons, al onze waardevolle spullen. Ze gooiden zelfs het voedsel van mijn baby’s in zee. We waren zo hulpeloos dat we niets anders konden doen dan tot God bidden. We werden gemarteld. Ze namen onze boot, stopten ons in opblaasbare boten en lieten ons midden op de zee achter. We wisten niet eens waar we waren. Toen kwam u en redde ons”.

Angst om vluchtelingen te helpen

Daily News noemt dat door de Europese pushbacks het aantal asielzoekers dat Griekenland bereikte in een jaar tijd is gedaald met 92%, van 29.500 in 2020 in de periode januari – oktober tot 2.400 in dezelfde periode in 2021. DailyNews noemt ook hoe de Griekse repressie maakt dat mensen, zoals de Griekse journaliste Fotini Lambridi, vluchtelingen, niet meer durven te helpen: “We hebben in het verleden veel vluchtelingen gered, maar we kunnen ze nu niet helpen”, zei ze, eraan toevoegend dat ze bang is dat ze ervan wordt beschuldigd een spion te zijn. Volgens artikel 40 van de nieuwe vluchtelingenwet die in september door het Griekse parlement is geratificeerd, zou elke niet-gouvernementele organisatie die reddingsmissies voor de vluchtelingen uitvoert zonder de goedkeuring van de kustwacht een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een geldboete van € 6.000 riskeren. We kunnen vandaag de dag de vluchtelingen niet eens dekens geven uit angst om als spion te worden gezien”.

375 Migranten naar Turkije gesleept

NRC bericht over de “reddingsactie” van een migrantenboot. Vier dagen werden de vluchtelingen, veelal Afghanen, vastgezet op een Turks vrachtschip, terwijl het onder escorte van de Griekse kustwacht van het eiland Kreta richting de Turkse kust werd gesleept, 280 kilometer verderop. NRC kopt: “Grieken lappen zeerecht aan hun laars en slepen 375 migranten naar Turkije” en stelt als vraag bij deze reddingsactie: “.. als het de Griekse regering echt te doen was om het redden van mensenlevens, waarom heeft de kustwacht het schip dan dagenlang richting Turkije gesleept, zonder de opvarenden elementaire hulp te bieden?” Zie ook het artikel in The Guardian.

Nederlandse vrijwilligersorganisatie ShowerPower in problemen

ShowerPower is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die jarenlang vluchtelingen op Lesbos heeft geholpen, bijvoorbeeld door een veilige plek in te richten waar ze een warme douche kunnen nemen. Op zijn Facebookpagina meldt ShowerPower woensdag hoe vrijwilliger Pieter Wittenberg volgende week vertrekt naar Lesbos voor een strafzaak. Hij moet op 18 november, samen met 21 andere mensen, voor de strafrechter in Mytilini verschijnen op verdenking van onder meer mensensmokkel en spionage. In 2016 en 2017 was Pieter Wittenberg schipper op een reddingboot. Hij heeft ook op het strand wachtgelopen om vluchtelingen op te vangen. ShowerPower laat weten: “Pieter is overtuigd van zijn onschuld, het redden en helpen van mensen mag immers geen misdaad zijn. Wij rekenen op een goede afloop. Toch is het spannend omdat de Griekse politieke belangen bij deze rechtszaak helder zijn en daarmee het objectief functioneren van het rechtssysteem in de praktijk onzeker wordt. Denk alleen al aan de pushbacks door de Griekse kustwacht, die per definitie in strijd zijn met de internationale mensenrechten”.

Gebed van de week

Het gebed van deze week is van Margriet van de Bunt, voorganger van de Protestantse Gemeente in Biddinghuizen en bestuurslid van de Oecumenische Vrouwensynode:

Eeuwige God,

Met vallen en opstaan geloven we dat u betrokken bent op mensen,

u heeft ons gemaakt naar uw evenbeeld,

u heeft het goede voor ons voor ogen.

Toch zijn er zoveel mensen die niet mee lijken te tellen,

mensen die vergeten zijn en overgeleverd zijn aan zichzelf.

Zoveel zachte stemmen die overschreeuwd worden door het harde roepen van anderen.

We mogen erop vertrouwen dat u ook die stemmen hoort, ook deze mensen kent.

Blijf al die mensen vasthouden.

Er zijn zoveel systemen die beperken,

waardoor mensen niet tot bloei komen.

Eindeloze en uitzichtloze procedures,

waardoor mensen de moed op een toekomst dreigen te verliezen.

Blijf al die mensen vasthouden.

Het kan soms zo machteloos maken, God.

Daarom bidden we om een zacht hart en een open blik

dat we durven zien wie er buiten de boot vallen,

dat we durven zien voor wie er geen veilige plek is en wie niet welkom is.

Geef ons de moed om op onze eigen manier iets te kunnen betekenen voor de mensen die vergeten lijken te zijn.

Dat we het goede voor elkaar voor ogen hebben,

naar het voorbeeld van Jezus.

Amen

Zie voor vorige gebeden van de week de websites van de Raad van Kerken in Nederland en van Kerk in Actie Dank u wel voor uw aanhoudende steun en inzet!

Bidden voor #500kinderen

Deze nieuwsbrief is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid wekelijks overzicht van allerlei initiatieven rond de actie #500kinderen. Elke nieuwsbrief eindigt met een gebed. U kunt deze gebeden gebruiken voor uw eigen vieringen en gebedsmomenten. Wilt u de weekbrief ook ontvangen, mail dan naar beerjg@hotmail.com.

Dit bericht is met vriendelijke toestemming overgenomen uit Weekbericht nummer 58 over de vluchtelingen van Lesbos, van: Bert Sluijer, Carla Troost, Claudia van Bruggen, Freddy Eikelboom, Joop van Ommen, Philip Troost, Ruth Stoorvogel, Sybrena Vonck en Jan de Beer.

Weekbericht 58 – Jan de Beer
© Henk-Jan Oudenampsen
06-11-2021
Hulpverlening
https://www.protestantsekerk.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies