De Vader zelf heeft u lief

Column – Ik weet het. Ik heb al eerder over dit onderwerp geschreven. En toch ga ik het weer doen. Waarom? Omdat het me sterk bezighoudt. Ik wil, ik moet er over schrijven. Vanuit mijn hart wil ik opnieuw over dit onderwerp schrijven.

Tekort schieten

De achtergrond van mijn drive om te schrijven is dat ik me regelmatig te kort voel schieten als het gaat om mijn liefde voor de Heere God en de Heere Jezus. Zij hebben zoveel voor mij gedaan, dan is het toch vanzelfsprekend dat mijn wederliefde voor Hen iets voorstelt. En daar begint de schoen bij mij  te wringen. Herken je dit? Je wilt meer liefhebben en het komt niet van de grond.

Kanteling van denken

Mijn wens om mij ‘te verlustigen’ in de liefde van God werd een krampachtig gebeuren voor mij door mij vooral te focussen op mijn liefde voor God. Als ik daaraan dacht werd ik soms wat verdrietig. Wat stelt mijn liefde voor God eigenlijk voor? Die zou, gelet op wat Hij voor mij gedaan heeft, veel groter moeten zijn. En toen gebeurde er vanmorgen wat. Toen ik daar weer wat over zat te denken kwam de volgende teksten voor mijn aandacht: “De Vader zelf heeft u lief”  en  “We hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad”.

In deze kanteling van denken werd het me duidelijk. Mijn liefde voor God begint bij Zijn liefde voor mij!! Zijn liefde voor mij is oneindig groot, hoog en diep. Mijn ‘wederliefde’ voor God heeft daar totaal geen invloed op. Ik mag die liefde als een warme deken om mij heen slaan en ervaren. Ik mag daar van genieten. Ik mag daar dankbaar voor zijn. Stil zitten en genieten van de liefde van God die over mij heen komt zonder te denken aan mijn ‘verplichte’ wederliefde voor Hem.

Ik ben er vrij zeker van dat hier de oplossing ligt voor mijn geestelijk probleem. Stoppen met een krampachtige geestelijke actie en in plaats daarvan mij stil en rustig overgeven aan Hem die mij oneindig lief heeft. Moest ik daarvoor eerst oud worden om dit te mogen leren zien en ervaren? Wist ik dat dan niet? Ja, maar die kennis was in mijn hoofd blijven steken en niet naar mijn hart gezakt.

Toevertrouwen aan Zijn liefde

Ik hoop dat ik met de woorden van deze column wat heb kunnen overbrengen wat er op dit punt binnen mij leeft. Misschien heb je iets aan mijn op schrift gestelde ervaring. Misschien heeft het tot gevolg dat ook jij stopt met ‘krampachtig’ willen liefhebben en in plaats daarvan je begint toe te vertrouwen aan Zijn liefde voor jou. En dan komt de wederliefde van jou en mij voor Hem vermoedelijk wel vanzelf.

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies