Zoals

Column – In mijn vorige column heb ik iets geschreven over de woorden van de Heere Jezus ‘Leer van Mij, dat ik achtmoedig ben en nederig  van hart.” De Heer biedt zichzelf als onze Leermeester en ons Voorbeeld aan. In deze column wil ik op een paar teksten wijzen, waarin de Heere Jezus ons zichzelf als voorbeeld geeft op enkele terreinen van het leven, waarmee wij het (soms) moeilijk hebben.

Ik heb me voorgenomen geen uitvoerige tekst te schrijven bij de bijbelteksten die ik citeer, maar te volstaan met het vetgedrukt weergeven van de passages/woorden waarvoor ik je aandacht wil vragen en daar een korte opmerking bij te plaatsen

Dienstbetoon

Hiervoor wil ik graag uit Johannes 13 vers 15 citeren. In het bewuste gedeelte gaat het er om dat de Heere Jezus bij het wassen van de voeten van Zijn discipelen vertelt dat Hij hun hierin een voorbeeld geeft. Ik citeer vanaf vers 12: “Toen Hij dan hun voeten gewassen had en Zijn kleren weer had aangedaan, ging Hij weer aanliggen en zei tegen hen: Ziet u in wat Ik aan u gedaan heb? U noemt Mij Meester en Heere, en u zegt het terecht, want Ik ben het. Als Ik dan, de Heere en de Meester uw voeten gewassen heb, moet ook u elkaars voeten wassen. Want Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook u zult doen zoals Ik voor u heb gedaan. Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Een slaaf is niet meer dan zijn heer, en een gezant niet meer dan hij die hem gezonden heeft. Als u deze dingen weet, zalig bent u als u ze doet.

Opmerking: Het is niet genoeg te weten dat de Heere Jezus dit heeft gedaan en heeft gezegd. Dit voorbeeld en deze woorden vragen om opvolging door ons in de praktijk met de Heere Jezus als voorbeeld.

Elkaar liefhebben

“Dit is mijn gebod dat u elkaar liefhebt, zoals Ik u liefgehad heb”. (Johannes 15: 12)

“Mannen, heb uw eigen vrouw lief, zoals ook Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven.” (Efeze 5:25)

Elkaar aanvaarden

“Daarom, aanvaard elkaar zoals ook Christus ons aanvaard heeft tot heerlijkheid van
God”.
(Romeinen 15:7)

Elkaar vergeven

“Maar wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft.” (Efeze 4:32)

“Verdraagt  elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand ander een klacht heeft, zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen.” (Kolossenzen 3:13)

Opmerking: in bovenstaande verzen wordt de Heere Jezus ons geschilderd als ons voorbeeld. De norm is gezet; het is aan ons Hem hierin te volgen. Gemakkelijk? Beslist niet, maar ik ben er van overtuigd dat Hij ons door Zijn Geest helpt als wij naar Hem uitspreken dat het onze wens is Hem hierin te volgen.

Slotopmerkingen:

  • Christen worden kost je niets. De prijs daarvoor heeft de Heere Jezus door het geven van Zijn leven volledig, voor 100% betaald. De toegangsprijs tot het Hemels Vaderhuis is door de Heere Jezus betaald.
  • Christen zijn (discipel/volgeling van Christus zijn in de praktijk van het leven) kost je alles.
  • De Heer vraagt ons niet in het vorenstaande elkaar tot voorbeeld te zijn. Daar hebben we weinig goeds van te verwachten. Juist op deze moeilijke items van het leven stelt Hij Zichzelf als voorbeeld voor Zijn discipelen/volgelingen.
  • Het is een wat vreemde column geworden. De inhoud gaat om de dagelijkse navolging van Christus op het gebied van dienstbetoon aan elkaar, elkaar liefhebben, elkaar aanvaarden en elkaar vergeven en is daarom van essentieel belang.

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies