Fascinerend inzicht in het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea

Een verdiepende, nieuwe podcastserie in de TWR Wereldreis-reeks biedt luisteraars een fascinerend inzicht in het meest mysterieuze en gesloten land ter wereld: Noord-Korea. De podcast, die wordt gelanceerd in het kader van de eindejaarscampagne van zendingsorganisatie TWR, belooft een breed scala aan interessante onderwerpen, interviews met betrokkenen en reportages over de Koreaanse cultuur.

Zo noemt Richard Groenenboom (SDOK) in de eerste aflevering Noord-Korea ‘het meest religieuze land ter wereld’. Iedere Noord-Koreaan wordt namelijk van jongs af aan geacht de grote leiders als goden te vereren. Een plaats voor andere godsdiensten is er niet.

75-jarig

Met militaire parades en ronkende marsmuziek werd dit jaar het 75-jarig bestaan van de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea gevierd. Ondanks dat het regime graag een beeld van succes en daadkracht uitstraalt, blijft de situatie voor de gemiddelde Koreaan uiterst moeizaam en uitzichtloos. Heeft het regime van de Kim-dynastie zijn langste tijd gehad of is er juist sprake van een revival? De meningen hierover verschillen, zo zal blijken naarmate de podcastserie vordert.

Streng communistische land

Met Noord-Korea als het centrale onderwerp neemt deze reeks van TWR Wereldreis luisteraars mee op een audiotour langs onderwerpen als geschiedenis, cultuur, politiek en de situatie van christenen in het streng communistische land. Luisteraars zullen worden meegenomen naar plaatsen en situaties die anders ontoegankelijk zouden blijven, waardoor ze een dieper begrip krijgen van de complexe realiteit van het leven in Noord-Korea.

Geheimzinnigheid

‘Met deze podcastserie willen we de sluier van geheimzinnigheid die Noord-Korea omringt, voor zover dit mogelijk is wegnemen en een stem geven aan de mensen wiens verhalen anders misschien ongehoord zouden blijven,’ zegt Rien Boxum, de producent en presentator van de serie. ‘We hopen dat deze serie niet alleen informatief is, maar ook bijdraagt aan een groter begrip en steun voor het werk van TWR voor Noord-Korea en andere landen die gesloten zijn voor het Evangelie.’

TWR Wereldreis

TWR Wereldreis: Noord-Korea zal in de maand december gepubliceerd worden op www.twr.nl/podcast en alle grote podcastplatforms, waaronder Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast. De luisteraar wordt aangemoedigd om zich te abonneren op de serie en zo op de hoogte te blijven van de nieuwste afleveringen.

Voor meer informatie over de podcastserie en om te luisteren naar de afleveringen, kunt u terecht op de officiële website van de serie: www.twr.nl/wereldreis. In de TWR Wereldreis-reeks zijn eerdere series over China en Israël te beluisteren.

Noord-Korea staat bekend als het meest atheïstische land ter wereld. Maar volgens Richard Groenenboom van Stichting De Ondergrondse Kerk klopt dit beeld niet. Sterker nog; Noord-Korea is volgens hem het meest religieuze land ter wereld. Van jongs af aan worden Noord-Koreanen geleerd om hun leiders te aanbidden. En dat zorgt voor een totaal verwrongen godsbeeld.

Hoe is Noord-Korea verworden tot wat het nu is? Ooit stond Pyongyang namelijk bekend als het ‘Jeruzalem van het Oosten’ vanwege de vele christenen en kerken. Tegenwoordig kan het bezit van een bijbel echter reden zijn voor een jarenlange gevangenisstraf. Wimco Ester werkt voor Stichting Open Doors. In deze aflevering geeft hij duiding aan de geschiedenis van Noord-Korea.

TWR (Trans World Radio) maakt christelijke radiocontent voor Noord-Koreanen. Maar het beluisteren van deze programma’s kan gevaarlijk zijn voor de luisteraar. Dat brengt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid met zich mee. Hubrecht Smits, directeur van TWR vertelt welke afwegingen de organisatie maakt betreffende de veiligheid van medewerkers en luisteraars.

Hea Woo is een Noord-Koreaanse vrouw die tot geloof kwam. Het kwam haar duur te staan. Vanwege haar geloof zat Hea Woo vele jaren in de gevangenis en een strafkamp. Daar overkwamen haar de vreselijkste dingen. Desalniettemin hield ze zich vast aan Jezus en overleefde ze deze ‘hel op aarde’. In deze aflevering vertelt ze haar unieke verhaal.

Al meer dan 75 jaar wordt Noord-Korea geregeerd door de Kim-dynastie. Met ijzeren vuist en op uiterst geraffineerde wijze doet de familie alles om aan de macht te blijven. Daarbij is een religieus verhaal opgetuigd dat veel raakvlakken heeft met het christendom. Journalist en historicus Casper van der Veen schreef het boek ‘De Kim-dynastie’ en in deze aflevering vertelt hij over de goddelijke leiders.

Journalist Ab Jansen bezocht als toerist Noord-Korea, maar werd tot grote schrik door de geheime dienst uit de rij gehaald. In deze aflevering vertelt hij zijn verhaal en deelt hij zijn visie op de toekomstbestendigheid van Noord-Korea. Welke scenario’s zouden zich in de nabije toekomst kunnen ontvouwen?

Over TWR

TWR laat het Evangelie van Jezus Christus wereldwijd horen via media zoals radio, internet, mobiele telefoons en audiospelers. Overal komen de programma’s binnen: bij mensen die nog nooit van Jezus hebben gehoord, in gesloten landen en in oorlogsgebieden. Er zijn uitzendingen in meer dan 300 talen. Waar mogelijk werkt TWR samen met lokale kerken in de productie en nazorg van programma’s.

Podcastserie: www.twr.nl/wereldreis
Auteur: Rien Boxum / Wim Klein
Web: www.twr.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen (radiostudio TWR)

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies