710 jongeren bouwen samen met World Servants aan verandering

In 2024 bouwen met World Servants 710 jongeren aan verandering in ontwikkelingslanden en in Nederland. Met dat aantal deelnemers is de organisatie bijna terug op het niveau van voor de coronacrisis, die World Servants goed doorstaan heeft. Samen met lokale gemeenschappen bouwen de deelnemers groepsgewijs aan voorzieningen als klaslokalen, gezondheidszorgvoorzieningen, woningen voor docenten of medisch personeel, of voorzieningen op het gebied van fair trade en duurzaamheid. Voor de gemeenschappen gaat met de komst van de voorzieningen een langgekoesterde wens in vervulling.

In 2020 en 2021 was reizen naar het buitenland niet mogelijk, maar in dat laatste jaar staken zo’n 400 jongeren wel de handen uit de mouwen in Nederland. Dankzij de projecten tijdens de coronacrisis ontdekte World Servants dat deelnemers ook in Nederland hun handen uit de mouwen kunnen steken. Ook in Nederland is het mogelijk om twee groepen mensen die elkaar anders niet snel tegen zouden komen met elkaar in contact te brengen, en van elkaar te laten leren. Daarom zijn er in 2024 weer twee projecten in Nederland. In De Glind, waar jongeren aan de slag gaan in de omgeving van gezinshuizen, en in Hummelo, bij een voorziening voor dak- en thuislozen.

Net als vorig jaar kan ook dit jaar zijn reizen naar het buitenland weer mogelijk. De komende maanden gaan wereldwijd zo’n 475 mensen aan de slag.  Sinds dit jaar kunnen deelnemers een extra verdiepend voortraject kunnen volgen in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). In het eerste jaar deden daar al 170 jongeren aan mee. Door coaching, het volgen van workshops en het organiseren van maatschappelijke activiteiten in de eigen woonplaats maakt het project een extra grote impact op de deelnemers én hun eigen omgeving. In 2024 wil World Servants 290 jongeren het MDT-traject laten volgen.

Tweedelig

Het doel van een project is tweedelig. Aan de ene kant helpt het project gemeenschappen structureel verder in hun ontwikkeling. Niet alleen door het gebouw wat wordt gerealiseerd, maar ook door toegenomen capaciteiten en een gevoel van waardigheid. Aan de andere kant zorgt de interactie met de gemeenschap voor blijvende verandering bij jongeren. Ze gaan na hun reis anders consumeren, hebben meer zelfvertrouwen, maken andere keuzes voor de toekomst en worden maatschappelijk actiever. Iedere euro die de samenleving in een jongere investeert, wordt 3,8 keer terugverdiend.

20 nieuwe projecten

Vrijdag 26 mei maakt World Servants 20 nieuwe projecten voor de zomer van 2024 bekend. Deze projecten vinden plaats in Nederland of in 13 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika. Daar heeft World Servants stabiele, vaak al lang lopende, relaties heeft met vaste lokale ontwikkelingsorganisaties. De werkvakanties zijn vanaf vrijdag 26 mei te vinden via www.worldservants.nl/werkvakanties.

Via de website kunnen geïnteresseerde kerken of deelnemers meer informatie vinden over deelname aan een reis. De projecten worden het hele weekend gepresenteerd op de Pinksterconferentie Opwekking, waar World Servants prominent aanwezig is op het jongerenterrein.

Auteur: Theunis Sjoerd Elzinga
Achtergrondinformatie over World Servants: worldservants.nl­

World Servants

Met Jezus als voorbeeld en de overtuiging dat elk mens kan bijdragen aan een rechtvaardige wereld, wil World Servants mensen uitdagen om te dienen, zodat door gelijkwaardige interactie levens veranderd worden. We doen dat door  jongeren te leiden in een dienstbaar avontuur vol levensveranderende ontmoetingen, met tastbaar resultaat.

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies