Peter Bronsveld van Stichting Jubilee Campaign Nederland: Het is alweer een paar weken geleden dat ik samen met een deel van ons team terugkwam uit Nigeria. Toch gaat er geen dag voorbij dat ik niet aan de christenen moet denken die we in de vluchtelingenkampen hebben bezocht. Vooral de verhalen over gruwelijkheden die ze hebben moeten meemaken, alleen maar omdat ze christen zijn in een moslimgebied, blijven me bij.
Voor het eerst reisde een jonge vrijwilliger mee om foto’s te maken en met beperkte middelen te filmen. Twee hoogtepunten willen we graag binnenkort met u delen: de ontmoeting met de weduwe en de zoon van de recent vermoorde pastor Andimi, en ons bezoek aan één van de vluchtelingenkampen in Benue State.
Teleurstellingen
Op dit moment houdt de coronacrisis de wereld in haar greep. Ook voor ons betekent het een streep door onze plannen. Op 17 maart, tijdens de 43e sessie van de VN-Mensenrechtenraad, zouden we een side event organiseren met de titel ‘No Penalty For Apostasy’ (geen straf voor afvalligheid). In de afgelopen maanden is hiervoor veel werk verzet. Groot was dan ook de teleurstelling dat het evenement vanwege coronamaatregelen werd afgelast.
Ik vond het ook erg jammer dat ik nu niet de kans kreeg om Meriam Ibrahim te ontmoeten. Als u Jubilee Campaign al wat langer volgt, weet u vast nog dat we in 2014 actie hebben gevoerd voor haar vrijlating. Deze Soedanese christin kreeg de doodstraf voor afvalligheid van de islam. Door grote internationale druk, waaronder uit Nederland, besloot de regering van Soedan uiteindelijk om haar vrij te laten. Meriam zou als ervaringsdeskundige spreken op ons side event. Hopelijk krijgt ze volgend jaar maart een nieuwe kans, als we onze campagne bij de VN voortzetten.
Unieke kans
Een tweede ontwikkeling die we ‘on hold’ moesten zetten, is een verzoek uit het kantoor van de Hongaarse premier. De regering van Hongarije wil een netwerk van specialisten opzetten, die politici op het hoogste niveau moeten gaan adviseren over het beleid rondom christenvervolging. Door de jaren heen heeft Jubilee Campaign zo’n netwerk opgebouwd; dit biedt ons een unieke kans om ons in te zetten voor de ontwikkeling van een effectief internationaal beleid, waarmee de vervolgde kerk wordt gesteund. De besprekingen met de Hongaarse regering zijn nu echter ook uitgesteld.
Maar we mogen niet blijven stilstaan bij de teleurstellingen. Integendeel, we tellen onze zegeningen in de vorm van gebed en financiële steun, die we voortdurend ontvangen van onze vrienden in Nederland. We vragen in het bijzonder gebed voor een deel van ons team dat nog in Nigeria zit. Het is niet zeker dat zij binnenkort nog naar huis kunnen komen.
Jubilee Campaign – Peter Bronsveld
Jubilee Campaign
27-03-2020
Hulpverlening
https://www.jubileecampaign.nl