Bijbel10daagse 2008: De Bijbel tussen trend en traditie

In 2008 wordt het religieus erfgoed van Nederland onder de aandacht gebracht door Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland. Doel van het landelijk ‘Jaar van het religieus erfgoed’ is om door middel van publieksgerichte activiteiten de belangstelling voor en kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten en op die manier een duurzame toekomst voor het religieus erfgoed binnen onze dynamische, pluriforme samenleving te bevorderen.

Bij dit thema sluit het Nederlands Bijbelgenootschap graag aan: de Bijbel mag niet ontbreken als er gekeken wordt naar het religieus erfgoed. Nederland heeft van oudsher iets met de Bijbel. Voor mensen die bij een kerk horen is de Bijbel dé inspiratiebron voor hun geloof, maar ook buiten de kerk kan niemand om de Bijbel heen. Bijbelvertalingen hebben in de loop van de eeuwen de Nederlandse taal gevormd en verrijkt. Voor het begrijpen van veel muziek, literatuur en schilderkunst is kennis van de Bijbel onontbeerlijk. Het is dus voor iedereen belangrijk en nuttig om iets te weten van de Bijbel. En het is nodig de Bijbel steeds weer onder de aandacht te brengen: de vanzelfsprekendheid van het lezen van boeken en in het bijzonder de Bijbel is de afgelopen decennia in Nederland grotendeels verdwenen.

Doorgeven

De Bijbel is echter niet alleen een boek waarmee geloof en kunst in het verleden verklaard kunnen worden. Ook heden ten dage is de Bijbel een boek dat mensen inspireert. De Bijbel is voor velen een bron van spiritualiteit en wijsheid.

Vanuit welk motief men de Bijbel ook leest, het boek zet de lezer aan het denken. De inhoud van het boek is nog altijd reden genoeg om het ter hand te nemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen met de bijbelse verhalen en gedichten in aanraking zijn gekomen via hun ouders of grootouders. Dat illustreert hoezeer de Bijbel religieus erfgoed is: de generaties geven het boek aan elkaar door, en elke generatie krijgt een kans een eigen, nieuwe relatie met de Bijbel aan te gaan.

Twaalf stenen

In de Bijbel zelf wordt het doorgeven van de traditie gethematiseerd. Een goed voorbeeld vinden we in Jozua 4:1-8. Als de Israëlieten het land Kanaän binnentrekken, de Jordaan door, zetten ze twaalf stenen neer om die gebeurtenis niet te vergeten. Hun kinderen zullen vragen naar de stenen en dat is een goede aanleiding om over de geschiedenis van God en zijn volk te vertellen.

Trend en traditie

Het thema van de Bijbel10daagse 2008 biedt mogelijkheden om terug te kijken naar de betekenis van de Bijbel door de generaties heen. Wat is er hetzelfde gebleven, wat is er veranderd? Welke sporen heeft de Bijbel in onze omgeving achtergelaten?

Tegelijkertijd wordt benadrukt dat de Bijbel geen museumstuk is: ook vandaag de dag spreekt hij mensen aan. Het succes van De Nieuwe Bijbelvertaling in 2004 heeft laten zien dat de Bijbel weer gelezen mag worden en niet weg te denken is uit onze cultuur. De een leest de Bijbel op gelovige wijze, de ander literair, een derde ziet er inspiratie in voor zijn of haar muziek of schilderij. Het thema De Bijbel tussen trend en traditie wil zowel aandacht genereren voor het gebruik van de Bijbel in traditionele zin als voor nieuwe ideeën rond bijbelgebruik in kerk en cultuur.

NBV Studiebijbel

Het programma van de Bijbel10Daagse 2008 wordt in het voorjaar van 2008 op de website www.bijbel10daagse.nl bekendgemaakt. Nu al kunnen enkele hoogtepunten aangekondigd worden. In de Bijbel10daagse zal bijvoorbeeld de NBV Studiebijbel verschijnen. De tekst van De Nieuwe Bijbelvertaling is voorzien van inleidingen, aantekeningen, talloze toelichtende artikelen, dwarsverwijzingen, woordenlijsten, etcetera. Deze bijbeluitgave is gemaakt door de Katholieke Bijbelstichting en het Nederlands Bijbelgenootschap. Meer dan dertig vooraanstaande bijbelwetenschappers hebben meegewerkt aan de uitgave.

Ook verschijnt naar alle waarschijnlijkheid de complete Groningse bijbelvertaling.

01-01-2008
Media
https://www.bijbel10daagse.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies