Financiele zorgen bij de HGJB

De HGJB verkeert in een zorgelijke financiële situatie. Het jaar 2011 werd afgesloten met een tegenvallend resultaat van 280.000 euro. Om dit tekort op te vangen, moesten de financiële reserves worden aangesproken, terwijl die door eerdere ontwikkelingen hun minimum al hadden bereikt.

Er is een herstelplan geschreven dat ervoor moet zorgen dat het financiële tekort niet verder oploopt. Verder worden maatregelen genomen om de reserves in vier jaar met 650.000 euro aan te vullen. De HGJB staat voor een stevige opdracht waarbij ze de betrokkenheid van anderen hard nodig heeft.

In 2010 vierde de HGJB haar honderdjarig bestaan. In de laatste jaren was het wegvallen van de landelijke en regionale overheidssubsidies een forse financiële tegenvaller. Steeds meer moest een beroep gedaan worden op de bijdrage van kerkelijke gemeenten en donateurs. Tegelijk koos de HGJB ervoor om de extra reserves die er waren, maximaal te besteden aan de inhoudelijke doelstelling. Vanuit een duidelijke missie investeerde de HGJB in activiteiten, materialen en toerusting voor jongeren en hun gemeenten. Om in dit werk te kunnen groeien, werden enkele eigendommen verkocht, gemeenten gevraagd structureel bij te dragen, projecten scherper begroot en werd ingezet op het verkrijgen van extra fondsen. De HGJB heeft achteraf gezien in de afgelopen jaren – zowel wat betreft uitgaven als inkomsten – een te ambitieuze begroting gehanteerd. Nu moeten er stevige maatregelen genomen worden om in de toekomst gezond te blijven.

In 2011 werd al duidelijk dat er ingrepen moesten plaatsvinden. Het uiteindelijke resultaat van 2011 maakte een nog ingrijpender herstelplan noodzakelijk. Zowel financieel, inhoudelijk als organisatorisch worden nu stappen gezet om een stabiele basis onder het werk te leggen.

Een belangrijke financiële maatregel is het verminderen van arbeidsplekken. De HGJB heeft de opdracht dit jaar met minimaal 5 fte te krimpen in personeelsformatie. De afgelopen jaren heeft de HGJB gekozen voor een verbreding van het werk. Daarmee is het aantal werkers toegenomen. Voor deze projecten zijn echter geen structurele fondsen verkregen en dus zal de HGJB in haar formatie moeten snijden. Ook de regionale kantoren in Putten en Schoonhoven worden gesloten, om de overheadkosten zo laag mogelijk te houden.

Verder heeft de HGJB besloten om zich meer te gaan richten op haar kerntaken, namelijk het ondersteunen van goed jeugdwerk en catechese in het belang van jongeren en hun plaatselijke gemeenten. De HGJB wil zich op beide terreinen blijven inzetten voor evenwichtige producten en deskundige advisering, vanuit een totaalvisie op de plek van jongeren in de gemeente. Producten op andere terreinen worden ontwikkeld als er vooraf voldoende fondsen beschikbaar zijn.

Ook wil de organisatie nog meer benadrukken dat ze niet zonder de inbreng van jongeren, leidinggevenden en beleidsmakers uit de plaatselijke gemeenten kan. Waar mogelijk wordt het HGJB-aanbod samen met hen ontwikkeld. De rechtstreekse activiteiten voor tieners en jongeren worden al grotendeels door de inzet van ruim 300 vrijwilligers uitgevoerd. Voor hen is de HGJB een plek om hun gaven te mogen inschakelen tot opbouw van anderen. Deze inbreng wil de HGJB nog meer benutten.

De HGJB is een vereniging van en in de hervormd-gereformeerde beweging en afhankelijk van bijdragen vanuit gemeenten en donateurs. Zonder deze basis zou het landelijke jeugdwerk niet (kunnen) bestaan. In de afgelopen jaren is het aantal donateurs gegroeid van circa 16.000 naar 19.500. Ook gemeenten hebben in de afgelopen periode hun bijdrage geleverd. Deze inkomsten zijn al jaren gelijk gebleven. De begroting van de HGJB was ingericht op een toename van deze bijdrage, maar die werd niet gerealiseerd. Samen met gemeenten en donateurs wil de HGJB de komende periode het belang van goed plaatselijk jeugdwerk en de waarde van een eigen landelijke jeugdwerkorganisatie voor het voetlicht brengen. Met het oog op de toekomst hopen we dat ook individuele gemeenteleden – ouders en ouderen – hun verantwoordelijkheid zullen nemen om het werk met en voor jongeren te dragen.


De HGJB heeft de hulp van gemeenten en gemeenteleden meer dan ooit nodig. Maar ook: jongeren hebben de gemeente en daarmee de HGJB meer dan ooit nodig. We hebben gezamenlijk de opdracht om zorg te dragen voor onze kinderen, tieners en jongeren, zodat zij vanuit persoonlijk geloof hun weg als volgeling van Christus leren gaan. Het is niet vanzelfsprekend dat jongeren zich als christen staande weten te houden in deze samenleving en een plek in de gemeente innemen. Gebed en betrokkenheid van de gemeenten zijn nodig, maar ook financiële middelen om deze gezamenlijke opdracht vorm te geven.

We nodigen alle gemeenten, jongeren en leden uit voor de Algemene Ledenvergadering van de HGJB op D.V. donderdagavond 7 juni. Op deze avond zal de financiële situatie van de HGJB verder worden toegelicht en wordt het gesprek gezocht over hoe verder als betrokkenen bij het plaatselijke en landelijke jeugdwerk.

© Henk-Jan Oudenampsen
29-04-2012
Jongeren
https://www.hgjb.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies