Arbeidsmigranten keihard nodig in Nederland

Deze week deelt het team van Jan de Beer een nieuw bericht over vluchtelingen van Lesbos. Het team is enthousiast over de vele nieuwsberichten van vrijwilligers in Nederland die er voor vluchtelingen willen zijn. ‘Het laat ons zien dat mensen willen delen en vluchtelingen welkom willen heten.’ Maar er zijn meer berichten: VNO-NCW betoogde woensdag dat ons land arbeidsmigranten keihard nodig heeft, ‘ze zijn onmisbaar voor onze economie’.

Maar deze week is er helaas ook de kille, onbarmhartige boodschap vanuit het Nederlandse demissionaire kabinet: “Zo min mogelijk vluchtelingen uit Afghanistan naar Nederland”. Rutte over hoe het demissionaire kabinet vluchtelingen welkom heet in BNR radio (minuut 0:33 – 0:42) “Maar je praat hier over mensen die geen band met Nederland hebben en die als vluchteling uit Afghanistan komen. De eerste zaak nu is dat je voorkomt dat er zo’n grote vluchtelingenstroom op gang komt”.

Een heel andere onthaal van Afghaanse vluchtelingen in Groot-Brittannië: 8.000 vluchtelingen mogen zich daar permanent vestigen. Nieuwswebsite Nu.nl haalt de Britse premier Boris Johnson aan: “We zijn enorm veel verschuldigd aan degenen die met de strijdkrachten in Afghanistan hebben gewerkt en ik ben vastbesloten dat we hen en hun families de steun geven die ze nodig hebben om hun leven hier in het VK weer op te bouwen”.

Joodse piloot vloog Afghaanse vluchtelingen naar VS

Piloot Alexander Kahn die honderden Afghanen in veiligheid bracht en daarover vertelt op CNN: “Ik ben de zoon van een immigrant naar de Verenigde Staten. Mijn vader was een overlevende van de Holocaust, hij werd bevrijd uit het concentratiekamp Buchenwald door Pattons Derde Leger en kwam niet veel anders naar de Verenigde Staten dan de mensen die nu naar de Verenigde Staten komen”. Op de vraag wat Kahn zijn passagiers over een paar jaar zou willen vertellen antwoordt hij: “Ik denk dat ik ze waarschijnlijk zou vragen, hoe hun ervaring is geweest. Hebben ze doelen kunnen bereiken die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden? En om ze hoop te geven, om ze te laten zien dat we een land van legale immigranten zijn en dit is wat de Verenigde Staten heeft opgebouwd. We zijn een genereus land omdat we een genereus volk zijn en ze hebben de toekomst”.

Vluchtelingen juist nodig in Nederland

NRC Huisarts Jacques de Milliano die in NRC zijn verbazing uitspreekt over de Nederlandse bewindslieden en de politici van CDA en VVD: “Daarnaast is het verbijsterend dat ze zelfs niet in staat zijn pragmatisch met werkbare oplossingen te komen. Zeeland heeft arbeidsmigranten keihard nodig, betoogde VNO-NCW diezelfde woensdag, ze „zijn onmisbaar voor onze economie”. Volgens uitzendbureau Randstad geldt voor heel Nederland een groot, permanent tekort aan honderdduizend arbeidskrachten per jaar. Het toelaten van bijvoorbeeld 20.000 Afghaanse vluchtelingen in Nederland zou een besluit van verlicht eigenbelang zijn. De meeste Afghanen die nu vluchten hebben een opleiding, spreken veelal Engels en zullen vrij makkelijk in de Nederlandse samenleving integreren; hun liberalere opvattingen over de inrichting van de maatschappij zijn voor velen de oorzaak van hun vervolging en vertrek. De Afghaanse families in mijn huisartsenpraktijk – op de vlucht in de jaren negentig voor de Taliban – zijn een toonbeeld van geslaagde integratie: ze hebben een baan, werken hard, spreken de taal, de vrouwen zijn mondig en hun kinderen zijn ijverig op school. Nederland heeft de talenten van deze mensen hard nodig: in de zorg, in de dienstensector en in de industrie”.

Vrijwilligers in actie

Zoveel bevlogen Nederlanders met een groot hart. Zoals de 18-jarige Guusje Sterkenburg uit Amstelveen. Samen met haar moeder doet ze vrijwilligerswerk op Lesbos. In een vierdelige mini-serie ( zie bericht 1, bericht 2 en bericht 3)

laat de lokale omroep Amstelveenz zien wat er op Lesbos gebeurt en wat Guusje daar doet.

De Orkaan geeft een dagelijkse update over Truus Vegt uit Zaandam, die anderhalve week vrijwilligerswerk doet in het kamp.

Indebuurt Enschede schrijft over de 23-jarige Lonne Hintzbergen die op 12 september vertrekt naar Lesbos om daar als vrijwilliger te werken. Fotograaf Leonie van der Helm maakte tijdens de coronacrisis portretten van mensen die thuiszitten. Ze maakte er een crowdfundingsactie van voor hulp aan de vluchtelingen op Lesbos. Taxipro schrijft over een geportretteerde taxichauffeur en hoe geportretteerden een bedrag konden geven voor Because We Carry.

Het gebed van deze week is van Jan-Jaap van Peperstraten, pastoor te Alkmaar:

Goede God,

U riep Uw volk om op weg te gaan,

van de verdrukking vandaan,

om een nieuw thuis te vinden

in een land waar men vredig woont.

Vandaag zijn velen op de vlucht

voor vervolging of onveiligheid.

Wees hen nabij Heer, waar zij ook zijn

en waar zij ook heengaan.

Wees ook ons nabij,

wij, Uw volk hier op aarde en in dit land.

Geef ons kracht om te leven uit Uw nabijheid.

Open ons hart voor wie ons nodig heeft.

Maak wegen vrij voor hen die op pad zijn.

Leid hen naar plaatsen van vrede en zegen

en maak ons tot een volk dat recht doet,

ons land tot een plaats waar Uw vrede heerst.

Amen

Zie voor vorige gebeden van de week de websites van de Raad van Kerken in Nederland en van Kerk in Actie. Dank u wel voor uw aanhoudende steun en inzet!

Zie voor vorige gebeden van de week de websites van de Raad van Kerken in Nederland en van Kerk in Actie Dank u wel voor uw aanhoudende steun en inzet!

Bidden voor #500kinderen

Deze nieuwsbrief is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid wekelijks overzicht van allerlei initiatieven rond de actie #500kinderen. Elke nieuwsbrief eindigt met een gebed. U kunt deze gebeden gebruiken voor uw eigen vieringen en gebedsmomenten. Wilt u de weekbrief ook ontvangen, mail dan naar beerjg@hotmail.com.

Dit bericht is met vriendelijke toestemming overgenomen uit Weekbericht nummer 48 over de vluchtelingen van Lesbos, van: Bert Sluijer, Carla Troost, Claudia van Bruggen, Freddy Eikelboom, Joop van Ommen, Philip Troost, Ruth Stoorvogel, Sybrena Vonck en Jan de Beer.

Wilt u meehelpen? Mail dan naar: beerjg@hotmail.com.

Werkgroep vluchtelingen Lesbos
Videostill – Truus Vegter
04-09-2021
Samenleving
https://www.raadvankerken.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies