Werkvakanties World Servants in Nederland

In de kerstvakantie oriënteren veel mensen zich op de besteding van de zomerperiode. Al 35 jaar zetten mensen zich in die periode onder de vlag van World Servants belangeloos in voor buitenlandse gemeenschappen. Sinds 2021 werkt World Servants niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland. Dankzij een subsidie kunnen 45 jongeren dat in 2024 zelfs gratis doen.

De 800 deelnemers (18-30) die jaarlijks met World Servants bouwen aan verandering werven zelf fondsen voor de kosten van bouwmateriaal, reis- en verblijfskosten en de inhoudelijke voorbereiding van het project. Bij een project in Nederland is dat €750. Doordat de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) die kosten dit jaar voor 45 deelnemers betaalt, valt die drempel om twee weken vrijwilligerswerk te doen weg.

De Glind en in Hummelo

De jonge vrijwilligers gaan deze zomer twee weken aan de slag in De Glind en in Hummelo. In Jeugddorp De Glind klussen ze aan allerlei voorzieningen in en rond de gezinshuizen die daar staan, in combinatie met allerlei sociale activiteiten. In Het Passion in Hummelo, een time-out voorziening voor dak- en thuislozen, wordt gebouwd op het terrein, gewerkt in de moestuinen en draaien de vrijwilligers mee in het dagprogramma van de bewoners. Uiteindelijk zijn niet de bouwactiviteiten het belangrijkst, maar het contact tussen de vrijwilligers en de bewoners, twee groepen mensen die elkaar anders niet snel zouden tegenkomen.

De projecten in Nederland zijn nieuw

De projecten in Nederland zijn relatief nieuw. World Servants werkt al sinds 1988 in ontwikkelingslanden wereldwijd. Sinds 2021 gebeurt dat ook veel dichter bij huis. De ervaringen zijn positief: door het contact tussen de doelgroep en vrijwilligers ontstaan allerlei leereffecten. De gemeenschap waar de groep te gast is voelt zich gezien en krijgt nieuwe energie; de vrijwilligers ontdekken dat ze met hun talenten veel meer kunnen bijdragen aan de samenleving dan ze tot dan toe dachten. Dat zorgt voor andere plannen voor de toekomst, toegenomen zelfvertrouwen, en het zorgt ervoor dat ze meer vrijwilligerswerk in hun eigen omgeving gaan doen.

World Servants

Met Jezus als voorbeeld en de overtuiging dat elk mens kan bijdragen aan een rechtvaardige wereld, wil World Servants mensen uitdagen om te dienen, zodat door gelijkwaardige interactie levens veranderd worden. We doen dat door jongeren te leiden in een dienstbaar avontuur vol levensveranderende ontmoetingen, met tastbaar resultaat.

Meer over de vrijwilligersprojecten in Nederland: www.worldservants.nl/nederland
Meer over de impact van de projecten: www.worldservants.nl/impact
Auteur: Theunis Sjoerd Elzinga
Beeld: World Servants
Web: worldservants.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies