MENU
Dezelfde handicap - een ander perspectief

Dezelfde handicap - een ander perspectief

16 apr

Toen Salo anderhalf jaar geleden vader werd van zoon Rubiyo was hij trots, maar schrok hij ook. De kleine Rubiyo werd, net als hij, met een klompvoet geboren. Salo wist wat dat zou betekenen voor zijn zoon…

“Ik schrok toen ik zag dat Rubiyo een klompvoet had,” vertelt Salo. “Ik weet hoe het voelt om een klompvoet te hebben, hoe het is om daaronder te lijden. Mijn leven is altijd moeilijk geweest. Ik kan niet op mijn voetzool staan, ik sta altijd op de zijkant van mijn voet. Dit veroorzaakt huidproblemen en is erg pijnlijk. Ik kan bovendien geen normale schoenen dragen.”

Uitgelachen en gepest
Salo: “Een andere reden waarom ik het zo verdrietig vond dat Rubiyo met een klompvoet geboren werd, is dat ik al mijn hele leven uitgelachen wordt vanwege mijn handicap. In het dorp noemen ze mij de kreupele en dat doet pijn.” In Ethiopië heerst er een enorm stigma op mensen die met een handicap geboren worden.

Succesvolle behandeling
Een aantal maanden na de geboorte van Rubiyo, kwamen er buren op bezoek. Hun kind was ook geboren met een klompvoet, maar behandeld, geopereerd en nu helemaal hersteld.

Salo en Rubiyo vertrokken naar hetzelfde ziekenhuis. Inmiddels is Rubiyo vijf keer in het ziekenhuis geweest om zijn been in te laten gipsen en binnenkort volgt er een operatie. Rubiyo moet daarna nog tot zijn vierde ‘s nachts een beugel om zijn voet dragen, maar dan zal hij geen last meer hebben van zijn klompvoet en zal niemand meer iets aan hem zien.

“Ik ben zo dankbaar dat Rubiyo nu behandeld wordt en straks geen last meer zal hebben van zijn klompvoet!”, vertelt Salo. “In ons dorp woont nog een baby met een klompvoet. Ik ga ervoor zorgen, dat hij ook in deze kliniek komt. Ik wil dat hij ook een normaal leven krijgt!”

Medische zorg voor iedereen
Samen met lokale partners werkt SeeYou aan toegankelijke medische zorg, zodat kinderen en volwassenen met een handicap de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Helpt u mee? Meer informatie vindt u op seeyoufoundation.nl

Datum: 16 april 2021
Auteur: See You Foundation
Foto: See You Foudation
Website: http://www.seeyoufoundation.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: