Herdenken

Column – Verleden week heb ik naar aanleiding van een uitspraak van de knul van een jaar of 10 iets geschreven over de noodzaak van het vertellen van de bijbelse geschiedenis en over de heilsfeiten. Vandaag wil ik daar wat op voortborduren tegen de achtergrond van de noodzaak van herdenken en daarbij begin ik met een stukje citaat uit de column van verleden week.

Wat betekent deze dienst voor u

Daarom is het doorvertellen van de bijbelse geschiedenis en van de heilsfeiten zo belangrijk. Is het daarom dat de Heere God aan Mozes de opdracht gaf, nadat Hij hem had verteld hoe het Paasfeest moet worden gevierd, aan het volk ook het volgende voor te houden: “En het zal gebeuren, als uw kinderen tegen u zullen zeggen: Wat betekent deze dienst voor u? dan u moet zeggen: Dit is een Paasoffer voor de Heere, die in Egypte de huizen van de Israëlieten voorbijging toen Hij de Egyptenaren trof en onze huizen bevrijdde.” (Exodus 12:26,27).”

Deze passage kwam voor in mijn column van verleden week. Ik zag hierin een oproep van God aan Zijn volk, misschien wel een waarschuwing Hem niet te vergeten. Het niet-vergeten kan bereikt worden door te blijven vertellen, van generatie op generatie wie God is en wat God voor Zijn volk heeft gedaan

Wees op en hoede en vergeet niet

Ik werd hierbij met name ‘geholpen’ door de volgende bijbelteksten (waar ik je aandacht op wil vestigen is vetgedrukt weergegeven):

Alleen, wees op uw hoede en neem uzelf zeer in acht, dat u de dingen niet vergeet die uw ogen gezien hebben, en dat zij niet uit uw hart wijken alle dagen van uw leven. U moet ze uw kinderen en uw kleinkinderen bekendmaken (Deuteronomium 4:9)

Wees op uw hoede, dat u het verbond met de Heere, uw God, dat Hij met u gesloten heeft, niet vergeet. (Deuteronomium 4:23)

Wees dan op uw hoede dat u de Heere, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft, niet vergeet. (Deuteronomium, 6:12)

Wees op uw hoede dat u de Heere, uw God, niet vergeet en daardoor zijn geboden, Zijn bepalingen en Zijn verordening, die ik u heden gebied, niet in acht neemt. (Deuteronomium, 8:11)

In elk van deze 4 bijbelverzen komen naast de woorden “niet vergeet” ook de woorden ‘Wees op uw hoede” voor. Zo in de zin van ‘Een gewaarschuwd mens telt voor twee.’

De geschiedenis tot op heden

3500 jaar later viert Israël nog steeds Pascha, een gedenkdag die altijd van kracht zal blijven. Joden weten als geen ander het belang van vieren en herdenken. Keer op keer worden gebeurtenissen uit het verleden namelijk vergeten en verdraaid. 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog klinken er al stemmen dat er helemaal geen concentratiekampen en gaskamers zijn geweest. Dat zou een Joods bedenksel zijn. Verheerlijking van de slachtofferrol zou de staat Israël legitimeren. De Heere heeft het hun al vroeg geleerd: herdenk, heel precies en zorgvuldig, opdat jullie niet vergeten. En dat doen ze, tot op de dag van vandaag. (Deze passage is met toestemming van de uitgever Jongbloed Media overgenomen uit ‘De Bijbel lezen met het oog op Israël’)

Een voorbeeld voor ons?

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies