Onderwijsproject voor vervolgde christenen in Pakistan

Na een enerverende tijd in Pakistan, is het Nederlandse team van Jubilee Campaign weer terug. Het was geen gemakkelijke reis maar we hebben er toch van genoten om onze vrienden en medewerkers weer te ontmoeten.

Een videoverslag van het bezoek aan het werk van Teach The Children is onlangs op YouTube gepubliceerd:

Het was alweer een tijdje terug dat het Nederlandse team voor het laatst in Pakistan was. Het viel ons daarom extra op hoe de omstandigheden voor de gemiddelde burger zijn verslechterd. We zaten doorlopend zonder stroom, waardoor we onze mobieltjes en laptops niet konden opladen en ook het internet was traag en grotendeels onbereikbaar. Het was een hele uitdaging om toch te voldoen aan de drukke agenda die we voor vertrek voor ons team hadden bepaald.

Beveiliging

Tijdens een eerder bezoek aan Pakistan hebben we te maken gehad met bedreigingen, diefstal en andere problemen. Het leek ons daarom verstandig om ditmaal beveiliging in te schakelen. In Pakistan is het voor buitenlanders die in het binnenland onderweg zijn gebruikelijk om te reizen met een gewapende escorte. Dit is gelukkig relatief goedkoop en zeker geen overbodige luxe.

We moesten doorlopend op onze hoede zijn. Zodra we in de auto stapten gingen de deuren meteen op slot. Door heel hard te rijden, zorgde onze chauffeur ervoor dat we niet van achter of van de zijkant aangevallen konden worden. Soms was het echter de vraag wat voor ons gevaarlijker was; het rijgedrag van onze chauffeur of de dreiging van een overval…

De Pakistaanse politie is door geldgebrek en corruptie niet in staat om de misdaad effectief aan te pakken. We waren daarom dankbaar voor de zorg en toewijding van onze eigen lijfwacht die met zijn indrukwekkende mitrailleur ervoor zorgde dat we ons werk ongestoord konden doen.

Hoorab

Wat ons heel lang zal bijblijven is de ontmoeting met Hoorab; een meisje dat op twaalfjarige leeftijd werd ontvoerd en gedwongen om zich te bekeren tot de islam, waarna ze werd “uitgehuwelijkt” aan een oudere man. Jubilee Campaign heeft zich in het afgelopen jaar ingezet om het meisje vrij te krijgen. Na een lange strijd in de rechtbank is het ons uiteindelijk gelukt om Hoorab met haar familie te herenigen.

Hoewel de Nederlandse stichting nauw betrokken was bij de campagne om Hoorab vrij te krijgen, hadden we haar tot dusver nog niet in levenden lijve gezien. Het was dan ook een emotioneel moment toen we haar voor het eerst in Pakistan konden omarmen. Vooral omdat we ons ervan bewust waren dat ze lange tijd door haar ontvoerders als slaaf was behandeld en te maken heeft gehad met seksueel misbruik. De littekens van de mishandelingen door haar veel oudere ‘man’ waren op Hoorab’s lichaam duidelijk zichtbaar.

Hoopvolle toekomst

Het jonge meisje vertelde huilend over haar ervaringen. De verwerking van het trauma is voor Hoorab nog maar net begonnen. Als team zijn wij vastbesloten om haar in dit proces te blijven steunen. We zijn in ieder geval dankbaar dat ze nu veilig is en mag rekenen op een hoopvolle toekomst. Hoorab vertelde ons dat ze veel verdriet kent maar dat ze kracht vindt in de Heer.

Hoorab’s ouders leven niet meer, maar we hadden wel de gelegenheid om uitgebreid met een oom en een tante van het meisje te spreken en hen te bemoedigen. Wij bidden voor Hoorab en zijn blij dat we iets hebben kunnen betekenen voor dit meisje dat al zo jong veel te veel heeft meegemaakt. Hoorab en haar zusjes wonen momenteel op een geheime locatie in een van onze opvanghuizen en gaan nu naar school. Haar ontvoerder loopt nog vrij rond en wordt door de lokale overheid en zijn omgeving in bescherming genomen. Jubilee Campaign heeft nu een rechtszaak aangespannen, met het doel om hem veroordeeld te krijgen voor zijn misdaden.

Gezin en omgeving

Toen Jubilee Campaign zich in 2019 verantwoordelijk stelde voor de verdediging van Shafqat Emmanuel en Shagufta Kauser, die ter dood waren veroordeeld wegens ‘blasfemie’, werden we geconfronteerd met de realiteit dat de veroordeling ook voor het gezin rampzalige gevolgen heeft gehad. Vooral de kinderen van het echtpaar hadden het zwaar. Van de ene dag op de andere zaten beide ouders in de gevangenis en was er geen geld meer om eten te kopen.

Juridische vertegenwoordiging van christenen

Als christelijke mensenrechtenorganisatie hebben we ons door de jaren toegelegd op de juridische vertegenwoordiging van christenen die in de gevangenis zitten vanwege hun geloof. Ook voeren we doorlopend campagne bij nationale overheden, de Europese Unie en de Verenigde Naties. De nood bij de kinderen en de directe omgeving van de slachtoffers waar wij ons voor inzetten, kunnen we echter gewoonweg niet negeren.

Jubilee Campaign besloot in 2019 daarom Stichting Teach The Children op te richten waar de zorg voor de kinderen en de onderwijsactiviteiten in ondergebracht konden worden. In mei van dat jaar deden we naar de achterban van Jubilee Campaign een oproep om de kinderen van vervolgde christenen te steunen. Wij zijn dankbaar voor de sponsoren die zich toen hebben aangemeld.

Vreugde

Vanzelfsprekend stond een bezoek aan het werk van Teach The Children prominent op het programma. Sommige van de kinderen die we in 2019 in het onderwijsprogramma mochten verwelkomen, volgen nu hoger onderwijs, spreken goed Engels en kunnen hun toekomst met vertrouwen tegemoetzien. De vreugde was van de gezichten van ‘onze kinderen’ af te lezen. Met veel trots droegen ze hun schooluniformen en genoten er zichtbaar van om met de riksja naar school gebracht te worden. Alle inspanningen en investeringen in dit mooie project zijn hiermee wat ons betreft gerechtvaardigd.

Filmen

Tijdens het bezoek aan Pakistan hadden we de mogelijkheid om iemand mee te nemen om te filmen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan korte documentaires en interviews, die we niet alleen met de achterban van Jubilee Campaign zullen delen, maar die vooral belangrijk zijn voor de ondersteuning van onze lobby bij de Nederlandse en de Internationale politiek.

Web: www.jubileecampaign.nl
Auteur: Nieuwsbrief Stichting Jubilee Campaign Nederland
Beeld: Videostill YouTube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies